• jaktenpaflow

    Vi som blivit gravida efter IVF

    Hejsan!

    Skapar en tråd för alla oss som fick kämpa ett tag för att få ett plus på stickan, oavsett om det är genom IVF eller på naturlig väg. Vill gärna dela resan som gravid med andra som har varit i liknande situation. Spelar inte heller någon roll när BF är:)

    Har försökt med ett syskon i ett och ett halvt år och blev gravid nu i augusti och BF 22 april!

    Välkomna!

  • Svar på tråden Vi som blivit gravida efter IVF
  • Mjbo
    BaKu skrev 2018-10-07 19:55:57 följande:

    Under utredningen och behandlingen mådde min man skit. Han är en person som har svårt att prata om sånt så tyvärr bar han en hel del inom sig och det resulterade i katastrof vid ett tillfälle. Det var vår första (och hittills enda) riktigt stora kris i vårt förhållande. Dock var vi fast beslutna om att ta oss igenom det och det gjorde nog också att han mer vågade sätta ord på vad han kände. I samband med varje misslyckande har han mått dåligt, precis som jag, men han har försökt att låta mig känna mer och vara stark tror jag. När vi väl lyckades var glädjen lika stor hos oss båda och han är helt klart bättre på att visa glädje än sorg. Sen kom perioden ni är i nu. När man inte vågar hoppas och vet att allt kan gå åt skogen. Då var han lite mer försiktig i sina känslor utåt. Precis som jag. Nu när vi kommit en bra bit på vägen blir han mer och mer känslosam och han börjar nog mer och mer knyta an (vilket naturligtvis är svårare för killarna). Häromveckan var vi på föräldraträff/information om amning och när vi gick därifrån så var han nog mer exalterad och tyckte det var mer intressant än jag gjorde. Jag tror det tar längre tid för den som inte bär på barnet att förstå, även om glädjen är lika stor hos oss båda.

    Men en sak som verkligen blivit skillnad är att han mer och mer har börjat "boa". Han fixar med saker konstant och är lite stressad över att inte hinna innan bebis är här.

    Han har också blivit ännu snällare mot mig. Han har alltid varit extremt snäll så nästan omöjligt att bli snällare, men han gör allt jag inte orkar/klarar utan att klaga och han håller koll på att jag äter ordenligt och inte sliter för mycket.

    Sammanfattningsvis så tror jag att det är viktigt att prata genom hela processen och har man en man som inte är så pratig av sig så får man nog dra ur sakerna. Och ha tålamod.


    Tack för du delar med dig!! <3

    vet att de va någon som nämnde de till dig förr men jag säger det igen, det är roligt och nyttigt att ha någon som är lite längre fram i processen än oss andra :)
  • BaKu
    Mjbo skrev 2018-10-07 20:13:47 följande:

    Tack för du delar med dig!! <3

    vet att de va någon som nämnde de till dig förr men jag säger det igen, det är roligt och nyttigt att ha någon som är lite längre fram i processen än oss andra :)


    Skönt att kunna vara till hjälp. Känner själv att jag saknade det lite i ert läge.
  • anina
    Mjbo skrev 2018-10-07 19:28:00 följande:

    Hej allihopa!

    Hoppas ni haft en bra helg. Jag har en fundering ja tänkte ja skulle ta upp med er allihopa, enbart pga ren nyfikenhet :)

    Vi är ju en del av oss, även jag, som är riktiga "vrak" emellanåt (hoppas ingen tar illa upp), det tycker jag med all rätt att vi har rätt att vara, med tänkte på allt vi går igenom ;)

    Men, min fundering är, Hur är/mår/beteer sig era partners just nu?? :) visar det någonting, i sådant fall vad? Och hur?

    Min man har i princip inte visat så mycket sen vi plussade.. Han är en tyst person som inte gärna pratar eller visar känslor. Alls. Det är tufft för mig ibland att han är sån, men jag vet att han finns där och bryr sig såklart.

