Inlägg från: KillBill |Visa alla inlägg
  • KillBill

    Ska kvinnor ha rätt att göra abort på livsdugliga bebisar under graviditeten?

    Anonym (Addition) skrev 2019-06-06 22:54:55 följande:

    Vill bara lägga till att det bara upp till vecka 18 som den gravida får bestämma själv. Upptill v22 kan hon ansöka om tillstånd och de beslutar.

    Men det finns ingen övre gräns alls vad det gäller abort för väldigt sjuka och skadade foster, det kan lika väl vara vecka 29 om man bedömmer att barnet ej kommer att kunna överleva


    Socialstyrelsens rättsliga råd ger bara tillstånd till abort efter vecka 18 om särskilda omständigheter råder (allvarlig sjukdom hos modern, grav fostermissbildning eller sociala omständigheter t.ex. missbruk). Gränsen för sen abort har Socialstyrelsens rättsliga råd satt till vecka  21 +6.  Efter det är det inte tillåtet att göra abort utan då måste graviditeten fortsätta och kvinnan föda barnet. Graviditeten kan avbrytas efter vecka 21 +6 om det finns fara för barnet eller den gravidas liv men då handlar det inte om abort utan om avbruten graviditet och då riktas vården mot att om möjligt rädda båda.


    När aborter har utförts senare än 21 +6 så handlar det, vad jag förstår, om aborter som blivit utdragna och att aborten därför har slutförts efter 21 +6
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Anonym (Addition) skrev 2019-06-07 08:49:42 följande:
    Detta är helt enkelt inte sant. Fram tills v 21+ 6 så behöver man särskilt tillstånd och starka skäl men I de fallen barnet/fostret är så skadat eller sjukt att det bedöms att det aldrig kommer att kunna klara sig utanför modern så kan man avbryta graviditeten. Om man sen kallar detta att föda fram eller göra en sen abort spelar väl mindre roll?

    Sen att det är otroligt sällsynt att det sker har ju att göra med att vi har RUL inplanerat för att hitta fel och skador så tidigt som möjligt. Men menar du på fullt allvar att du tror att om man upptäcker i v24 att fostret aldrig har en chans att överleva utanför mamman att man då tvingar mamman att fullfölja resterande 14 veckor? Absolut inte!

    Sen att det är extremt ovanligt är en annan femma men det finns ingen övre gräns när en graviditet kan avbrytas av vården
    Jo det är sant. Efter vecka 22 är den korrekta termen avbruten graviditet och inte abort. Vid en avbruten graviditet ska vården om möjligt rädda livet på både foster och moder.  Om fostret är så skadat att det håller på att avlida kan graviditeten avbrytas och då kommer vården framförallt att vara inriktad på modern och minska lidande för fostret. 
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Anonym (Addition) skrev 2019-06-07 09:09:07 följande:

    I själva lagtexten står det att såvitt jag vet ingen tidgräns alls utan den är en realisering av att aborttillstånd ej får utföras om fostret kan vara livsdugligt. Troligtvis är det väl så att om fostret visar sig ha en defekt som gör att det aldrig kan bli livsdugligt så blir det inte samma tidsrestriktion.

    Däremot är min personliga ståndpunkt att abortgränsen är för hög. V12 fritt val och sedan sent tillstånd innan v18+6 och justera ultraljudsrutiner efter det. Kanske i extremfall den nuvarande gränsen men det borde endast vara extremfall


    Socialstyrelsens rättsliga råd har beslutat att ett foster ska betraktas som livsdugligt from 22+0. Därför ger Socialstyrelsens rättsliga råd bara tillstånd för abort tom vecka 21 +6. Statistik som jag har sett tyder på att den sista veckan beviljar socialstyrelsens rättsliga råd i princip bara abort vid svåra fosterskador.
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Anonym (Addition) skrev 2019-06-07 10:04:05 följande:

    www.lakartidningen.se/OldPdfFiles/2005/29844.pdf

    Översikt över sena aborter. Efter vecka 22, av 31 ansökningar blev 10 beviljade, i alla fallen för att fostret bedömdes att aldrig kunna bli livsdugligt.


