Inlägg från: Anonym (Förskollärare) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Förskollärare)

    Lägg förskolepersonalens studiedagar under lov!

    Vilka människor det finns! Vi i förskolan liksom många andra har rätt till 4 veckors sammanhängande semester under sommaren. Innan jobbade jag kommunalt och vi hade aldrig stängt under sommaren eller mellandagarna. Vi var på en annan förskola en sommar pga storstädning på den ordinarie men då var vi på den andra och jobbade med våra barn så att säga. Nu jobbar jag privat och vi har stängt 3 veckor på sommaren, det är i stort sett omöjligt att tillgodose vår lagliga rätt annars. Vi erbjuder såklart ett alternativ och skulle någon behöva det är det självklart att någon av oss ordinarie följer med och jobbar den tiden. Har hänt 1 gång på 3 år. Självklart behöver vi också ta största delen av vår semester på sommaren och vid jul för fet är då vi har mindre barn. I övrigt är där inte mycket utrymme till ledighet.

    Självklart måste vi ha stängt för planeringsdagar också, varför skulle vi inte ha det? Men vi är schyssta och har bara 2 om året, de andra två har vi på lördagar.

    Och vaddå att vi kräver semester när det inte passar föräldrar som inte har lov. Det skulle ju aldrig få ihop då det föräldrarna kräver olika saker.

    Och sist men inte minst... förstår inte ni att vi inte kan ha öppet hela kvällarna också? Förutom de jourförskolor, obförskolor som finns. Om vi öppnade tex 6.00 och stängde 22.00. Vart skulle all den personalen komma ifrån som skulle täcka upp det tidspannet? Det är redan snålt med personalen som det är. Nej tänk efter!

    Sluta tänk stt förskollärare och andra som jobbar på förskolor har det som nått slags kall, vi vill ha ledighet inland som alla andra. Men det förstås ni jobbar väl gratis ooh utan ledighet året runt :) det är omöjligt att tillgodose allas behov, det gäller alla verksamheter. Jag som jobbar dagtid har väldigt svårt att komma iväg till läkaren, tandläkaren, banken osv... men jag ska be dem ha öppet hela kvällen också!

  • Anonym (Förskollärare)
    Anonym (Sanna) skrev 2019-01-08 00:06:25 följande:

    Nu verkar du helt har missat att förskolan är ofta den enda möjlighet man har till barnomsorg som förälder. Här i min kommun har t ex alla dagmammor tagits bort. Vet att det är lika dant i flera andra kommuner. Eftersom samhället i dag är uppbyggt på att två föräldrar behöver förvärvsarbeta för att kunna dra runt en familj borde det i rimlighetens namn möjligheterna att göra det finnas.

    Så ser det inte ut i dag. Förskolan är inte alls anpassad efter det behov föräldrarna har. Förskolan lever kvar i det gamla och matchar inte alls de tider föräldrarna arbetar. Att ha öppet samtliga dagar med undantag av helgdagar och de tider föräldrar behöver barnomsorg  är ett förhållande lågt krav som är fullt rimligt. Det skulle förstås inte vara omöjligt att genomföra om man ville. Hur man gör? Utbildar fler och anställer fler naturligtvis. Det skulle varken hindra förskollärare från att ha semester eller ledighet som alla andra som du påstår.  Mej veterligen har alla i dag rätt till 4 veckors sammanhängande ledighet under sommaren inte bara dom vars arbeten stänger verksamheten. Så självklart kan förskollärare också få det. 

    Jourförskolor finns för övrigt inte i alla kommuner. Inte heller stämmer det att det alltid finns en ordinarie personal vid sammanslagning av förskolor. Jag har varit med vid ett par tillfällen då det inte funnits trots försäkran om att det skulle vara så. 


    Nejdå jag har inte missat nått. Är själv ensamstående förälder som tidigare har jobbat kvällar när förskolan var stängd. Jag fick lösa det och sen pluggade jag så jag kunde få ett mån-fre dagjobb.

    Alla förskolor kan inte vara jourförskolor för det skulle inte gå ihop. Jag är absolut positiv till att fler jourförskolor skulle öppnas men som sagt det är inget vi förskollärare bestämmer om.sen får du också läsa vad jag skrev, jag skrev att på MITT jobb följer en ordinarie med om de behöver vara på en annan förskola. Och naturligtvis kan man inte utbilda och anställa fler om det inte finns folk till det. På mitt förra jobb hade de jättesvårt att få in personal. Och då menar jag personal som klarar av att jobba på förskola för det gör knappast alla, så är det ju i alla yrken.
  • Anonym (Förskollärare)
    modsey skrev 2019-01-08 20:39:38 följande:

    Ja om du har en förskola som inte stänger 4 veckor på sommaren och något under jul. Jag ser faktiskt inte varför de som många andra grupper i alla fall kunde ha någon av planeringsdagarna på kvällstid?


    Så efter stängning ska vi sitta till natten och planera? Hur tänker du egentligen! Våra planeringsdagar är hela dagar
  • Anonym (Förskollärare)
    modsey skrev 2019-01-08 22:07:06 följande:

    Som sagt...det fungerar inom vården....Hur många dagar har ni per år?


    Ha tror jag knappast. Så de har öppet 7-18 och sen sitter de 8 timmar till? Starkt! Det brukar inte ens vara lagligt, har jobbat inom vården tidigare och vi hade krav på minst 11 timmars vila mellan våra pass.

    Vi har 4 per år men är schyssta och lägger två på helger. Det är bara för att vi är schyssta, vi har absolut rätt att ha alla på vardagar.
  • Anonym (Förskollärare)
    Anonym (Marie) skrev 2019-01-08 23:12:45 följande:

    Man kan ju ha vikarier inne när man planerar tex, och gå omlott. Eller dela upp det på fler gånger. Vår förskola stänger tidigare en dag i månaden för möten etc (antar att det främst är apt då).