    Jag har ju haft 7 miljoner känslor och alla på en gång sen vi plussade, men inte han. Han är glad såklart, men vågar nog inte riktigt vara helt glad. När jag mått riktigt dåligt har han inte sagt så mycket alls om ivf eller barn osv.. däremot när vi satt i väntrummet på ivf kliniken i fredags när vi skulle på ul så börja han gråta. DÅ blev jag chockad. Och rörd, och glad och ledsen. Har sett han gråta 1 gång förr under alls våra år tillsammans.. Så jag tror att han har nog ungefär lika mycket känslor som mig, men invändigt.. eller så blev det bara så himla läskigt när vi satt där och skulle få se om den levde eller ej... vet inte, men är intressant att få höra hur era partners tar allting :)?

    Hoppas ni har haft en underbar helg <3


    Hej. :)

    Min gubbe vet nog knappt vad känslor är. Han har inte varit orolig nånting och har hela tiden haft inställningen att funkar det inte nu så funkar det nästa gång. Inte riktigt så enkelt för den som går genom det fysiskt och har det jobbigare psykiskt dock. Har många gånger gånger känt att jag går igenom det själv, vilket har lett till ett dåligt förhållande periodvis och parterapi. Han visar sin glädje med ett lite extra långt ja. Jag jobbar på att acceptera att han helt enkelt inte är nån känslomänniska, men det är jobbigt många gånger. Han har dessutom två barn sen innan så detta är inte lika viktigt för honom. Det är inte hela världen om det inte funkar tror jag han sa nån gång.

    Men han har varit guld värd senaste veckorna. Vi bråkade mycket i början pga min graviditetsdepression för han skällde tillbaka om jag var på lite dåligt humör, men det är bättre nu. Får mycket uppassning och stöttning. Skulle dock önska att han också var orolig ibland eller att han rent spontant klappade magen och sa nåt till bebisen redan nu.

    När vi berättade för hans familj att vi försökte få barn så gick hans pappa därifrån. Han har inte sagt grattis än. Så det verkar ligga i generna.

    Vad ovanligt att jag klagar i ett inlägg. Ni måste tro att jag är en riktig bitterfitta, haha. Jag älskar min gubbe. Man kan inte älska alla sidor bara. :)
  • anina
    Inalina skrev 2018-10-07 14:20:54 följande:

    Hoppas det känns bättre idag!!skönt om vi kan lugna varann lite i den här gruppen<3

    Mina krämpor är tillbaka så järnhjälmen jag sluppit i 2 dagar tynger ner igen,och gör mig väldigt trött men det gör inget ;) ha en fin söndag!! Kram


    Har varit konstig hela dagen. Får ont också. Men jag har bestämt mig för att det är tarmarna. :) har ibs så tror jag fått ett skov. Tar nånting på morgonen med mot förstoppning, kanske är det också. Tarmarna har bråkat hela dagen och jag har fisit hela dagen här i sängen, haha. Har mått så illa så har inte kommit längre idag.

    Haha skönt att dina symptom är tillbaka. Eller hur man nu ska se det. :) kram
  • anina
    BaKu skrev 2018-10-07 12:49:54 följande:

    Förhoppningsvis så är det inget. Magen är inte ens vän under graviditeten.

    Hade också ont på det sättet ungefär från samma vecka. Barnmorskan sa att det troligtvis inte var foglossning för det var så tidigt (även om hon medgav att det inte var omöjligt) , men det höll i sig och till slut var det ingen som sa emot. Däremot ville de testa för urinvägsinfektion för det kan ju ge en del ryggsmärtor. Men om du har foglossning så är mitt stora tips att köpa ett foglossningsbälte. Jag köpte det här och är mycket nöjd. Barnmorskan tyckte det såg så bra ut jämfört med de som vården sålde så hon skulle börja rekommendera det...

    www.rehaboteket.se/ortos/hoft-lar-ljumske/foglossningsbalte-backenbalte

    Det har räddat min vardag och hade aldrig klarat jobba eller ens gå hundra meter utan det.


    Tack. Tror det är min ibs som bråkar. Får skov ibland när jag blir dålig.

    Tack för tipset på bälte. Kanske bra att köpa hem redan nu så man har när man behöver det sen. Ska ringa bm i veckan om värken fortsätter.

    Kram
  • Kallamakka

    Läst era olika situationer i det här. Tänk så olika man kan reagera och hur olika man behöver bearbeta nåt sånt här? Det är verkligen omvälvande.

