Inlägg från: möjligt |Visa alla inlägg
  • möjligt

    Ska kvinnor ha rätt att göra abort på livsdugliga bebisar under graviditeten?

    Och appropå adoption?

    Senast jag kollade var det väldigt många som ville adoptera i sverige, men inhemsk adoption av spädbarn är i princip obefintligt eftersom det inte är ?accepterat? att adoptera bort i sverige. Men att påstå att det inte finns lämpliga par som skulle vilja bli adoptivföräldrar känns lite ogrundat?

  • möjligt
    KillBill skrev 2019-06-09 23:45:52 följande:

    Jag fann statistik från SMER (Socialstyrelsens medicinskt etiska råd) och tittade på deras statistik över hur många sena aborter (efter vecka 18) som beviljas pga. av fosterskador respektive sociala skäl och antalet ansökningar om aborter pga. fosterskador har ökat sedan 2010 medan antalet aborter pga. sociala skäl har minskat. Det gäller både i antal och procent (tabellen återfinns på sidan 35).

    www.smer.se/wp-content/uploads/2019/02/Smer-2019.1-Livstecken-efter-sen-abort-1.pdf

    Obs när jag har beräknat procentsatserna nedan har jag bara beaktat abort pga. fosterskador och abort pga. sociala skäl  


    Nej du har rätt, en liten sänkning har skett men om man tittar noggrannare i tabellen så ser man att 2018 sticker ut av någon anledning och det är möjligt att det bara är ett sk strövärde och inte är en del av en trend, för tittar man på antalet sena aborter pga sociala skäl från 2010-2017 så håller det sig ganska stabilt. Både vad det gäller de som ansöker och de som får beviljat. Ska man tala om en trend där så är det en väldigt svag sådan. Att procentsatsen går ned har ju att göra med att totala antalet ökar.

    Nu säger jag inte att det är fallet här men ibland när man gör (oärlig)statistik så utnyttjar man ibland gränssättningar så att udda strövärden gör att det ser it som man har en trend som faktisk ej går att påvisa.

    Det fanns inga veckouppdelningar? Har de slutat med de?
  • möjligt
    EnAnonumius skrev 2019-06-10 00:59:52 följande:

    Är det fler saker du skall tillskriva mig som jag aldrig sagt eller skrivit? 

    Hur var det nu?

    Det ena utesluter inte det andra.  Så var det du skrev eller hur?

    Tolka mina inlägg efter den mallen "Det ena utesluter (/inkluderar) inte det andra" i fortsättningen.

    För det börja bli direkt tröttsamt att få saker tillskrivna som man aldrig sagt eller skrivit.Tja med tanke på vad du skrev som svar på det i inlägg #141 så var man ju tvungen att upprepa sig en gång till till dig och påtala för dig vad man faktisk hade skrivit.. Och att din fråga var direkt felplacerad mot det jag hade skrivit i inlägg  #141.

     

    Nej klart att du inte är korkad. Vad får du det ifrån?

    Det är inget jag sagt eller påstått indirekt eller direkt heller att du skulle vara. Så varför var det helt plötsligt så viktigt för dig att brista och säga att du inte skulle vara korkad?

    Här har du lite snabb fakta. Jag har aldrig trott att du är korkad.Läser du bara två meningar ut varje stycke? Alternativt läser hela stycket och väljer enbart det två första meningarna att svara på och ignorera resten vad man skrivit?

    Jag skrev detta, jag citera mig själv läs hela stycket (stycket är då från inlägg #152).

    "Då den amerikanska artikeln är från 2017 så vet man ännu inte långtidseffekterna av detta., 2år är inte lång tid. Många "men" kan komma senare än så i livet och kanske inte alltid upptäcks förens barnet är i tonåren."

    (slut citat)

    Jag skrev då att artikeln var från 2017 och ja jag RÅKADE skriva fel ålder på flickan för hon är ju 4år. Jag skrev och påtalade om lånetids effekterna. Fyra år är inte lång tid.

    Men innan jag går vidare så skall jag påtala för dig följande.

    "Tillsynes frisk" och "att vara helt frisk", är en signifikant skillnad.

    Notera varför jag inte lägger stor vikt vid den amerikanska artikeln.

    Jag skrev ju en kort förklaring till det,

    Jag skrev detta: "Många "men" kan komma senare än så i livet och kanske inte alltid upptäcks förena barnet är i tonåren."

    Flickan har ju många år kvar innan hon blir vuxen. Och så länge man har bara "tillsynes frisk" att gå på, och flickan är bara 4år,  så har man inte fått  fram "alla fakta ännu" kring detta lite unika fall, och vilka effekter det kan få ännu.

    P.S

    Du har tillskrivit mig så mycket åsikter och utlåtande jag aldrig har haft, aldrig skrivit, och kryddat samtidigt på med med (ett helt felplacerat) "Det ena utesluter inte det andra", till mig.

    Jag har till och med kunna motbevisa dig med mina egna texter, att du har tillskrivit mig utlåtanden och åsikter jag aldrig haft. Trist och jobbigt.

    När du är beredd på att kräva av dig själv leva som du lär ut,  d.v.s att du kräver av dig själv att lever efter mallen  "Det ena utesluter inte det andra",  när du läser och tolkar andras inlägg ,så blir det nog vettigare ordväxling.


    Dina inlägg blir svåra att läsa och kommentera på min telefon då citeringsfunktionen gör att jag har svårt att få

    överblick.

    Varför skriver du :

    * (Frågor på det? D.v.s om du inte hantera att det finns folk som kan bygga sin moral på den vetenskaplig faktan som finns)

    Varför har du någon anledning som helst att tro att jag skulle ha ett problem med det?

    Det anser jag är nedlåtande.

    Du sa att det inte fanns något medicinsk bevisning att ett barn kan överleva före v22+0. Jo det finns det!

    Har man inte upptäckt några nedsättningar alls när barnet är 4 så är sannolikheten att det uppenbarar sig grava nedsättningar när barnet är 8 jätteliten. Och oavsett så är det inte poängen, många extremprematurer får men om de räddas. Jag tycker inte nödvändigtvis att de bör räddas men här talar vi om det är möjligt att de är livsdugliga, vilket de kan vara innan 22+0.

    Återigen livsdugligt och lämplighet att rädda är inte samma sak

    Du använde hårda ord såsom ljuger om Sophie i tråden. Ett friskt foster som aborteras i 21+6 har rent krasst en överlevnads chans, Det gör att det i sverige defacto kan ha aborterats barn.

    Tolkar jag dig rätt att du inte anser att 4 års uppföljning inte är tillräckligt? Hur länge ska vi då vänta, 7 år? 10år? Du talar om tonåring . Då frågar jag, ska sveriges riktlinjer ligga så många år efter vad medicinen gör möjligt? 13 år(enligt dig tonåren) är länge i medicinska sammanhang.

    Anledningen att jag drar upp svartvitt är för att jag tycker att ditt tänkande verkar just lite svartvitt. När du uttrycker att du inte tycker gränsen bör sänkas för att det inte är(enligt dig) medicinskt möjligt, hur menar du att det inte skulle vara just svartvitt att skilja på ETT dygn I gränssättningen?
  • möjligt
    EnAnonumius skrev 2019-06-09 17:42:23 följande:

    Ja jag har läst dina andra inlägg.. Det förändra ingenting. Du kommer med ett falskt påstående iallafall.

    Att du subjektivt tycker något annat, än vad vetenskapen har forskat fram genom decennier, är något som får stå för dig. Ditt subjektiva tyckande är inte vetenskaplig fakta.

    Så vi ta det en gång till. Jag skall formulera om mig en smula bara.

    I Sverige så abortera vi inte bort livsdugliga barn. Det är fårn din sida en direkt lögn att hävda detta. 

    Svenska abortlagen är byggd på vetenskaplig fakta. Dessutom så är den självreglerande också tack vare att den är finurligt formulerad så att man aldrig kan abortera livsdugliga barn.

    Är det ett livsdugligt barn så läger vi dem i kuvös om de är väldigt förtidigt födda (c:a vecka 23).

    Och nej barnet är inte livsdugligt när det ligger i sin rätta miljö (livmodern). Det är kvinnas kropp som agera som livsuppehållande för fostret. Då kvinna, via navelsträngen, ger barnet både syre, och näring till fostret. Kapar man navelsträngen och låter fostret ligga kvar "i sin rätta miljö" så dör det.


    Eftersom du har hakat upp dig på mitt uttryck av svartvitt.

    Detta är i mina ögon en svartvit syn på saker.

    Att du så självsäkert uttalar dig om obefintlig livsduglighet vid 21+6. Så fungerar inte medicinen, barn har, vilket jag nu påvisat räddats yngre än så. Den där lagformuleringen du viftar med, jo de är väldigt snillrik, MEN endast om den används! Dvs endast om riktlinjerna ändras ofta och ligger ett steg FÖRE medicinen, just för att man inte kan hårdra det på en dag så behöver man marginaler
  • möjligt

    Jag utgår ifrån vad du skriver:

    Ja måhända att fostret är friskt, dock så finns det ingen medicinska vetenskapliga bevis att det kan vara livsdugligt utanför livmodern i en kuvös. Inget jag har hitta oavsett hur mycket "googling" jag gör.

    Men visst har du någon (objektiv) källa på det att man kan rädda barn så tidigt som v21+ i minimum kuvös, utan bestående men för barnet, så släng fram den/dem så kan jag vara beredd på att ändra ståndpunkt på den övre gränsen för sen abort med tillstånd från socialstyrelsen.

    Detta tolkar jag tillsammans med det andra du skrivit I tråden att du inte har några tvivel över gränsen som satts. Sedan omformulerar jag det till att fråga om eller hur du kan vara säker på att en dags skillnad ger säkerhet i livsduglighetskriteriet. Var tillskriver jag dig en åsikt i det?

  • möjligt

    För om du inte är 100% säker på 0 livsduglighet vid 21+6 så borde du ju inte anse att gränsen är helt rätt längre. Det är ju en omformulering av vår lagtext.

    Kan man anta att fostret har möjlighet att vara livsdugligt utanför moderns kropp så är abort förbjudet. Dvs om man endast är 80% eller 95% eller 99% säker på att det inte är livsdugligt så passeras gränsen.

    Det är ju inte som att en majoritet av de barn som föds efter fullgången vecka 22 med säkerhet överlever, endast 10% klarar sig. För det står inte i lagen att man måste vara säker på eller komma över någon sorts majoritet vad det gäller livsduglighet. Det är det som gör den snillrik, det hjälpen ju dock föga om den inte justeras.

    På 70talet valde de en 4(!!!) veckors buffert, där kan man tala om insikten av gråskala.

  • möjligt

    Gör dock tillägget att jag misstolkade vad du först skrev om moral om ber om ursäkt för det. Jag håller inte riktigt med dig om vad som är exakt sant och falskt i uttalandena mot aborträtten men jag förstår hur du menar med din syn moral/vetenskap efter att ha dubbelläst dina inlägg. Ursäkta för missförståndet där och dess fortsatta spin off

  • möjligt

    Men en ärlig fråga, KAN du se sophies perspektiv? Hur man man se på och känna inför ett foster (redan i kanske v12 eller v15 ) som ett barn?

  • möjligt
    EnAnonumius skrev 2019-06-10 14:11:33 följande:

    Använd dig då av en padda eller stationär dator.


    Har varken eller
  • möjligt
    EnAnonumius skrev 2019-06-10 14:09:48 följande:

    När skall du kräva av dig själv att leva som du vill lära ut, D.v.s  "Det ena utesluter inte det andra", (aka svartvit), när du läser andras  inlägg?  Eller skall den regeln bara gälla andra men inte dig?

    Nu är du är igen tillskriver mig åsikter och utlåtande jag aldrig har haft.

    Jag kräver nu att du citera mig där jag uttryckligen har hävdat att obefintlig livsduglighet på foster 21+6 .. Notera noggrant att orden "obefintlig livsduglighet" skall ingå i samma mening.

    Citera meningen och lägg med vilket iläggsnummer med.


    Jag har inte citerat dig.

