Inlägg från: Wilowa |Visa alla inlägg
  • Wilowa

    Hur kan lärare lägga utvecklingssamtal mitt på dagen?

    tvillingmammaVastmanland skrev 2019-03-13 10:24:11 följande:
    Nej, det tror jag inte.
    Men eftersom de skall jobba 45 h i veckan så borde de hinna med att ha utvecklingssamtalen kvällstid. Det gjorde lärarna när jag gick i skolan.
    Då hann de också med att rätta allt eleverna skrev i skolan i arbetsböcker och liknande, vilket lärarna inte hinner med idag. Jag har inte sett i mina barns arbetsböcker att något varit rättat, förutom i matematik, men inte engelska och svenska tex.
    Arbetsbördan på en lärare idag är betydligt större. Dokumentationen har blivit mycket större samt att arbetslag gör att det är betydligt fler möten än förr.

    Sedan är inte rättningen så viktig längre, man jobbar mer med en process. Dagens lärare är mer aktiva med eleverna och ska ha individuell undervisning. Läraren "rättar" i dialog med eleverna och på sikt blir det rätt. Att ständigt rätta fel kan knäcka en elev totalt.
    tvillingmammaVastmanland skrev 2019-03-13 10:25:13 följande:
    Förstår inter riktigt din kommentar?
    Lärare har 45 h arbetsvecka.
    Lärare kan ha olika anställningsavtal. Antingen har man ferietjänst och gör 45 timmar per vecka och har ledigt lov eller så har man semestertjänst och gör då 40 timmar per vecka hela året utom de veckor man har rätt till semester.
  • Wilowa
    CH2O2 skrev 2019-03-13 14:38:57 följande:
    Men så är det ju alltid, att något måste stryka på foten. Antingen är det planering under förtroendetid eller undervisningstid under schemalagd tid. Hur ska man kunna lägga till 25 utvecklingssamtal utan att öka arbetstiden, det måste väl läraren och skolan förstå?
    Det är rektorns sak att lösa så att lärarna får tid för utvecklingssamtal. Det är alltså inte den enskilde lärarens sak att se till detta.
  • Wilowa
    elsi skrev 2019-03-13 14:53:12 följande:
    Arbetsbördan är större får många yrkesgrupper, även inom vården som du säkert hört talas om. 

    Men du lägger samtalet så att jag måste jobba över och du slipper. Jag måste dessutom vara på plats alla mina 40 h/vecka och måste ta ledigt utan lön eller knapra på semesterdagarna när jag går på utvecklingssamtalet. Plus att mina patienter får sitt besök avbokat och får vänta ännu längre på sin vård. 
    Det är inte jag som lägger tiderna för samtalet, det ansvaret ligger på min chef, alltså skolans rektor. Jag ska kunna hålla mig till rådande avtal.

    Vems barn är det? Lärarens eller förälderns?
  • Wilowa
    Alexi skrev 2019-03-13 16:01:14 följande:
    Fast jag fattar inte. Jag går aldrig på rutinkontroller hos läkare eller tandläkare mitt på dagen. Utan dessa planeras in i god tid just för att vi ska kunna få tiderna kl 08 eller kl 16. Aldrig ett problem. Så klart skillnad om det är akuta saker men det är ju inte utvecklingsamtalen. Alltså förstår jag inte hur jämförelsen är relevant, jag kräver inte kvällstid på varken ena eller andra stället men kl 08 eller 16 är ju normal arbetstid för både lärare och läkare.
    Nej, jag slutar 15 två dagar i veckan och 14 en dag, alltså är 16 inte normal arbetstid för en lärare. Sedan att jag ska göra ytterligare tio timmar per vecka har inget med saken att göra. Rektorn har ingen befogenhet att tvinga mig använda den tiden till samtal. Det spelar ingen roll om du fattar eller inte, du får helt enkelt acceptera att du inte kan lärarnas avtal.
  • Wilowa

    Om det är så enkelt för läraren att lägga om sina arbetstider, så att 1-40 föräldrar får samtal när det passar den, då borde det väl vara betydligt enklare för föräldrarna att lägga om sin arbetstid för sina barn.