    I vårat fall fick jag dras med en karl som mådde jätte dåligt, det var han som var felet, han som var omanlig och han som mådde mest dåligt. Och han som var rädd att jag skulle lämna honom. Jag fick vara hans stöttning i det här, samtidigt som han lyckades stötta mig ändå. Mest genom IVFen och det jag fick utstå.

    Vi har haft inställningen att det måste lösa sig tillslut, jag har varit i framkant och tagit reda på information och han har fått den när det är dax, jag gillar att veta men inte han.

    Vi har även haft en bok där vi har skrivit om hela processen, där vi efter varje moment har fått delge våra känslor(det gör vi under graviditeten också). Det blev vårat sätt att mötas och prata om det, och även en tydlig gräns på när vi pratade och när vi ville leva som vanligt, även om vi såklart pratar om det i andra tillfällen också.

    Upplever att just boken och det gemensamma skrivandet vart avgörande för att min karl skulle öppna upp sig för mig. Samt att jag tvingade honom att öppna upp sig om detta för någon annan, mitt förslag var hans föräldrar -vilket också vart väldigt bra! Därför att då fick han tillfälle att prata om det med någon som inte själv var i det, liksom jag gör med mina vänner.

  • Ellencassandra
    Mjbo skrev 2018-10-07 19:28:00 följande:

    Hej allihopa!

    Hoppas ni haft en bra helg. Jag har en fundering ja tänkte ja skulle ta upp med er allihopa, enbart pga ren nyfikenhet :)

    Vi är ju en del av oss, även jag, som är riktiga "vrak" emellanåt (hoppas ingen tar illa upp), det tycker jag med all rätt att vi har rätt att vara, med tänkte på allt vi går igenom ;)

    Men, min fundering är, Hur är/mår/beteer sig era partners just nu?? :) visar det någonting, i sådant fall vad? Och hur?

    Min man har i princip inte visat så mycket sen vi plussade.. Han är en tyst person som inte gärna pratar eller visar känslor. Alls. Det är tufft för mig ibland att han är sån, men jag vet att han finns där och bryr sig såklart.

    Jag har ju haft 7 miljoner känslor och alla på en gång sen vi plussade, men inte han. Han är glad såklart, men vågar nog inte riktigt vara helt glad. När jag mått riktigt dåligt har han inte sagt så mycket alls om ivf eller barn osv.. däremot när vi satt i väntrummet på ivf kliniken i fredags när vi skulle på ul så börja han gråta. DÅ blev jag chockad. Och rörd, och glad och ledsen. Har sett han gråta 1 gång förr under alls våra år tillsammans.. Så jag tror att han har nog ungefär lika mycket känslor som mig, men invändigt.. eller så blev det bara så himla läskigt när vi satt där och skulle få se om den levde eller ej... vet inte, men är intressant att få höra hur era partners tar allting :)?

    Hoppas ni har haft en underbar helg <3


    Min kille har rätt svårt å prata om känslor överlag. Nu är han rädd att det ska bli missfall så han försöker låtsas som inget har hänt typ. I vissa stunder vågar han prata om att jag är gravid så jag tar vad jag får :P

    Idag är jag tillbaka på jobbet men jag mår dåligt. Inte så att jag mår illa hela tiden men har svårt å få i mig mat å när jag tänker på vissa maträtter kommer det kväljningar. Är så trött också så hade gärna varit hemma till v 12 haha!
  • Inalina
    Mjbo skrev 2018-10-07 19:28:00 följande:

    Hej allihopa!

    Hoppas ni haft en bra helg. Jag har en fundering ja tänkte ja skulle ta upp med er allihopa, enbart pga ren nyfikenhet :)

    Vi är ju en del av oss, även jag, som är riktiga "vrak" emellanåt (hoppas ingen tar illa upp), det tycker jag med all rätt att vi har rätt att vara, med tänkte på allt vi går igenom ;)

    Men, min fundering är, Hur är/mår/beteer sig era partners just nu?? :) visar det någonting, i sådant fall vad? Och hur?

    Min man har i princip inte visat så mycket sen vi plussade.. Han är en tyst person som inte gärna pratar eller visar känslor. Alls. Det är tufft för mig ibland att han är sån, men jag vet att han finns där och bryr sig såklart.

