• Ulltand

    Jordfelsbrytare i badrum

    En knivig elintsallationsfråga  kanske. Vi bor i ett äldre hus med installationer från 60-70 talet. Ojordad. Nu har vi fått badrummet renoverat med ny golvvärme och handdukstork samt en dosa på väggen för tvättmaskin. Till badrummet finns en ny säkring med jordfelsbrytare. För en tid sedan löste den ut och allt slocknade utom tvättmaskinen som tuffade på som vanligt. Det är ju inte så bra ur elsäkerhetssynpunkt med vad säger reglerna? Är detta att betrakta som en installation som måste uppfylla dagens regler eller kan man luta sig mot äldre bestämmelser?   //Mvh

  • Svar på tråden Jordfelsbrytare i badrum
  • sysop

    Ganska enkelt egentligen,

    Vid en renovering avseende el i ett rum så måste idag alla uttag etc i det utrymmet/rummet uppfylla dagens regler, med andra ord det går inte att fixa några vägguttag från ojordat till jordat utan hela rummet måste uppdateras.

    Det bästa är naturligtvis att göra en el renovering i hela huset och då få allt uppdaterat och därmed en säkrare plats för dig och din familj.

    Värt att notera är att jordfelsbrytare bara fungerar om det är jordade uttag i annat fall finns inget för jordfelsbrytaren att "känna av".

  • Ulltand

    Hej,
    Tack för svar. Då är det en personautomat som avses och den täcker då alla installationer utom tvätt som ligger kvar på en skruvsäkring utan jordfelsskydd.

  • sysop
    Ulltand skrev 2018-11-27 08:48:57 följande:

    Hej,
    Tack för svar. Då är det en personautomat som avses och den täcker då alla installationer utom tvätt som ligger kvar på en skruvsäkring utan jordfelsskydd.


    Personligen tycker jag att du borde se till att hela badrummet får jordfelsbrytarfunktion, och har du utrymme i kapslingen som din personskyddsbrytare sitter i kan du antingen byta ut din personskyddsbrytare och sätta in en jordfelsbrytare + 2 st dvärgbrytare (automatsäkringar)  eller sätta in en till personskyddsbrytare som är kopplad till tvättmaskinen.

    Tvättmaskinen lär redan ha en jordad anslutning så det är bara ett arbete i "propp skåpet" som behöver göras, så vida inte kablarna är så dåliga att de behöver bytas av det skälet men det är inte så troligt. Skulle ledningarna vara i behov av att bytas ut tänk då på att nya regler för badrum/våtrum kräver en större area på jord respektive nolla (minst 2,5 mm2) 

    Utrustning med vatten i är det extra viktigt att skydda med hjälp av jordfelsbrytare.
Svar på tråden Jordfelsbrytare i badrum