    Du länkar till en artikel från 2005 som avser statistik från år 2002. d.v.s. 17 år gammal data. 2014 flyttade socialstyrelsens rättsliga  råd fram gränsen för när en abort senast får genomföras till vecka 21 +6.
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Anonym (Addition) skrev 2019-06-07 09:23:22 följande:
    Fast det är bara en fråga om terminologi vilket är totalt egalt egentligen. Ditt påstående var att man endast avbryter om det är livshotande för modern och detär inte sant. Även om fostret inte håller på att avlida men har så pass stora skador eller missbildningar att man säkert kan se att det aldrig kommer att kunna bli livsdugligt dvs när fler veckor inne i magen inte kan förbättra chanserna så kan en graviditet avbrytas. Allt annat vore bara en psykisk misshandel av den gravida när det då skulle vara av principskäl. Ungefär samma situation som när man får ett MA väldigt sent och kroppen inte kommer igång med att stöta ut av sig själv, då inducerar man.
    Terminologin är inte egal. Efter vecka 22 utförs inte aborter. Då handlar det om avbruten graviditet och ett helt annat regelverk.
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Anonym (Klara) skrev 2019-06-08 11:03:31 följande:

    Nej, jag tycker inte att det skall vara tillåtet. 

    (Och nej, de allra flesta aborter görs inte p g a av våldtäkt, incest, de görs på grund av slarv med preventivmedel !)


    No shit, Sherlock! Det är enligt svensk lag förbjudet att genomföra abort på foster som kan anses livsdugliga.


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Anonym (sophie) skrev 2019-06-09 17:13:30 följande:

    Min uppväxt och min relation till mina föräldrar har inget med mina åsikter att göra. Man ska inte kunna döda sitt barn bara för att det passar en. Liv står över önskningar. Men detta kräver såklart att adoptionssystemet(som nu är bedrövligt) byggs ut i Sverige. Idag är det i princip inte ett alternativ att adoptera bort sitt barn till ett bättre liv. 

    Just det är med önskade vs. oönskade barn är nästan det sjukaste av allt. Särskilt i ett samhälle som påstår sig stå på de svagas sida. Hör du hur det låter? "Jag vill inte ha dig så därför tänker jag döda dig". Och omgivningen låter det ske.  Överför det tänket till exempelvis skolvärlden, ett barn blir mobbat - är oönskat- och behandlas illa. Ingen hjälp till barnet då,va? Inget skydd av barnet då, va?


    Unga flickor som blir gravida ska alltså tvingas fullfölja graviditeter mot sin vilja? I andra länder där abort inte är tillåtet hanteras den typen av situationer med illegala aborter där kvinnan utsätts för stora risker..
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Anonym (sophie) skrev 2019-06-09 17:31:32 följande:

    Och få en massa stöd såklart. Sedan kan barnen eventuellt adopteras bort. För du ställer väl inte "grupp mot grupp", som det är så förbjudet att göra idag? Illegala aborter funkar inte som argument. Det är ju som att säga "ja folk drogar i vilket fall och blandar upp drogerna med en massa farligheter om vi inte gör droger lagligt". Och skatteunderstött... 


    Som sagt, i länder som har en restriktiv abortpolitik så är i de illegala aborterna vanliga, aborter som innebär mycket större risker för kvinnan.
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Anonym (X) skrev 2019-06-09 19:22:12 följande:

    Nej, du får hjälpa mig.

    Det enda jag hittar är att abort får ske senare än 24:e veckan om

    1) barnet inte är livsdugligt

    2) mammans liv är i fara

    eller

    3) mammans hälsa hotas.


    .

