• Jagvetdåinte

    IVF hösten 2019

    Hejsan!

    Vad skönt att jag hittade denna tråd. Vi ska på ett första besök under hösten. Ej fått kallelse än men när jag frågade trodde dem att vi får ett besök i början av oktober. Jag är verkligen nervös och rädd för hur man ska orka med om det inte tar sig vid ivf försöken. Känns fint att kunna få stöd av andra som är på samma resa som vi är. Snacka om att vi i alla fall kommer få väldigt efterlängtade barn!?? Under vår resa till ett barn har något av det mest påfrestande varit att under tiden vi försökt har syskon å vänner blivit gravida på stört och under tiden oxå hunnit föda. Har haft mycket skuldkänslor över att jag inte känt någon speciell glädje för deras skull, sorgen har mest ökat för egen del. Bara nu för någon vecka sedan fick jag reda på att ytterligare en nära vän blivit gravid. Skäms så över att fejka glädje. Känner någon igen det? Styrkekramar till er alla! <3

  • Jagvetdåinte
    fannylinnea skrev 2019-08-08 10:43:59 följande:

    Hej.

    Jag känner igen mig så mycket i det du skriver - jag har jättesvårt att hantera gravidbesked och jag har det senaste året tagit avstånd från vänner som varit gravida och fött sina barn :( Jag tar verkligen på mig the mask när vi ses men innerst inne känner jag mig sååå fejkad. Samtidigt orkar jag inte prata om vad jag bär på heller för det är alldeles för smärtsamt. Vi har bara berättat för några vänner och våra familjer.

    Klandra inte dig själv för att du känner som du gör. Vi är inte dåliga människor för att vi har svårt att känna glädje. Jag tror det handlar om att vi själva bär på sån enorm sorg och längtan att det inte riktigt finns plats för att glädjas åt andra människor som får det vi inte tycks kunna få.

    Såg att misu80 hade skrivit ett långt och fint meddelande om att lära sig hantera känslorna. Jag tycker att det var så bra skrivet så jag skriver inte mer. Ville bara sticka in huvudet och säga att du är inte ensam med dina känslor. Kram <3


    Gud så skönt att inte känna sig ensam! Känner sig ju som världens egoist även om jag verkligen försöker att tänka snällt om mig själv <3 Just i denna atund är min lillasyster på bb, vattnet hade gått. Inte ens av hennes besked blir jag glad, trots att hon står mig så otroligt nära. Hoppas att det släpoer framöver så att jag kan glädjas åt knytet. Tusen tack för svar, känns mycket bättre nu! Jag ser fram emot att följa er alla och håller tummarna för er! All kärlek å styrka till er!
  • Jagvetdåinte
    Jooosen skrev 2019-08-08 06:38:03 följande:

    Välkommen hit. Så ni är klara med utredning? Hittade dom något avvikande? Jag, och säkert många andra här, känner igen mig så väl! Jag kan inte riktigt heller ta gravidbesked. Jag blir mer ledsen än glad. Lägger på ett fakeutseende när någon berättar en sådan nyhet. Många av mina vänner har hunnit bli gravida med tvåan under den tiden vi försökt.


    Det är verkligen tungt, svårare än jag hade kunnat föreställa mig. Och jag är så trött på kommentaren "slappna av så ska du se att det går", jisses de skulle bara veta. Ja, vi gjorde den i vintras. Då hittade man en stor knöl på min livmoder som jag var tvungen att operera bort å sedan läka och vänta på provsvar innan de kunde ställa oss i kö till ivf. Knölen i kombination med långsamma och få simmare gör det svårt för oss. Min livmoder är deformerad nu men de säger att det ska gå ändå. Så jag hoppas! Hur går det för er, har ni gjort något försök eller väntar ni på första iivf?
  • Jagvetdåinte
    misu80 skrev 2019-08-08 09:24:33 följande:

    Hej och välkommen! Kul att du också hittade hit :)

    Ja verkligen, våra bebisar kommer att vara sååå efterlängtade! :)

    Spännande med IVF, vi ska också göra vår första IVF nu, efter 3,5 år av hopp, sorg och frustration i en salig blandning.


    Verkligen spännande :) Känns så skönt att det finns hjälp att få! Då får vi gå igenom hormoner och allt vad det är tillsammans i höst då :) Hejja oss!!
  • Jagvetdåinte
    misu80 skrev 2019-08-08 10:25:05 följande:

     

    Har svarat på resten av ditt inlägg men insåg att det blev både långt och djupt! Jag skriver om stress och förhållningssätt, något som jag tror kan ha stor betydelse, andra kanske inte känner att det har någon större betydelse och då förstår jag att det inte känns relevant att läsa. Så den som inte orkar sånt - sluta läs ;) 

    .

    Jag vill börja med att säga att jag förstår exakt vad du menar med att alla runt om en blir gravida, dessutom blir de gravida easy peasy, medan man själv står kvar på ruta ett och mår allt sämre och sämre. Jag har känt avundsjuka och missunnsamhet många, många gånger, och jag har inte klarat av att knyta an till mina kompisars bebisar, och värst av allt kände jag lika illa när min bror fick sina barn. Att inte klara av att vara känslomässigt närvarande med dem har varit en stor skam inom mig och jag har verkligen känt mig misslyckad. Ju mer jag fejkade glädje desto värre mådde jag. 

    Men efter så många misslyckade försök att bli gravid, med ett antal känslomässiga breakdowns (flera per månad) kom jag tillslut fram till en vändpunkt då jag bestämde mig för att jag alltid ska göra mitt bästa för att släppa taget och lita på att vår bebis kommer till oss, precis när det är dags att komma, inte en dag före eller efter. Det är en tuff utmaning, det har tagit lång tid och mycket testande av olika tekniker för att faktiskt tro på det, men nu har jag hittat min grej och det fungerar ofta väldigt bra :) Det är min grej jag beskriver här nedan, med förhoppning att det kan hjälpa någon att minska sin stress och oro;

    Poängen är att det handlar om att finna ett sätt att släppa stressen över sånt vi inte kan kontrollera. Att skifta fokus från rädsla och smärta till glädje och hopp, även fast att situationen inte har förändrats. För ibland kan det faktiskt vara stressen som sätter stopp för vårt reproduktiva system, framförallt om man är oförklarligt infertil/barnlös. Bevis för det är alla solskenshistorier om barn som har kommit till mot alla odds, där läkarna har sagt att det inte är möjligt att bli gravid, eller där det inte finns en förklaring men barnet kommer först efter många års försökande, när man har gett upp (slutat stressa över barn) så kommer det!

    Jag har under flera år fått tipset - sluta stressa så kommer du bli gravid, och helt ärligt, jag har avskytt det tipset, kanske för att jag alltid trott att det har varit sant men aldrig har förstått hur jag ska lyckas dämpa stressen, vilket har gjort mig ännu mer stressad! 

    Vi snackar ju inte om någon liten stress, oro för vad någon ska tycka eller om man lyckas få det där jobbet eller huset man vill ha eller inte. Vi snackar djup stress, sån där som äter på ens själ. Det skulle ju bli så vackert, vi skulle göra vårt kärleksbarn och inte hade jag en tanke på att det skulle bli så här. Det är så lätt att bli nedslagen på den här resan, att känna att man inte duger för att man "inte fungerar". 

    Men det är just den känslan som är så viktig att man släpper! Vi alla duger precis som vi är och vi är alla värda att få vårt efterlängtade barn. 

    Så för att hitta ett sätt att komma upp ur det djupa svarta hålet, mer eller mindre hitta tillbaka till livet igen, har jag har provat det mesta, med varierande resultat. Följande har hjälpt mig mest att minska stressen;

    Skifta från rädsla och oro till glädje och hopp: Jag bestämde mig för att börja använda ett mantra, något jag intalar mig själv gång på gång. Mitt mantra är "Jag litar på att vår bebis kommer till oss när tiden är inne". Från början högg oron i magen varje gång jag tänkte tanken, för jag hoppade direkt till tanken på hur det skulle kännas om det inte blev så. Stressen rusade. Men för varje gång oron hugger till i magen så andas jag 5 djupa, lugna andetag för att få kroppen att lämna fight or flight-mode, stressprocessen som ställer till oreda i kroppen. Om jag inte känner lugn efter 5 andetag tar jag 5 andetag till osv, tills spänningen släpper. Jag kombinerar ofta djupandningen med att ta fram känslan av tacksamhet, det är som motgift för rädsla och oro. Jag är väldigt tacksam över min partner som jag älskar djupt. Vi har såklart våra sämre stunder också, så det gäller att fokusera på guldkornen, de där stunderna då kärleken har bubblat inom mig och jag har känt djup tacksamhet för att ha honom i mitt liv. När jag känner oro så försöker jag alltså fokusera på det fina i mitt liv, det som redan frodas och det hjälper verkligen, när jag känner tacksamhet skiftar jag från spänd till avslappnad. Det här behöver jag ibland göra flera gånger per dag. 

    Empati: Framförallt - var snäll med dig själv, behandla dig som du hade behandlat din käraste vän. Ibland är vi vår egen värsta fiende som verkligen kan döma och dela ut skam. Men det är mänskligt att känna den missunnsamhet och avundsjuka som lätt sköljs över en när man ser något man så innerligt gärna vill ha men inte har fått. Prova säga till dig själv nästa gång det händer - "nu är det jobbigt, det här känns tungt" och ge dig själv en kärleksfull kram, andas djupt, och se vad som händer. Att omfamna känslan istället för att låta den paralysera en kan vara mycket effektivt! Finns en metafor för detta: Tänk dig ett barn som söker uppmärksamhet, om det inte får uppmärksamhet börjar det gnälla och tillslut skrika allt högre och högre, men om man redan från början uppmärksammar barnets behov, visar att man ser det, kommer det med största sannolikhet att leka vidare, lugnt och tryggt. Behovet blev tillgodosett. Så är det med oroskänslan också, det handlar det om att bekräfta sig själv ? ?nu är det jobbigt och det är helt okej? och ge sig själv den där mentala kramen. Det är stor sannolikhet att oron lättar och ju mer man övar desto lättare blir det.

    När det kommer till alla gravidmagar och bebisar som så ofta har väckt avundsjuka i mig - nu försöker jag se alla dem som ett tecken på att det är min tur nästa gång (minns mitt mantra "Jag litar på att vår bebis kommer till oss när tiden är inne"). För mig fungerar det bra, nu känner jag faktiskt glädje och hopp istället för avundsjuka. Åtminstone mer än hälften av gångerna ????

    Jag hoppas att du kommer att finna ett sätt att hantera din oro och jag hoppas att ni snart har en liten bebbe i famnen  Stor kram

     


    Tack för ditt fina svar <3 Jag ska verkligen försöka ta till mig det och få tillbaka hoppet ordentligt å vara snäll mot mig själv. Just avundsjukan och sorgen över besked som borde göra en glad har tyngt mig mycket och det känns så skönt att höra att jag inte är ensam. <3 I de mörkaste stunder försöker jag ändå tänka att "tänk, vårt barn kommer att bli det mest älskade och efterlängtade i världen". Att denna resa rent av stärker oss och får oss att njuta mer av våra ev barn. Att vi inte tar det för givet. En ödmjukhet inför att vara förälder.
  • Jagvetdåinte
    Jooosen skrev 2019-09-03 08:37:10 följande:

    Kul att många plussat här! Beklagar för er som fått mens :(. Snart kommer ja vara ruvare oxå - ser verkligen inte fram emot det. Jag snusar fortfarande mycket. Kommer kanske sluta bara nån dag innan första sprutan... dock har jag inte druckit alkohol på snart 2 månader. Är lite stolt faktiskt :). Jag har inget hopp alls, vilket känns lite sorgligt. Kram på er alla som kämpar så <3


    Hejsan! Ville bara skriva att jag känner med dig. Senaste dagarna har allt hopp försvunnit. Det är som om att jag hoppats för mycket, för länge, att jag inte har något hopp kvar. Hur länge har ni försökt? Är det första ivf för er eller har ni försökt förut? StyrkeKram
  • Jagvetdåinte
    Jooosen skrev 2019-09-04 15:15:46 följande:

    Ja vet :( ruvar du nu? Vi gjorde ett färskt och ett fryst förra hösten. Minus på båda. Har tagit paus typ ett år tills nu. Innan försökte vi själva nästan 2 år. Ni då? Vi har fått ut bra med ägg och befruktning men inget har fäst ännu. Ingen förklaring på vår barnlöshet men jag misstänker att jag har endometrios dock.


    Nej inte nu, jag ska på mitt första besök nu i september och är så nervös. Vi har varit tvungna att vänta i ett halvår för att läka efter en operation på livmodern. Tog ni paus för att det var för tufft? Vad jobbigt att inte få veta vad det beror på. Då kanske det blir svårt för oss oxå, man brände bort ett endometrios ärr på livmodern i samband med operationen. Visste inte ens om att jag hade men de hittade ett. Vad skönt att ni fick bra med ägg och befruktning, än finns det hopp även om jag föratår att hålla hoppet uppe. Förstår inte hur man ska orka. Har du något samtalsstöd, kurator eller psykolog?
  • Jagvetdåinte
    Aryzza skrev 2019-09-06 20:08:05 följande:

    Jag gick till en terapeut genom min vanliga vårdcentral. Bad särskilt om en som hade erfarenhet av barnlöshet och fick komma till en tjej som gått igenom samma. Ovärderlig hjälp! Fråga gyn om de kan rekommendera någon eller sök på nätet eller via vårdcentralen.


    Det tror jag verkligen att jag kommer att behöva, tack för tips <3
  • Jagvetdåinte

    Hej! Jag väntar på min mens och att påbörja injektioner. De sa "när du blöder rött". Det jobbiga är att min mens alltid ger lröda blödningar innan slemmiga mensen och mensvärken kommer. Sparsamma blödningar. Det började idag, kom blod i toan imorse och sedan lite på pappret under dagen men behöver inte mensskydd. När jag frågade sa de "när du anser att mensen börjar ska du ringa". Hur tänker ni? Om min mens beter sig som den brukar kommer inte ordentliga mensen först om några dagar. Någon som känner igen? Hur gjorde ni?

  • Jagvetdåinte

    Nu har jag gjort äggplock. Det gick bra, inte så ont som jag trodde tack och lov. Vi fick ut 11 ägg och ska få veta idag hur kvaliteten/mognaden på dem var. Tyvärr blir det microinjecering av sperman och jag har hört att det ibte är lika skonsamt för ägget. Att fler ägg kanske blir befruktade men att kvaliteten på embryot blir sämre av någon anledning. Så nu försvann hoppet lite. Har ni hört annat? Skulle behöva lite hopp hihi.. insättning på onsdag eller lördag är det beräknat.

Svar på tråden IVF hösten 2019