    Jag har ju haft 7 miljoner känslor och alla på en gång sen vi plussade, men inte han. Han är glad såklart, men vågar nog inte riktigt vara helt glad. När jag mått riktigt dåligt har han inte sagt så mycket alls om ivf eller barn osv.. däremot när vi satt i väntrummet på ivf kliniken i fredags när vi skulle på ul så börja han gråta. DÅ blev jag chockad. Och rörd, och glad och ledsen. Har sett han gråta 1 gång förr under alls våra år tillsammans.. Så jag tror att han har nog ungefär lika mycket känslor som mig, men invändigt.. eller så blev det bara så himla läskigt när vi satt där och skulle få se om den levde eller ej... vet inte, men är intressant att få höra hur era partners tar allting :)?

    Hoppas ni har haft en underbar helg <3


    En väldigt intressant fråga tycker jag.

    Min man är ingen känslostorm heller direkt - har ALDRIG sett honom gråta faktiskt. Väldigt märkligt om du frågar mig. Kanske skulle jag dragit med honom till gyn i lördags så han hade fått se hjärtat picka på...

    Jag märker ju såklart när han blir ledsen eller orolig ändå, och det har vi nog delat på denna resan. Han påverkas ganska mkt av mitt mående och vill att jag ska må bra och han är ganska överbeskyddande och blev ganska upprörd häromdagen när han glömt skölja tomaterna till salladen ;) men det glömmer han nog inte igen hehe!

    Han frågar hela tiden hur jag mår och är väldigt kärleksfull så jag tror han är precis lika glad över graviditeten som jag (om inte gladare faktiskt!)

    Väldigt fint att din man kunde visa lite känslor när ni var på vul, det blev nog mkt mer verkligt för honom då. Kram!
  • Mjbo
    Inalina skrev 2018-10-08 08:33:01 följande:
    En väldigt intressant fråga tycker jag.

    Min man är ingen känslostorm heller direkt - har ALDRIG sett honom gråta faktiskt. Väldigt märkligt om du frågar mig. Kanske skulle jag dragit med honom till gyn i lördags så han hade fått se hjärtat picka på...

    Jag märker ju såklart när han blir ledsen eller orolig ändå, och det har vi nog delat på denna resan. Han påverkas ganska mkt av mitt mående och vill att jag ska må bra och han är ganska överbeskyddande och blev ganska upprörd häromdagen när han glömt skölja tomaterna till salladen ;) men det glömmer han nog inte igen hehe!

    Han frågar hela tiden hur jag mår och är väldigt kärleksfull så jag tror han är precis lika glad över graviditeten som jag (om inte gladare faktiskt!)

    Väldigt fint att din man kunde visa lite känslor när ni var på vul, det blev nog mkt mer verkligt för honom då. Kram!

    Tycker oxå det är en intressant fråga, därav jag ville höra hur ni hade det allihopa. 
    Skönt ändå att ni verkar ha stödet av varandra ändå, även om han inte är en känslostorm som du kallar det :)


    Man märker ju såklart att de bryr sig och att de finns där, lika med min man även om han inte vill/kan prata om det på samma vis som mig.. 
    skönt att din man frågar och undrar hur du mår hela tiden, det är ju en fin gest <3

    vi verkar ha fina män allihopa. vilken tur vi har som har våra stöttepelare i allt detta.

  • Mjbo
    Ellencassandra skrev 2018-10-08 06:50:50 följande:
    Min kille har rätt svårt å prata om känslor överlag. Nu är han rädd att det ska bli missfall så han försöker låtsas som inget har hänt typ. I vissa stunder vågar han prata om att jag är gravid så jag tar vad jag får :P

    Idag är jag tillbaka på jobbet men jag mår dåligt. Inte så att jag mår illa hela tiden men har svårt å få i mig mat å när jag tänker på vissa maträtter kommer det kväljningar. Är så trött också så hade gärna varit hemma till v 12 haha!
    Okej, jobbigt att även han är rädd att de ska bli missfall. Min man tänker inte så mycket på det tror jag, inte vad jag vet iallafall.. Som sagt han är inte den som pratar och delar med sig av tankar och känslor men vad det verkar av de vi pratar så känns de inte som att han tror det. 

    jobbigt att du är så trött. Jag va de någon vecka för ett par veckor sen, men det är borta. Har inga gravidkrämpor alls förutom mina bröst som är så stora hårda och ömma så man känner sig opererad :P 
Svar på tråden Vi som blivit gravida efter IVF