    Jag tror att du har hittat gamla uppgifter. Sedan 2014 får abort inte utföras efter vecka 21 +6. Därefter kan en graviditet avbrytas om fostret är svårt skadat eller moderns hälsa/liv är i fara. Vid avbruten graviditet försöker man om möjligt rädda livet på både moder och foster.
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    möjligt skrev 2019-06-09 21:01:16 följande:
    Fast att det är en moralisk fråga utesluter ju inte att man använder vetenskapliga måttstockar och gränsdragningar?

    Det ena utesluter inte det andra.

    Jag säger inte heller att det är en ologisk gräns att utgå ifrån men det hade funnits andra såsom när en majoritet av fostren kan anses livsdugliga, det hade också kunnat vara när fostret kunde anses livsdugligt utan artificiell hjälp men även när hjärtat börjar slå självständigt en vetenskaplig gräns. Oavsett vilken gräns du drar så finns det ingen objektiv sanning vad som är moraliskt riktigt och försvarbart. Det är en individuell känsla och ett individuellt avvägande. Sen att det blir en politisk fråga där tydliga gränser behöver dras har att göra med att vi lever i ett stort samhälle där vi försöker i möjligaste mån skapa ett gemensamt regelverk. Om du inte kan se det direkt så kan du ju överväga ett scenario där en abort blir beviljad och utförd i vecka 21+ 5 men graviditeten visar sig vara feldaterad med några dagar?

    Det är inte konstigare än debatten om kött vs veganskt eller dödsstraff vs ickedödsstraff.

    Att flera länder delar sveriges gräns är inte konstigt, blev lite felsyftning i mitt inlägg, menar bara att det är just en vald gräns att utgå ifrån.

    Jag är personligen inte för ett abortförbud men jag kan ändå se motpartens perspektiv.

    Angående när gränsen sätts så anser jag att det borde ges av sunt förnuft att marginaler borde tillkomma, människor och medicin är inte svartvita oavsett när det tidigaste fostret räddats så kan man aldrig säga en exakt dag när det är möjligt men minus en dag skulle göra det omöjligt. Det är naivt att tro det. Statistik över svenska extremprematurer ger en överlevnadschans(+1år) på 10 % i spannet 22+0 till 22+6. Som en sidonot till statistiken bör tilläggas att ett foster i mindre än 22+0 inte har rätt till livsuppehållande åtgärder.

    Menar du att du är 100% säker på att sannolikheten för ett foster i 21+6 är noll?? Och till det lägger vi att det även finns felmarginaler i dateringen av en graviditet.

    I sverige har 6 barn vårdats som prematurer födda mellan 21+0-21+6. Av dessa överlevde 1 till utskrivning

    lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Kommentar/2017/04/Nya-nationella-riktlinjer-for-extremt-for-tidigt-fodda/

    I USA kan såvitt jag hittar den yngsta neurologiskt intakta extremprematuren vara den som behandlas i följande(21+4):

    pediatrics.aappublications.org/content/140/6/e20170103

    Oavsett hur mina personliga känslor kring abort är så känns det groteskt att inte ha en buffertzon i gränssättningen. För en tredjedel av aborterna i de senaste veckorna 18-22 är inte fosterskador utan olika psykosociala faktorer.
    När en abort utförs så sent som i vecka 21 så handlar den nästan alltid om grava fosterskador. 
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    möjligt skrev 2019-06-09 21:25:54 följande:
    Källa på det tack.

