Inlägg från: Anonym (Jopp) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Jopp)

    Bf September 2019

    På vissa ställen ingår det ett ultraljud i samband med nipt. Är du säker på att dem inte gör det där du skal göra nipt?

    Du har ju nyligen gjort ett ultraljud där ett hjärta tickar, så var glad för det och vänta sedan till RUL. Mitt råd iaf. Forskning visar också på att för många kontroller och kontrollbehov kan leda till mer oro än om man bara går på de sedvanliga kontrollerna.

    Mvh


    Tösen01 skrev 2019-02-12 11:11:46 följande:

    Halloj!

    Jag har ett dilemma och skulle gärna vilja ha lite input. Vi gjorde ul i v. 9 och då såg vi ett litet hjärta. Nu har vi valt att ej göra KUB utan gå direkt på NIPT, ska ta blodprov v.11 och får svar i v. 13. Nu blir det ju så att vi då ej får ett ul i v. 12-ish eftersom vi ej gör kub. Nästa ul är RUL i v. 17-18. Det känns ganska långt dit. Hade ni bokat in ett ul där emellan? För att se om den lille lever och allt ser bra ut? I så fall när? I vilken vecka? Först ville jag göra ett ul innan NIPT, för att vara säker på att allt ör bra innan man skickar iväg ett sådant dyrt test. Dock vill jag inte göra ett ul utan mannen, och han jobbar väldigt mycket de kommande tre veckorna. Självklart skulle han ta ledigt om jag bad honom. Men då vi bor i en annan stad än där jag är skriven, innebär ett ul att han behöver ta ledigt en hel dag. Känns lite onödigt och hans patienter får då vänta ytterligare på en tid innan de får hjälp. Vi har kollat där vi bor och jobbar, men finns inget privat ul att göra tyvärr. Hur hade NI gjort och resonerat?

    Kram


  • Anonym (Jopp)
    Anonym (Bebbe igen..) skrev 2019-02-27 10:00:08 följande:

    Det här med kub resultat..mig ringde dom och sa bara att det var låg risk o allt va bra! Jag frågade om siffrorna och fick bara svaret 2621. Jag hade inte en tanke på att fråga om trisomi 13 och 18. Är det inräknat eller är 2621 bara gällande Downs?

    Sen borde jag väl frågat vad det vad som drog ned det förutom min ålder..har aldrig hört talas om PAPP-A m.m som ni nämner o vissa saker som kan innebära risker i sig? Har ni alla fått papper på resultaten?

    Det kan ju inte bara vara åldern som drar ner resultatet från 20tusen till 2tusen..? Är 41.. Nackuppklarningen va tydligen bra vet jag iaf..


    1:2621 är ju en låg risk för kromosomavvikelser. Av 2621 barn får ett av dem avvikelse. Så jag skulle andas ut om jag var du. Sen finns det ju såklart risk ändå att erat barn är den där 1 av 2621 men såååå låg risk, grattis!!!
  • Anonym (Jopp)
    Tösen01 skrev 2019-02-28 09:29:52 följande:

    Jag kommer inte lämna blodprov, bara onödigt. Även om jag skulle göra hela KUB processen och få dåliga siffor, skulle det inte oroa mig alls. NIPT visade på att hon är frisk och det är så nära sanningen jag kan komma. NIPT har en felmarginal som gör att du kan få besked att barnet är sjukt, men vid fostervattenprov visar friskt. Dock inte tvärtom. Är barnet friskt, så är det friskt! Det är de som är bra. KUB är sannolikhet, medan NIPT är analys av barnets DNA. Dock hade KUB räckt egentligen, det är ganska säkert, duktiga bm eller läkare kan oftast se om barnet är friskt. Dock för mig som är gift med en läkare, så är KUB inget han litar på, NIPT var ett måste för honom. Men som sagt, bra på KUB ÄR BRA, det är bara "dåliga" siffror som kan skapa onödig oro. Så det är den oron jag vill slippa.

    Jag vill dock ha ett "gratis" ultraljud, så då begärde jag KUB, men utan blodprov.


