Inlägg från: Anonym (klmjbh) |Visa alla inlägg
  • Anonym (klmjbh)

    Rätt ha åsikt om byte av helger som bonusförälder?

    Anonym (Semlan) skrev 2019-02-09 06:36:54 följande:

    Min sambo och hans ex byter ofta barndagar och helger med varandra. Han har två barn som i grunden ska bo varannan helg hos honom, men ibland kan det bli hela veckor i sträck, andra helger osv. 
    Ofta beror bytena på att min kille har jobbengagemang, eller fritidsaktiviteter som gör att han vill byta med exet. Hon behöver samma hjälp av honom ibland, och jag ser det ändå som positivt att de ställer upp för varandra. 

    Problemet är att jag inte finns som en del i denna ekvation. Det har varit flera gånger jag och killen gjort planer för en helg, men han ändrat i sista stund för att exet velat byta helg (ibland utan någon viktig anledning). 

    Vi ska bli sambos snart och jag funderar kring detta hattande fram och tillbaka.  Tycker väl att om det blir ändringar utifrån deras grundschema så bör även jag ha en talan om det är ok att barnen kommer till oss en annan helg? Eller? 

    Tycker det är jobbigt att aldrig kunna planera ordentligt. 


    Jag svarar enkom på detta nu: 

    Ja, om ni ska bo ihop har ni båda bestämmanderätt om helgerna. Tycker jag, Jag hade aldrig flyttat ihop med en man som din som har svängdörrar. 

    Jag har dock stort behov av min egentid och jag behöver veta om och när jag får den tiden. Det spelar ingen roll om pappan tar allt ansvar, är barnen hos oss när de inte ska vara det och jag behöver vilotid, då stör de, även om jag älskar dem. 


    Vid akuta tillfällen, eller viktiga saker så självklart, om vi inte har något annat planerat, då säger jag ja. Men har vi bokat något eller jag känner att jag inte orkar, då ska mitt nej inte ens ifrågasättas utan bara accepteras. 

    Nu har min man inga svängdörrar för sitt barn, Hans barn är i behov av rutiner och de byter ytterst sällan helger och gör de det så är det pga något mycket viktigt. 

    Detta är viktigt att ni talar om och förändrar innan du flyttar in. Du ska inte komma som den elaka styvmodern och ändra på deras rutiner. Din kille måste vilja göra detta för er skull. Han måste förstå att det inte handlar om att du inte tycker om hans barn, utan om att du har ett annat behov av rutiner än han har. 

    Jag blir alltid tillfrågad (utom i akutfall då så klart) om det är ok att de byter helger. Jag säger aldrig nej om det inte krockar med något vi har bokat i förväg eller om jag inte mår bra. Min man har tyvärr uruselt minne för vilka helger vi bokar saker och ting så han kan ha glömt helt och hållet. Han brukar komma ihåg framåt veckan, men mamman ringer ju i god tid om ändringar och då har han sällan koll. Hon vet detta och om hon behöver svar fort ringer hon mig. Det fungerar utmärkt, alla inblandande respekteras och inga sura miner blir det vid ett ev nej heller. 

  • Anonym (klmjbh)
    Anonym (Semlan) skrev 2019-02-10 21:34:22 följande:
    Skönt att höra, så tycker jag det borde funka. Jag jobbar dessutom delvis hemifrån, även helger, så svängdörrar utan anledning känns inte bekvämt.  
    Nej, då är det ju verkligen viktigt att de håller på helgerna och inte byter i tid och otid! Har han förstått det, din karl? Många karlar och en hel del kvinnor tror att deras partner känner samma kärlek för deras barn som de själva gör, men så är det ju sällan. 

    Hade hans barn bott närmare och varit äldre så hade det även funnits regel om att man ringer innan man hämtar något man har glömt. Jag har verkligen ingen lust att överraskas med att hans barn står i hallen helt plötsligt och jag är på väg in i duschen eller så, för jag går alltid naken från sovrummet om vi inte har hans barn. Jag jobbar oregelbundna tider så duscha kan jag göra lite när som på dygnet.  
Svar på tråden Rätt ha åsikt om byte av helger som bonusförälder?