• Anonym (Allt kommer gå åt helvete)

    Hjälp, förstått att min sambo är shoppingmissbrukare

    Snälla, behöver erat stöd! Jag är en kvinna som lever ihop med en annan kvinna. Hon är mitt livs stora kärlek, älskar henne av hela mitt hjärta. Hon är omtänksam, kärleksfull och förhållandet är kanon på alla sätt förutom detta. Jag har två små barn sedan ett tidigare förhållande. Min sambo älskar mina barn och de älskar henne. Hon är helt fantastiskt på alla plan förutom att ekonomin gör hon till en katastrof. Vi har inte gemensam ekonomi utan det är meningen att vi ska dela på gemensamma utgifter såsom hyra och annat. För en tid sedan hittade jag en sönderriven lapp från kronofogden då de hade registrerat att hon inte betalat en månadsbetalning på en kredit, ställde henne mot väggen och hon skämdes och hon betalade den och hon fick ingen anmärkning. Hon hade tänkt betala den utan att säga nåt, hon har ingen koll på sina krediter innan jag börjar nysta i det ihop med henne. Men nu har jag fått mer insyn och hon har skaffat sig på bara 6 mån en skuld på klarna på ca 45000kr. Har en månadsräkning på över 6000kr där. Misstänker att det har gått till kläder. Hon handlar mkt kläder. Men sagt att hon betalar direkt. Nu har jag förstått att hon har en månadskostnad för lån och krediter på ca 15000kr!!! Hon får ut en bra månad ca 19000-20000!! Då är inte hyran och gemensamma utgifter samt mat inräknat. Jag har en bra lön och har stått för gemensamma utgifter de senaste 5 mån då hon var sjukskriven en period men nu är hon igång och jobbar igen. Hon jobbar 100%.

    Jag har ett lån sedan tidigare som jag gör allt för att betala av. Har nu erbjudit henne att hjälpa med att vara medsökande till ett lån så hon kan slå ihop krediterna och få en lägre månadskostnad men det känns inte helt bra. Det går åt helvete om jag inte gör det, men är rädd att min ekonomi går åt helvete om jag hjälper henne. Att jag får jättedåligt kreditvärde och att alla mina drömmar om hus kommer bara raseras. Är också rädd att hon kommer fortsätta handla, hon verkar liksom inte ha förmågan att se att hon inte kan göra det. Annars skulle hon inte ställt till det så för sig! Vad ska jag göra??? Tänker på mina barn, tänker på om bilen går sönder mm. Vill inte ha så att jag inte har några marginaler!! Hjälp!!! Älskar henne av hela mitt hjärta

  • Svar på tråden Hjälp, förstått att min sambo är shoppingmissbrukare
  • Lilyje

    Sluta att städa upp hennes röra, annars kommer hon bara fortsätta.

    Och ställ dig för guds skull inte på ett lån för henne!

    Hon har satt sig i skiten, hon får ta sig upp.


    M 2010 | B 2017 | ? 2019
  • FuckGoggleAskMe

    Tänk på dina barn, blanda inte din ekonomi med hennes. Ta henne till kommunens budgetrådgivare, psykolog specialiserad på shoppingberoende, lyxfällan etc etc, men ge henne för guds skull inga pengar eller skuldsätt dig för hennes skull.

  • annabellelee

    Jag håller med, det blir inte bättre av att du sänker din kreditvärdighet. Då kan ingen av er ta lån sedan.

    Det bästa är ju om hon inser att hon har problem och du får total kontroll över hennes ekonomi. Och tala med kommunens skuldrådgivare.

  • MsM84

    Ta inga lån för att förbättra situationen förrän hon visat att hon brutit den onda cirkeln med shoppande och är villig att sälja saker osv för att förbättra ekonomin. Du lär ångra dig annars..

  • klyban
    MsM84 skrev 2018-10-30 21:13:20 följande:
    Ta inga lån för att förbättra situationen förrän hon visat att hon brutit den onda cirkeln med shoppande och är villig att sälja saker osv för att förbättra ekonomin. Du lär ångra dig annars..

    Dock kan ett lån sänka månadskostnaden rejält.
    Men har man inte problemet under kontroll, så spelar ju inte det någon roll.


    hur många meter var det?
  • Anonym (A)
    MsM84 skrev 2018-10-30 21:13:20 följande:
    Ta inga lån för att förbättra situationen förrän hon visat att hon brutit den onda cirkeln med shoppande och är villig att sälja saker osv för att förbättra ekonomin. Du lär ångra dig annars..
    Håller med
  • Anonym (Har varit shopping beroende)

    Jag har varit shopping beroende. Egentligen så va det inte så mycket kläder till mig själv o liknande utan till barnen och för att inte tala om alla "bra och ha saker" når man fick in på mat affären . Jag hade redan en rätt dålig inkomst och det blev snart nog att jag började med sms lån o krediter utan att sambon hade en aning. Tanken va alltid, amen jag löser det nästa månad. Sitsen blev värre och jag började må sämre och sämre vilket ledde till att jag handlade mer för att bli glad. Tillslut fick jag nog av mig själv . Och öppnade upp mig för min sambo. (Han är så sparsam så vi är som nått och dag)

    Jag bad om hjälp och förklarade att jag gjorde vad som helst,bara att han hjälpte mig ur skiten som jag faktiskt inte lyckades med själv.

    Tack o lov ställde han upp och jag är evig tacksam mot honom . Nu rörde det sig om ca 50000 som han tog ett lån på och löste mina skulder.

    Hans krav var att han skulle helt enkelt skulle få ta över hela min ekonomi. Jag gick tillbaka på noll,fick inte ha mitt egna kort. Utan jag fick en vecko summa att handla för. Han skötte även mina räkningar. Spärrade mig från att kunna ta nya krediter. Även klarna o liknande.

    Idag är jag så otrolig tacksam det är 1 år sen idag. Visst det här varit otroligt jobbigt det går inte att beskriva när man väl sitter där. Jag har betalat tillbaka hela min skuld och han fortsätter även hålla i min ekonomi och räkningar . Jag känner att jag är inte ännu där än för att kunna ta hand om allt själv igen och jag mår så mycket bättre idag.

    Men det är ju som sagt inte alltid ett jätte bra alternativ att ta lån till någon annan. Om jag själv inte hade kommit till den punkten att nu får det vara nog. Så hade jag nog, om någon tagit lån till mig o löst mina skulder sätt det som att yeeey nu kan jag handla igen. Hoppas du förstår vad jag menar.

Svar på tråden Hjälp, förstått att min sambo är shoppingmissbrukare