    Måste vara flika in här. Att göra KUB för att få ett gratis ultraljud är ju helt sjukt! Vet du hur överbelastade specialistvården är? Och så bokar kvinnor in KUB för att endast få se det lilla pyret? Sjukt respektlöst faktisk mot vården att inte tänka till innan man gör en sak. Helt obegripligt i min värld. Det är inte gratis att göra ultraljud under graviditeten (förutom RUL som ingår i basprogrammet) och det är ju samma för alla. Oj så irriterad jag blev på detta tänk som du har! Hälsningar från en barnmorska
  • Anonym (Jopp)
    Daphodil skrev 2019-02-28 11:07:51 följande:

    Tycker man ska vara försiktig med att anklaga folk man inte känner på nätet. Det är nog rätt många som gör kub för att få se fostret. Tycker själv det är orimligt att gå till v 20 innan man vet om graviditeten ens är viabel. Hälsningar från en läkare


    Självklart är det många som vill se fostret innan ultraljudet för att få se ett tickande hjärta, men det innebär inte att man ska ta ett KUB för att man kanske får just det gratis. Det går att boka in ett ultraljud och betala några hundra för det, vilket jättemånga gör. Ett KUB är inte till för att få se en viabel graviditet. Då har du tyvärr inte koll på vad ett KUB innebär!
  • Anonym (Jopp)

    Att vården ville göra ett ultraljud i v13 för att datera säkert, var det på grund av att ni inte visste senaste mens eller? Datera ett foster är nämligen lättast att göra i v19 i och just därför är RUL förlagt i den veckan.

    Däremot görs ultraljud i vissa landsting i v12-13 för att se en viabel graviditet samt antal foster. Men att det gjordes just för dateringen köper jag inte riktigt att deras motivering var.

    Om ni gjorde ett ultraljud i V8-9 så borde väl den dateringen ha räckt? Hur många dateringen tycker dom/ni är rimliga Att behöva i ert landsting?

    Sen går inte alla människor runt med ångest i flera veckor heller ( för att man inte har råd med ett ultraljud eller erbjuds grattis ). Den ångesten är personlig och är inte bunden till landstingsfinasierade ultraljud eller inte.

    I många landsting görs inte ultraljud i v12-14 på rutin och det är inte för att pengarna inte räcker till utan det är för att det inte anses nödvändigt att datera i den veckan. Däremot kan man ibland diskutera om det kanske bör göras för att räkna foster och för att se ett tickande hjärta.


    Snickesnack skrev 2019-02-28 11:41:52 följande:

    I mitt landsting blir alla erbjudna KUB. Vi sade redan på hälsosamtalet att vi planerade att göra NIPT så att KUB inte behövdes. De ville dock ändå göra ett UL i vecka 13 för att datera säkert och allt sånt så vi blev inbokade på det ändå. Himla bra tycker jag. Alla korten på bordet och vi använder inte mer resurser än vad som anses rimligt.

    NIPT blir nästa vecka (är 10+0 idag), och vi gjorde också ett tidigt VUL i vecka 7-8 privat. Dock är det ju ett privilegium att ha ekonomisk och logistisk möjlighet att göra de sakerna. För oss var det en prioriteringsfråga, men alla har ju inte möjlighet att prioritera. Det är tråkigt om var man bor och vad man har för ekonomi ska få påverka huruvida man behöver gå runt med ångest i flera veckor eller inte.


  • Anonym (Jopp)

    [quote=79474739][quote-nick]Daphodil skrev 2019-02-28 12:04:47 följande:[/quote-nick]Du kommer nog, trots ditt brandtal, inte ändra på hur många väljer att göra. Jag fortsätter försvara det valet.[/

    Om du försvarar det valet så försvarar jag min åsikt. Och det är väl ändå självklart att man måste få uttrycka sig även om man tycker olika? Det är viktigt att se det här från olika sidor. Ovarsamheten och omedvetenheten kring fosterdiagnostik hos allmänheten idag är stor. Vi som jobbar med dessa undersökningar måste ju upplysa om valet/valen man som gravida gör, vad man måste ta ställning till och fundera på och att kontroller också kan föda oro hos den gravida. Det är superviktigt!

