Forum Sekundär barnlöshet - Svårt att få barn
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Under 30, klimakteriet, ÄD?

  Mån 11 feb 10:14 Läst 0 gånger Totalt 5 svar
  Mån 11 feb 10:14

  Hej!

  Kände ett behov av att skriva av mig här. Och kanske kunna bolla tankar med någon annan i min ålder som är eller har varit med om samma situation.

  Har alltid velat ha barn. Lite planlöst funderat på hur mitt liv kommer bli, alltid tänkt att det jag vill jobba med kan jag jobba med, där jag vill bo kan jag bo och känt en trygghet i att allt löser sig bara jag kommer på vad jag vill. Däremot har det jag absolut varit tvärsäker på i livet varit, sedan jag varit barn, att jag ska bli gravid och bli mamma.

  Jag blev preggo 2016 med tvillingar men min dåvarande sambo tvingade mig till abort, och underlägsen som jag var i det förhållande tog jag bort dom (kuratorer har sagt att det lät som han hade psykopatiska drag vilket jag nu i efterhand verkligen kan se), det var nog för det bästa, - "det passade inte nu men du kommer få fler chanser i livet och då kommer det vara perfekt timing" fick jag höra och det är ju det man lever på. Tills nu, det kanske var min chans. Och mer än någonsin känner jag ånger för aborten.

  Nu i februari har jag tagit blodprov på en gynekologspecialist beordran efter att ha sökt då jag endast hade mens 2 gånger under 2018 och att den strulat tidigare och fick tillbaka att mitt FSH-värde är på 93, väldigt lågt östrogenvärde och AMH-värdet på 0,05.
  Vilken chock va! Klimakteriet. Jag har precis fyllt 29 år och jag och min nuvarande kille är i högsta tankarna på familjelivet.
  De säger att en promille under 30 får diagnosen och det känns som ett jävla helvete att jag skulle få det..den jag känner som alltid velat vara gravid och få barn mest.

  Finns det någon här som fått diagnosen (jag tror man kallar det diagnos när det sker alldeles för tidigt i livet) under 30? Hur gick ni tillväga för att få ett barn?
  Har ni provat äggdonation? Kunde ni bära barnet trots klimakteriediagnosen?

  Jag känner mig som en krigarkvinna som aldrig skulle ge upp hoppet på att just äggdonation skulle fungera och att jag faktiskt kan bli gravid och få bära ett barn, och egentligen ska jag bara smälta tanken på att det kanske aldrig blir ett genetiskt barn för mig..sen kan jag köra på det.

  Jag har fått en remiss till en känd överläkare i just detta på karolinska men tid hos henne kanske jag får om ett år..ett halvår..2 veckor..jag vet inte. Just nu väntar jag bara, och äter östrogenmedicin för mina bieffekter av klimakteriet.

  Vilket helvete alltså. Jag vill så gärna få kontakt med någon under 30 med samma diagnos.

  KRAM

 • Anonym (...)
  Visa endast
  Mån 11 feb 11:47 #1

  Stackars men jag beundrar din kämpaglöd. Jag tänker att kanske är det för att din kropp vetat detta som gör att du så gärna velat ha barn, att den haft en mer begränsad tid än vanligt på sig. Kroppen brukar veta sånt.

  Håller alla tummar för att det funkar med äggdonation, har hört om andra det funkat för efter klimakteriet även om jag inte har egna erfarenheter.

 • Tor 14 feb 10:13 #2

  Tack för svar! Ja jag hoppas det skulle fungera isåfall, finns det någon under 30 som varit med om samma??? Puff puff!

 • Ons 12 jun 21:43 #3

  Hej! Jag var 27 år när jag fick diagnosen för tidigt klimakterie. Alltid velat ha barn och när jag fick diagnosen var jag förkrossad. Idag har jag bearbetat det och har en liten son på 1,5 år med hjälp av äggdonation. Helt fantastiskt ! Om du har några frågor hör av dig jag vet exakt hur det känns och hur fruktansvärt tungt det är att vara en av de 0,01 procenten som är drabbad... det har varit en tuff resa men värt allt kämpande !

 • Tis 30 jul 13:15 #4

  Hej
  Jag fick veta för 3 år sen att jag var i klimakteriet, efter jag sökt vård då min mens inte kom tb efter urtag av pstav. Dock fick jag en mini stroke som satte käppar i hjulet, och varit prat om äggdonation MEN nu tycker läkarna inte att jag bör vara gravid pågrund av risk att få en ny stroke. 

  Jag förstår din tankegång, är själv inte klokare och vet inte hur jag ska göra. Vill så gärna ha barn, och när man pratar med andra så känns det som dom inte förstår en. De flesta säger typ "äh koncentrera dig på annat bla bla bla så kommer du vips bli gravid".. Hur då? 
  Har ju inte ens mens? 
  Nu tycker läkare dessutom att de är en hög risk? 

  Jag vill också komma i kontakt med folk som är ung och kommit för tidigt in i klimakteriet, hur gör ni?
  Någon som haft en stroke men varit gravida? Fått göra IVF? 
  Har du fått veta något mer hur du ska göra? 

 • Tor 8 aug 21:05 #5

  Jag är 40 idag men fick veta att jag hade AMH på 0.09 och FSH på över 40 när jag va 35. Oj så många ggr jag undrat varför det hände mig. Inte fått undersöka orsaken till det. Ingen utredning. Jag tar östrogen och progesteron för mina besvär och pga att man måste det om man ska hålla sig frisk. Jag hade turen att få två barn när jag va 27 och 29. Gift med en ny man nu och vi ska göra en ÄD i höst/vinter. Rädd min kropp inte ska fatta galoppen. Skicka gärna PM om du vill. Alltid skönt att stötta varandra. Jag känner bara till en person IRL som råkat ut för detta. Hon gjorde en lyckad ÄD!

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll