Inlägg från: MedelåldersAnders |Visa alla inlägg
  • MedelåldersAnders

    Ingen nationalsång i grundskolan längre

    Litorina skrev 2019-11-08 09:25:54 följande:

    Tack! Äntligen en som svarar!

    Jag håller med dig om att det är ideal som är värda att stå upp för.

    Du använder historia och att något funnits här länge som ett bevis för att det är typiskt svenskt. Jag tycker inte att det argumentet funkar med tanke på hur snabbt det kan förändras. Se till tex barnaga, religionsfrihet, kvinnors och ickeheterosexuellas rättigheter. Alla är normer som i Sverige har förändrats radikalt på mycket kort tid. Med andra ord är det, om man använder historia som bevisföring, typiskt svenskt att inte ha religionsfrihet, att aga barn och att anse att homosexualitet är en sjukdom.

    På vilket sätt upplever du att idealen/normerna du lyfter fram hotas av att att läroplanen inte längre explicit uttrycker att alla lågstadiebarn ska lära sig nationalsången? Eller att de ska tex läsa mindre om stormaktstiden på historielektionerna?

    Vi har under historien fått massiva intryck från andra kulturer i flera omgångar. Det vi idag upplever som svensk kultur är ett resultat av bland annat det. Luther, som du nämner, var ju tex inte svensk.

    Jag tycker själv att det är jättetråkigt att man drar in på historieundervisningen. Historia ger oss förklaringar till varför vårt samhälle ser ut som det gör. Men historia är inte ett argument för att fortsätta som förr.

    Jag tycker att det finns goda skäl att fortsätta ha bra miljöarbete och en generös fördelningspolitik, men det är tyvärr frågor som inte prioriteras idag utan folk verkar snarare rösta på partier som vill minska naturskyddet, försämra bidragen till behövande och stänga ute folk i kris från vårt förhållandevis trygga land. Alla ska inte med. Folk lyxkonsumerar också i en takt som utarmar jordens resurser i rasande takt. Köper saker som produceras av lågbetalda människor i naturförstörande verksamhet. Svenskar tar generellt betydligt mer än de behöver, och de gör det på naturens och andra människors bekostnad. Så jag vet inte om idealen du nämner egentligen tillhör svensk kultur längre, om man tänker efter. :(


    Jag tycker lite tvärt om. Om man har historia eller nationalsång i undervisningen, det är barn som har de intressena som det kommer att intressera, och trivial kunskap får de i hemmet och online. Möjligen kan nyanlända behöva förstå lite om var dagens ursvenskar kommer från, fattigdomen på 1800-talet, folkhemmet, den höga moralen och ärligheten hos de människor som folkhemmet fostrade fram. Att de har kommit till ett ställe där en som sköter sig, och ens barn, är ett bra ställe att växa upp i, en kultur att omfamna. Men annars är det bara upp till familjers och barns intresse att tillägna sig humaniora. Förutom ren allmänbildning. Jag själv är hysteriskt intresserad men ser inget skäl att pracka på det på ointresserade. Läsa skriva räkna behöver du kunna.

    Det du sedan skriver i sista stycket får mig att tvivla på om du själv tillhör folkhemmet. Då du skriver ?folk? får jag vibbar av en person med åtminstone en förälder som är akademiker, en lite skyddad verkstad, en kommunitet där man funderar på vad man skall göra med sitt liv, där det är ok att skämma bort medelmåttigt begåvade barn och sätta griller om karriärer utan rent kneg,, lite ?inte fan behöver svensson äta oxfile och flyga. Men själv, så....

    OM du har föräldrar, far eller morföräldrar som fjärmat sig från kneg som livet, om det funnits pengar, om du växt upp i område där många akademiker bor - spring och fräls dina räkmackspolare. Om du är rent folkhemsbarn, ok jag kan respektera din åsikt. Men då är du allt folk själv. Läser du det här och ser din räkmacksbakgrund, fundera en gång till på vad ?folk? är för några.
  • MedelåldersAnders
    Litorina skrev 2019-11-08 10:45:37 följande:

    Jag menar det svenska folket - människor som bor i Sverige. De röstar idag till stor del på M och SD, som är de partier jag främst tänkte på i mitt inlägg.

    Att du värderar mina åsikter olika beroende på vad mina föräldrar gör kan jag inte annat än beklaga.


    Får jag påminna dig om att en rätt stor del av Folk INTE röstar M och SD, och att åsikterna inom dessa grupper varierar?

    Och jag har inte förutsatt något om dina föräldrar, du har båda varianterna i mitt inlägg. Har du inget akademiker eller något form av ekonomiskt oberoende i din bakgrund så kan jag med ditt klargörande ovan förstå ditt inlägg som att du angriper några få på extrem högerflygel.

    Annars borde det vara tämligen självklart för dig hur normala lönearbetare ställer sig till miljöfrågor.
  • MedelåldersAnders

    Kan, som högergubbe, delvis instämma i vad Sahlin säger. Det är väl lucia och julafton som känns som ?kultur? i nån slags ceremoniell bemärkelse. Men då man från vänsterhåll pratar om ?mångkultur? känner jag att man vill peta på helt andra, och mycket viktigare värden, som kanske i te präglar just oss svenskar, snarar oss nordeuropeer, och kanske Japaner, koreaner.

    Sånt som personligt ansvarstagande, tilltro till institutioner, att inte ljuga, att inte ligga till last. Fokus på personlig resning snarare än familjetillhörighet. Det är sånt som inte skall petas i. Det är rätt symtomatisk att det är vänstermänniskor från flumfamiljer som till stor del knuffar för denna mångkultut. Just människor som åkt like räkmacka på familjetillhörighet.

    Sen får folk ha både sjal och turban, rör mig inte i ryggen. Så länge de och deras tonårspojkar sköter sig. Finns det svennar som inte stämmer in på min önskade kravspec? SD:are? Yes box. Men den kultur som växte upp i Saltsjöbadsandans anda är värd att bevara. En sund socialliberalism utan några rika yngel som blir flumvänster eller liberalister och hörs alldeles för mycket. Kan en nyanländ och dennes familj anpassa sig till det som verkligen spelar någon roll, välkommen, säger jag. Men snyltare, rika eller fattiga, behöver vi inte.

Svar på tråden Ingen nationalsång i grundskolan längre