Inlägg från: K Markatta |Visa alla inlägg
  • K Markatta

    Ska Sverige ta hen IS-terroristerna som är svenska medborgare?

    Vilka är det egentligen som sölat med att få en fungerande antiterrorlagstiftning på plats? Jo...

    www.expressen.se/nyheter/darfor-kan-nastan-ingen-av-is-atervandarna-atalas/

    Lagen om terrorresor trädde i kraft den 1 april 2016, ett år och drygt fyra månader efter att regeringen gett Åklagarmyndighetens rättschef Lars Werkström i uppdrag att utreda möjligheten.

    ...

    Expressen har gått igenom de motioner som lämnats in av riksdagsledamöter i frågan och hittat flera som mer eller mindre är helt i linje med den lag som infördes 2016. Söker man på "terrorresa" eller "terrorresor" dyker en motion från 2013/14 upp, fyra från 2014/15, nio från 2015/16 och tio från 2016/17. Ingen av dessa riksdagsmotioner kommer från Vänsterpartiet, Miljöpartiet eller Socialdemokraterna. I stället är det främst SD, följt av L, C, KD och sist M som är avsändare.

    En av de tidigaste motionerna i frågan lämnades in av den dåvarande C-riksdagsledamoten Staffan Danielsson i september 2013, ett år och tre månader innan en regering gav utredaren i uppdrag att se över möjligheterna för en sådan lag. Motionen avslogs i enlighet med betänkandet från justitieutskottet, där Morgan Johansson (S) vid tillfället var ordförande.

  • K Markatta

    Mer information från journalisten Johan Westerholm (S):

    ledarsidorna.se/2019/02/darfor-har-sverige-europas-lagsta-ambition-att-lagfora-is-terrorister/

    Därför har Sverige Europas lägsta ambition att lagföra IS-terrorister

    ... Under denna mandatperiod togs bara ett initiativ. Centerpartiets Staffan Danielsson som tillsammans med Edward Nordén, numera Medborgerlig Samling, författade Motion 2013/14 JU410, "Straff för att delta i terroraktiviteter". Denna motion avslogs av riksdagen efter behandling i Justitieutskottet. Ordförande i justitieutskottet vid den tiden var dagens justitieminister Morgan Johansson, S, som i samarbete med bland annat Maria Ferm, MP, såg till att motionen hamnade i papperskorgen.

    Maria Ferm och den tidigare bostadsministern Mehmet Kaplan som bägge under perioden 2010-2014 satt i justitieutskottet ansåg att stöd till en terrororganisation som IS var ett åsiktsbrott som inte kan förbjudas i vare sig europeisk eller svensk rättstillämpning. Det var för dessa inte svårt att få gehör för sin grundsyn inom Socialdemokraterna. En alltför långtgående antiterrorlagstiftning skulle omöjliggjort stödet som går från bland annat Socialdemokrater för Tro och Solidaritet till Hamas-allierade organisationer via Ship to Gaza eller via den etnofascistiska turkiska samarbetspartnern IHH. Hamas är av EU och USA klassat som terrororganisation.

  • K Markatta

    I Malmö är man väl förberedda:

    sverigesradio.se/sida/artikel.aspx&artikel=7169750

    Ingen höjd beredskap i Malmö och Göteborg

    Storstäderna Malmö och Göteborg har till skillnad från Örebro samma beredskap som tidigare vad det gäller eventuella återvändande IS-terrorister.

    - Vi följer utvecklingen så nära som vi kan. Vi har verksamheter som är beredda att arbeta med frågan, utöver våra grundverksamheter som socialtjänsten och så vidare, säger Malin Martelius, trygghets- och säkerhetssamordnare på stadskontoret i Malmö.

    Malin Martelius på Malmö stad säger att det framför allt är eventuella barn som kommer med IS-terrorister hem som blir kommunens ansvar. Då är polisen skyldig att göra orosanmälningar, men än så länge har inga sådana gjorts i närtid i Malmö. Vad det gäller vuxna är det framför allt Säpos och polisens ansvar, och informationen når inte automatiskt kommunen.

    - När det gäller vuxna, så kan vi arbeta om det kommer till vår kännedom, men där finns det inte samma skyldighet för myndigheter att anmäla till kommunen att en vuxen IS-terrorist har kommit hem, säger Malin Martelius.

    Kommunerna kan stötta vuxna återvändande IS-terrorister som frivilligt söker hjälp men har annars små möjligheter att jobba med dem. Hur många som överhuvudtaget de senaste åren åkt från Malmö för att ansluta till IS vet inte Malmö stad. Göteborg har gjort en egen uppskattning av att det rör sig om mellan 120 och 130 personer därifrån.

    Malin Martelius tycker inte att Malmöbor behöver känna oro inför att IS-terrorister kommer hem.

  • K Markatta

    www.expressen.se/gt/qs/45-is-resenarer-forsorjdes-av-svenska-bidrag/

    IS-terrorister krigade med föräldrapenning från Sverige.

    GT:s granskning visar att miljonbelopp i bidrag, försäkringar och studiemedel gått till 45 individer som lämnat Sverige för krigets Syrien.

    Och när reskassan ebbat ur har IS-terrorister lyckats ansöka om mer bidrag från plats i krigets Syrien - och fått det beviljat av svenska myndigheter.

Svar på tråden Ska Sverige ta hen IS-terroristerna som är svenska medborgare?