  • Wilowa
    CH2O2 skrev 2019-03-13 16:26:38 följande:
    En sån sak kan ju vara rimligt att berätta lite tidigare i tråden? Om läraren inte har mandat att bestämma när utvecklingssamtalen förläggs är ju diskussionen om huruvida läraren har möjlighet att lägga samtalen på ett för föräldrarna fördelaktiga tider helt poänglös. Är man missnöjd med utvecklingssamtal 10-14 är det alltså rektorn man ska vända sig till?
    Det är väl ändå helt självklart? Om samtalen ska rymmas inom den arbetsplatsförlagda tiden, så är det chefens ansvar att se till att det går att lösa. Att lärarnas chef har titeln rektor ändrar inte på den saken. En lärare får inte på eget bevåg ge sina lektioner till annan skolpersonal eller boka vikarier.
  • Wilowa
    Hans28 skrev 2019-03-13 16:35:55 följande:
    Jag påstår att det här är ett systemfel i sådana fall. Ändra så att de kan ligga utanför platslagd schematid.
    Nej det är en del i ett avtal i syfte att förbättra lärares arbetsvillkor!


  • Wilowa
    Hans28 skrev 2019-03-13 16:33:26 följande:
    Samhällsekonomiskt är det betydligt bättre att läraren kan anpassa sig. Enklare? Hur går logiken där. Enklare för 40 personer att ändra sig (vilket påverkar åtminstone 100 personer till. Förskjutna möten etc) eller en person att ändra tider?

    Går det inte att ta av förtroendearbetstiden?
    Det är systemfel i hela samhället, det är alltid nån annan som ska lösa individens problem.

    Är man förälder så ingår det att man ska lösa ifall man vill gå på samtalen. Fast samtalen är frivilliga, vi kan ha dem med enbart eleven i värsta fall.

    Jag vill inte ställa upp på att anpassa mig efter alla föräldrars önskemål. Jag har en familj som behöver mig hemma, precis som alla andra.

    Samtalen ska enligt avtal inte ligga på förtroendetiden!
  • Wilowa
    Hypotenusan skrev 2019-03-13 16:42:13 följande:

    Håller med, det där är en sak som har blivit sämre sedan jag var barn. Då var det alltid utvecklingssamtal på kvällarna, utom för en eller två mammor som var hemmafruar och lika gärna kunde gå på dagtid. 

    Det har dessutom blivit ännu sämre i min yngstas senaste skola. I början fick man åtminstone ett antal tider att välja emellan, på först till kvarn-basis. Men denna klassföreståndare delar bara ut tiderna, som då kan vara mellan 11 och 14 på dagen. D.v.s. man måste åka till jobbet, åka till skolan, åka tillbaka till jobbet - alternativt ta en halv dag ledigt från jobbet. Det verkar som att förståelsen för att de flesta mammor med barn i skolåldern arbetar utanför hemmet idag, inte finns. 

    Jag råkar dessutom veta att denna klassföreståndare inte har några tvingande skäl att vara hemma på kvällarna: hon är ensamstående utan barn. Hade det varit en ensamstående småbarnsmamma som måste skaffa barnvakt för att kunna ta utvecklingssamtalen på kvällarna, så skulle det ha varit en annan sak. (Men även dom verkade fixa det för 20-30 år sedan.)


    Acceptera att även lärare har avtal och arbetstider att hålla sig till. Lös problemet! Lärarna ska inte behöva göra det åt er.
  • Wilowa

    Jag vill hinna handla innan jag åker till jobbet, så varför kommer ingen och låser upp dörrarna tidigare åt mig? Jag börjar ju jobba samtidigt som de öppnar och på annan ort dessutom. Nog måste jag väl kunna kräva att de ställer upp på detta? De har väl flex som de kan ta ut?

Svar på tråden Hur kan lärare lägga utvecklingssamtal mitt på dagen?