    Den enda statistik jag kan hitta täcker bara början av 2000talet och då var det inte så
    Det går inte att hitta exakt statistik men den särklass vanligaste  anledning till aborter efter vecka 18 är fosterskador och ansökning om abort med anledning av fosterskador har ökat de senaste åren. Det beror på att många gravida inte får göra ultraljud förrän i vecka 19 och att eventuella fosterskador inte upptäcks förrän då.
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    möjligt skrev 2019-06-09 21:57:19 följande:
    Jag kan inte komma åt socsty egna statistiksida från telefonen men denna artikel utger sig vara baserad på soc styr statistik från 2017 och där anges ca 30%

    Enligt deras statistik jag kunnat hitta för tidigt 2000tal visar ovkså drygt 30%

    manniskovarde.se/abortstatistik/
    vad menar du är 30% ?
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill

    År 2018 fördelades orsakerna till abort efter vecka 18 enligt nedan


    Fosterskada/kromosomavvikelse                      71,4 %
    Sociala problem                                                 27,3 %
    Kroppslig sjukdom                                                0,9 %
    Psykisk sjukdom                                                   0,4 %
    Totalt                                                                 100,0 %


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    möjligt skrev 2019-06-09 22:20:20 följande:

    Dvs ca 30%.....

    Har du åtkomst till siffrorna fördelade på veckor också?


    Tyvärr inte men enligt socialstyrelsen så har det skett en ökning av antalet ansökningar av sena aborter med anledning av fosterskador (pga av sena ultraljud) och det är rimligt att anta att andelen aborter pga av fosterskador är högre i vecka 21 än vecka 19. 
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    möjligt skrev 2019-06-09 22:48:17 följande:
    Jag förstår hur du tänker men jag håller inte med dig, såvitt jag kan se har det på fosterskadebiten gått från 67 till 73 ish på drygt 10 år men iom att siffrorna för totala antalet också verkar ha ökat från ca 400-530 så verkar det inte rimligt att anta att de som ansöker för sociala skäl(och blir beviljade) skulle blivit färre. Möjligen procentuellt men i så fall är det ju bara för att det tillkommit fler sena aborter från de försenade ultraljuden

    Jag fann statistik från SMER (Socialstyrelsens medicinskt etiska råd) och tittade på deras statistik över hur många sena aborter (efter vecka 18) som beviljas pga. av fosterskador respektive sociala skäl och antalet ansökningar om aborter pga. fosterskador har ökat sedan 2010 medan antalet aborter pga. sociala skäl har minskat. Det gäller både i antal och procent (tabellen återfinns på sidan 35).

    http://www.smer.se/wp-content/uploads/2019/02/Smer-2019.1-Livstecken-efter-sen-abort-1.pdf

    Obs när jag har beräknat procentsatserna nedan har jag bara beaktat abort pga. fosterskador och abort pga. sociala skäl  



    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Anonym (Kickan) skrev 2019-06-17 18:04:14 följande:

    Och ett kvinnligt barn som råkar befinna sig i livmodern borde ha samma rättigheter över sin kropp och därmed inte bli mördad för att hon inte passar in i mammans livsstil just där och då.

    Är man för kvinnans rättighet till sin egna kropp är man för ALLA kvinnors rättighet till sin kropp, oavsett VART de befinner sig för tillfället. Annars är man en hycklare.


    Mördad.. tjoho
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Anonym (Kickan) skrev 2019-06-17 20:38:44 följande:
    Det är vad man brukar kalla det när man avsiktligt tar livet av en annan människa, ja.

    Vad betyder abort? Det är ett annat, mer rumsrent ord för mord så att mamman slipper ha dåligt samvete. Abort betyder att man avslutar/stannar upp något/någon. I detta fall avslutar man livet på/stannar upp hjärtat på en annan människa, nämligen ett barn inuti en livmoder.

    Abort är när abortläkaren går in i livmodern, blint (så det är INTE riskfritt) med tång och klipper av armar och ben, en efter en och plockar ut dom, spräcker skallen och lägger ut allt på bordet för att göra inventarie och se så att allt kommit med ut.

    Det är inte bara mord, det är ett styckmord på en människa som kan känna av allt innan det till slut dör.

    Men med ett nick som dig så är det väl bara kul att mörda, så länge det inte handlar om dig själv, eller hur.
    Lägg av med din pro life propaganda.. 
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
Svar på tråden Ska kvinnor ha rätt att göra abort på livsdugliga bebisar under graviditeten?