    Men i inlägg 136 skriver du så här:

    möjligt skrev 2019-06-09 18:10:05 följande:

    Att bevilja och genomföra en abort i v 21+ där det gäller ett såvitt man vet friskt foster kan faktiskt idag sägas gå emot vår lagstiftning..end

    ??/

    Ja måhända att fostret är friskt, dock så finns det ingen medicinska vetenskapliga bevis att det kan vara livsdugligt utanför livmodern i en kuvös. Inget jag har hitta oavsett hur mycket "googling" jag gör.

    Men visst har du någon (objektiv) källa på det att man kan rädda barn så tidigt som v21+ i minimum kuvös, utan bestående men för barnet, så släng fram den/dem så kan jag vara beredd på att ändra ståndpunkt på den övre gränsen för sen abort med tillstånd från Socialstyrelsen.

    ??-/

    Vad menar du då med detta?

    Har jag missförstått så får du gärna klargöra men jag tolkar det som att du anser att ett foster mellan vecka 21+0-21+6 inte någonsin (med dagens medicin) kan anses livsdugligt utanför livmodern .

    Vad är svartvitt med den tolkningen?

    Eller är det så att du anser att ett friskt foster mellan 21+0-21+6 faktiskt KAN ha en chans till att vara livsdugligt?

    För om du anser det så förstår jag inte hur du kan anse 22+0 gränsen acceptabel.

    Angående det ena utesluter det andra så förstår jag inte hur en hårdragen gräns på ett dugn kan ses som annat än svartvit? Vad är den andra sidan eller det andra sättet att se just den aspekten? Du får jättegärna förklara för den andra sidan förstår inte jag
  • möjligt

    En gräns är av sin natur svartvit om den inte kompletteras med en buffertzon. Därför anser jag att socialstyrelsens gräns är svartvit och såvitt jag förstår det så stödjer du denna gräns både I hur den är satt och hur den tillämpas(dvs utan buffertzon).

    Det är omöjligt(!) att säga en specifik dag då det finns chans till överlevnad men då det dagen innan inte finns det alls, vilket är den gräns svensk lag talar om

  • möjligt
    EnAnonumius skrev 2019-06-09 19:06:14 följande:

    Ja måhända att fostret är friskt, dock så finns det ingen medicinska vetenskapliga bevis att det kan vara livsdugligt utanför livmodern i en kuvös. Inget jag har hitta oavsett hur mycket "googling" jag gör.

    Men visst har du någon (objektiv) källa på det att man kan rädda barn så tidigt som v21+ i minimum kuvös, utan bestående men för barnet, så släng fram den/dem så kan jag vara beredd på att ändra ståndpunkt på den övre gränsen för sen abort med tillstånd från socialstyrelsen. 


    Du driver med mig nu va???

    Se citat ovan

    Vad i hela friden försöker du då uttrycka? Att du inte stödjer socialstyrelsens övre gräns? Så vilken ståndpunkt är det du talar om??

    Att du ska ändra ståndpunkt från att inte stödja den till att ?? inte stödja den

    Visst för att man inte vill bli tillskriven åsikter men det är ju himla svårt om du menar någonting helt annat än du faktiskt skriver
  • möjligt
    EnAnonumius skrev 2019-06-09 19:06:14 följande:

    Jag kan hålla med om att gränserna kan ändras. Då det är något jag själv anser. Detta är för att vi har fått bättre abortmetoder, och vi har hemtester idag som är lika pålitliga som testerna hos barnmorskan och man kan upptäcka idag graviditeter rede under de första två graviditetsveckorna. 


    Den här biten handlar ju om något helt annat nämligen att gränsen borde kunna sänkas då kvinnor praktiskt sett har mycket större möjlighet att upptäcka en graviditet tidigt, den har ingenting med livsduglighetsgränsen att göra.

    Men ok, Vad är din moraliska ståndpunkt då? Efter vilken dag är det enligt dig i strid mot vår lagstiftning att abortera friskt foster?
  • möjligt
    EnAnonumius skrev 2019-06-12 08:57:34 följande:

    Ja det är omöjligt att säga en "specifik dag". Du tror inte att folket på socialstyrelsen ansåg det samma när det drog gränsen, att det skulle bli svårt med en "buffertzon". Nej jag stödjer fortfarande inte deras gräns, dock så finns det ju förståelse för att gränsen måste dras någonstans.


    Fast det är ju just det som är poängen med en buffertzon!!!!

