Inlägg från: Anonym (JH) |Visa alla inlägg
  • Anonym (JH)

    Otrohet, men från ett annat perspektiv

    För att börja med det mer uppenbara så leder inte vänner eller hobbies till t ex könssjukdomar eller oönskade graviditeter. Man kan självklart skydda sig men som bekant är det aldrig helt tillförlitligt och det finns även statistik på att människor som är otrogna i högre grad slarvar med detta. Sen är det två relativt skilda företeelser att t ex skruva med bilar några gånger i veckan eller att träffas för att ha sex med någon annan än sin partner. Bilmekandet har med all sannolikhet noll inverkan på den emotionella och sexuella dimensionen av förhållandet. Sex med någon annan däremot kan leda till känslor för denne och i längden ha en väldigt negativ inverkan på förhållandet.

    Möjligen kan man ifrågasätta mer varför det är ok att ha vänner då det i större grad liknar den typ av relation man har till sin partner och ibland också kan utvecklas till känslor. Här skulle jag dock svara med att det är en väldigt stor skillnad i hur begränsad man faktiskt blir. Att inte vilja att ens partner har sex med andra hindrar inte denne från att ha ett socialt liv med vänner och arbetskollegor. Sex är ju trots allt bara en sak bland hundratals andra man kan göra tillsammans med en annan människa. Att däremot inte vilja att ens partner ska ha några vänner alls skulle innebära en enorm begränsning av deras liv där de i princip blir helt beroende av sin partner för alla typer av sociala interaktioner, kan få svårigheter att samarbeta och fungera på arbetsplatsen med övriga kollegor osv. Det är helt enkelt orimligt på en helt annan skala och såväl vänner som hobbies blir ganska svaga jämförelser i sammanhanget.

    Utan att gå in i detalj på hur jag själv tänker kring det (då inlägget redan börjar bli väldigt långt) skulle jag säga att monogami är en preferens. Precis som du verkar tycka att du får mer ut av att ha sex med många tycker jag att jag får mer ut av tvåsamhet och att ha sex med en enda person. Jag gissar också att även du har dina begränsningar för vad du tycker är ok att din partner gör eller hur denne beter sig och det är heller inget fel i det. Man kan inte tvinga eller förbjuda en annan människa men samtidigt kan de heller inte kräva att man själv ska stanna kvar i förhållandet oavsett vad de gör. Att du inte verkar kunna se att monogami kan vara så pass viktigt för en del att förhållandet skulle ta slut om partnern var otrogen visar snarare på att din förståelse av andra människors tankesätt är begränsad.

  • Anonym (JH)
    Anonym (Suck) skrev 2019-08-15 12:54:56 följande:

    Nja, jag är intresserad av att få relevanta argument för varför det *inte* skulle vara en fix idé som man kan må bra av att jobba med om den ställer till problem. Självklart anser jag att jag har rätt, precis som alla människor anser att de har rätt i det de anser att de har rätt i, det blir liksom konstigt att säga att man aldrig skulle få anse att man har rätt angående nånting. Och självklart anser jag att motsatsen till det jag tror (nämligen att monogamt tänk *inte* skulle vara en fix idé osv) är fel, det hade ju varit konstigt annars. Du säger att jag bara är intresserad av att hävda att alla som inte lever och tänker som jag har fel, men där har du tagit miste. När jag bemöter de argument jag får så är det inte för att slå mina åsikter i huvet på andra, utan det är för att det är mitt sätt att utvärdera de argument jag får, mitt sätt att se om de håller eller inte. Om nån kan ge mig övertygande argument så kan jag absolut ändra åsikt. Det är bara det att hittills är det ingen som har gjort det. Eller, förresten, det var inte sant, för det var nån som tog upp oönskade graviditeter och sjukdomar, och *det* kan jag hålla med om är rationella anledningar till att inte vilja att partnern ska ha sex med andra, men det är ju ändå anledningar som är hyfsat lätt att kontrollera. Alla andra argument som har kommit upp har haft att göra med "hur det känns", vilket bara stärker min poäng att det bara sitter i huvet.


    Det beror på vad du menar med lätt. Det är lätt att göra vad man kan för att skydda sig och minimera riskerna men de finns ju fortfarande där. Blir kvinnan t ex gravid och inte vill genomgå en abort kan det få väldigt stor inverkan på en rad människors liv.

    Det verkar också finnas en smått naiv inställning bland många som lever i öppna förhållanden att sex enbart är sex. Mycket av den forskning som görs däremot indikerar, inte helt oväntat, att det finns en tydlig koppling mellan sex och känslor i människan. Bland annat aktiveras samma delar av hjärnan vid såväl sexuell åtrå som kärlek och man har även sett att det leder till ett relationsbyggande beteende gentemot subjektet. Alltså finns anledning att tvivla på att människor faktiskt kan särskilja sex och känslor till den grad vissa påstår sig kunna. Man behöver heller inte vara raketforskare för att förstå att finns där någon slags grund så ökar risken för att känslor uppstår ju mer och intimare umgänge man har. Det är av förklarliga skäl sällan en önskvärd utveckling att ens partner får känslor för andra.

    Jag tror inte att någon kommer kunna ge dig en mängd rationella anledningar för naturligtvis sitter mycket i huvudet oavsett om det gäller monogami eller polygami. Däremot ser jag minst ett par stycken för att vara emot att ens partner har sex med andra och mycket litet att vinna annat än att ens partner blir nöjd om det är en önskan de har. Man kan likväl fråga efter rationella argument till att vilja ha sex med många eller varför inte människor som tänker på det sättet kan jobba med sig själva och anpassa sig så att förhållandet fungerar.
Svar på tråden Otrohet, men från ett annat perspektiv