  • Anonym (Jopp)

    Min mening var absolut inte att skälla på gravida kvinnor, jag jobbar ju dagligen med att få dem lugna. Det jag från första början reagerade på var inställningen ?det är ju gratis så jag gör det? och det tycker jag blir lite skevt. Bara för att det är gratis eller erbjuds så är det ju ändå alltid frivilligt och jag tyckte det lät osunt tänkt, men jag förstår också att det som vi i vården erbjuder gratis tror också den gravida kvinnan är det enda rätta att hoppa på och göra. Det är ju vårt fel!

    Men det behöver inte alltid vara så. Jag ville lyfta en tanke med allt kring diagnostiken och alla dessa kontroller som faktiskt kan föda mer oro än att lugna.

    I USA görs ju till exempel betydligt mer kontroller och ultraljud (under graviditet och förlossning) och det leder då oftare till fler instrumentella förlossningar och kejsarsnitt. Helt i onödan många ggr. Det är lite dit jag ville komma men jag inser ju att jag totalt misslyckas hur jag än försöker skriva. All lycka till alla gravida här inne och ledsen om jag anklade för mycket. Blev irriterad i stunden och kommer nog inte tjäna nåt till att jag skriver mer. Allt gott och lita på era fantastiska kroppar att dem tar hand om lilla barnet.

  • Anonym (Jopp)
    Anonym (Seppebebbe) skrev 2019-09-05 21:47:03 följande:

    Ja jag vet inte. Hon fokuserar bara på att jag ska få dropp vid förlossningen och att det inte är någon fara för barnet i magen, att det finns risker med en igångsättning väger tydligen tyngre. Men som sagt, hon verkar heller inte så kunnig då hon varje gång vi pratat om gbs behövt söka info på nätet och läsa på innan hon kan svara något...


    Halloj! Jobbar som barnmorska. Det finns inga pm/riktlinjer som säger att en induktion(igångsättning) av mor med GBS i urin. En igångsättning är alltid en risk. Även risk att vara bärare av gbs men antibiotika ges vid förlossningsstart (åk in i tid så att du är säker på att hinna få droppet innan bebis kommer). Har aldrig varit med om att läkarna diskuterat möjlighet för igångsättning för gbs - bärare för att hinna få antibiotikat. Och den diskussionen skulle absolut finnas om det är så att man misstänker eller tror att ?gbs mammor? på något sätt skulle gynnas av en igångsättning. Oroa dig inte är mitt råd också. Lättare sagt än gjort förstås.
  • Anonym (Jopp)

    Bf 17/9, gått över 8 dgr nu. Väntan känns lång men gott mod än så länge på mig. Någon fler som gått över och väntar?

  • Anonym (Jopp)
    Etta skrev 2019-09-25 12:14:39 följande:

    Jag har inte ens gått över än men tycker väntan är olidlig.. känner mig rätt klar med graviditeten! Vad gör du för att få dagarna att gå?


    Ja du .. mycket soffan! Vilar! Tar hand om ettåringen (som är några timmar på förskola då och då)...

    Vad gör du?? Hoppas du mår bra sista tiden.
  • Anonym (Jopp)
    Etta skrev 2019-09-26 18:37:20 följande:

    Samma typ, vilar på soffan så mycket jag kommer åt och underhåller 4-åringen däremellan... puh. Dåligt samvete för det blir mkt skärmtid... Ont i hela kroppen och halsbränna och sover som en kratta, så tycker verkligen det är dags nu!!


    Så tufft :( jag har inte sovit en blund hittills inatt... förra natten likaså. Tuffa tider nu alltså. Såå trött
  • Anonym (Jopp)

    Men oj så spännande! Var planet att föda vaginalt i säte om du hade kommit igång tidigare? Hoppas

    Snittet går jättebra på måndag nu!! Jag väntar på min bebis ännu. 11 dagar över nu. Men haft lite sammandragningar sista dagarna. Hoppas de kommer igång snart.


    norrsken91 skrev 2019-09-27 05:16:32 följande:

    Hade BF 19/9 men nu gått över 8 dagar. Var på tillväxtultraljud igår då hon ligger i säte. Eftersom hon inte valt att komma ännu och jag inte var öppen något så har vi fått ett inplanerat snitt på måndag. Gissa om dagarna känns långa tills dess även om det bara är ett hopp och ett skutt typ! Känns inte kul med övertid men bara finna sig i läget. Hoppas din lilla har eller vill titta ut snart! Och grattis till er alla som fött redan. :)


Svar på tråden Bf September 2019