    Du kanske inte kan säga en exakt dag, därför måste(!) du lägga till en buffertzon.

    Det är därför lagstiftningen är just klurig, för den sätter en övre gräns inte en nedre. Den säger inte att kvinnan ska ha lov att abortera TILLS fostret är livsdugligt. Det säger bara att hon INTE får lov när fostret väl kan tänkas vara livsdugligt. Det finns inget hinder i lagstiftningen för att säga livsduglighetsgräns troligtvis 22+0 men inga aborter efter v20+0(eller 19+0)

    Enda anledningen att inte lägga till denna buffertzon är feghet inför atf de var rädda att möta motstånd. Det är så riktlinjerna sattes på 70talet och det är så de borde fungera
  • möjligt
    EnAnonumius skrev 2019-06-12 22:16:12 följande:

    Nu får det faktiskt räcka, du har under lång tid tillskrivit mig utlåtande och åsikter jag inte haft.

    Nu skall du också uppe på detta sitta och hitta på att mina egna texter handla om något helt annat än vad som står.  Fast man har förtydligat och förklarat för dig vad som menas.

    Så, jo den biten har visst med livsduglighets gränsen att göra, jag förtydligad och förklarade detta för dig med.


    Fast då motsäger den TOTALT den sista biten I vad du skriver!!!

    Så svara då gärna vad som är din ståndpunkt tack! Om du är så fruktansvärt missförstådd. Efter vilken dag anser du inte längre att en abort är riktig
  • möjligt
    EnAnonumius skrev 2019-06-12 22:16:12 följande:

    Nu får det faktiskt räcka, du har under lång tid tillskrivit mig utlåtande och åsikter jag inte haft.

    Nu skall du också uppe på detta sitta och hitta på att mina egna texter handla om något helt annat än vad som står.  Fast man har förtydligat och förklarat för dig vad som menas.

    Så, jo den biten har visst med livsduglighets gränsen att göra, jag förtydligad och förklarade detta för dig med.


    Och vilken ståndpunkt är det du pratar om att du skulle kunna ändra I ditt inlägg? Du skriver ju bokstavligt att:

    Men visst har du någon (objektiv) källa på det att man kan rädda barn så tidigt som v21+ i minimum kuvös, utan bestående men för barnet, så släng fram den/dem så kan jag vara beredd på att ändra ståndpunkt på den övre gränsen för sen abort med tillstånd från socialstyrelsen.

    Vilken ståndpunkt????? Jag tillskriver dig inte ett skit!! Jag FRÅGAR!

    Jo jag läser vad du skriver i ditt inlägg. Men antingen har jag tolkat rätt eller så säger du massivt emot sig själv eller så är ni två olika personer som sitter och skriver samma inlägg
  • möjligt
    EnAnonumius skrev 2019-06-12 23:03:06 följande:

    Ursäkta? Sluta att använda "du". Det var ju du som drog upp om buffertzon från början. Jag skrev hur socialstyrelsen eventuellt tänkte.

    Du borde ju rimligtvis kunna spekulera i en vettig "buffertzon", då det är ju du egentligen som anser att en buffertzon skall finnas.


    Du använda ofta språkligt på samma sätt som man

    Men Vill du göra en grej av det så visst. Byt gärna ur det mot man

    Hör ändå inte till sakfrågan
  • möjligt
    EnAnonumius skrev 2019-06-12 23:03:06 följande:

    Ursäkta? Sluta att använda "du". Det var ju du som drog upp om buffertzon från början. Jag skrev hur socialstyrelsen eventuellt tänkte.

    Du borde ju rimligtvis kunna spekulera i en vettig "buffertzon", då det är ju du egentligen som anser att en buffertzon skall finnas.


    Och som jag tidigare nämnt så nej det är inte min ide

    Det användes redan på 70talet i riktlinjerna
  • möjligt

    Men svara gärna på vad din ståndpunkt är kring socialstyrelsens övre gräns. Och om du inte stödjer den specificera gärna vilken övre gräns du anser ska tillämpas och hur och varför enligt din vetenskaplift baserade moraliska ståndpunkt

Svar på tråden Ska kvinnor ha rätt att göra abort på livsdugliga bebisar under graviditeten?