    Vi roterar när det gäller att vara i verksamheten istället för på konferens tex. Det är ju inte som att det skulle vara en omöjlighet att hålla öppet förskolan året om ifall det fanns en politisk vilja. Det finns ju hur många sätt som helst att lösa det på.


    Vi har inte vikarier så det skulle räcka, vi kan ju inte ta in en massa som inte känner barnen heller. Vi är en väldigt liten förskola också. Vi erbjuder ett alternativ när vi har stängt och det räcker. Vi har inte heller stängt 5 veckor på sommaren och hela julen och mellandagarna.
  • Anonym (Förskollärare)
    modsey skrev 2019-01-09 08:29:07 följande:

    Jag svarade utifrån att någon i tråden så att det inte var tillåtet, vilket det är.


    Det är knappast tillåtet för alla. När jag jobbade inom vården var det inte tillåtet. Det är inget att rekommendera heller.

    Vi kommer absolut inte öka våra öppettider där jag jobbar men jag hoppas att det kan komma fler alternativ för föräldrar som behöver barnomsorg på kvällar och helger! Vår förskola är för liten för det.

    Vi behöver massor av planeringstid också, det handlar inte bara om verksamheten utan även om enskilda barn.
  • Anonym (Förskollärare)
    modsey skrev 2019-01-10 18:08:32 följande:

    Jag vill inte komma någonstans och jag har full förståelse för att de behöver planeringstid. Det är strukturen jag i frågasätter om den måste se ut som på Moses tid....jag tycker också det är märkligt att förskolan behöver så oerhört mycket mer planetingsdagar än andra komplexa verksamheter.

    Avslutningsvis, jag har varit supernöjd med mina barns förskola!


    Fritids/skola har ofta också 4 dagar per år. Konstigt att du tycker att 4 ynka dagar på ett år är mycket. Nu har jag det lugnare men på mitt förra jobb hade vi verkligen aldrig tid att prata ordentligt, det var bara ett ständigt pusslande för att kunna ta hand barnen under dagen (ständig personalbrist!!!!). Barnen utvecklas hela tiden och det kommer nya utmaningar. För att inte tala om alla barn med speciella behov. Vi måste kunna planera och strukturera för att det ska bli så bra som möjligt för alla.
  • Anonym (Förskollärare)
    modsey skrev 2019-01-10 20:07:48 följande:

    Ja Grattis. Konstaterar att Ni är nog det verksamhet som har mest planetingsdagar av alla verksamheter i samhället.


    Knappast om du slår ut det på all planering alla andra kanske har under veckorna. Sen får du väl också förstå att vi har helt olika typer av jobb. Men du verkar inte kunna förstå det. Du är bara sur för att du måste ta hand om dina egna barn. Men grattis, så är det att vara förälder :)

    Löjlig tråd med många okunniga människor som inte värderar en bra förskola för barnen. Inte lönt att argumentera med er. Får hoppas på ännu fler planeringsdagar för förskolorna ;)
  • Anonym (Förskollärare)
    kaffe skrev 2019-01-10 21:46:26 följande:

    4 planeringsdagar per år tycker jag låter rimligt. Felet är att förskolan stängs under dessa dagar och man som förälder i princip blir tvingad att ta ut semester eller föräldradagar.  Har man bara semester att ta ut så genererar i alla fall för mej att dom drar 1,5 semeterdagar per dag. Så att ta ledigt vid 4 tillfällen per år innebär att lite drygt en semestervecka ryker. Det är mycket om man bara ha 5 veckor per år. 

    Med lite enkel logistik skulle dom där planeringsdagarna lätt kunna läggas på dagar det inte påverkar verksamheten alls. Det stora problemet 

    verkar inte vara att det inte går, utan att förskolepersonalen inte vill. 


    Hur skulle det inte kunna påverka verksamheten alls menar du? Hos oss finns det inte såna dagar.Det är alltid barn på förskolan och det är inte många som har en massa vikarier, inga som barnen känner i alla fall. Så det handlar inte om att vi inte vill utan att det inte funkar.
  • Anonym (Förskollärare)
    kaffe skrev 2019-01-11 19:43:17 följande:

    Det där köper jag inte riktigt. Inom alla andra verksamheter som behöver ha öppet alla dagar fungerar det ju att ha planering som inte påverkar verksamheten. Jag jobbar t ex i en sån bransch. Vi har planeringstid på kvällar efter att vi stängt eller på en lördag eller söndag då vi normalt inte har öppet. Går utmärkt om det schemaläggs.

    Av vad jag läst så har ju förskolan dagar där det är väldigt få eller inga barn där. Såna dagar är väl utmärkta att lägga planeringsdagar på och använda sej av dom vikarier som barnen känner. Att man sen som förskollärare vill vara ledig dessa dagar är en rätt dålig ursäkt till att inte kunna.  


    Du behöver inte köpa det för du vet inte hur det är. Vi har alltid barn på förskolan, det har aldrig hänt att inget varit här. Jobbar vi helg ska vi blir det fler semesterdagar att ta ut vilket redan är svårt att få ihop och det ingår inte att jobba helg egentligen (men vi är schyssta och gör det). Men som sagt föräldrar får stå ut att vara med sina barn eller ordna det på ett annat sätt. Jag är en ensamstående mamma som jobbade inom vården tidigare så jag vet hur tufft det kan vara. De flesta är två föräldrar, har släkt och/eller vänner som kan hjälpa, vissa kan jobba hemifrån, har föräldradagar kvar osv. Det är nog få människor som absolut inte kan lösa det. Så är det att vara förälder!
Svar på tråden Lägg förskolepersonalens studiedagar under lov!