• Anonym (*)

    Bra ålder för att bli förälder?

    Mrs Moneybags skrev 2019-11-11 13:25:48 följande:
    Det går dock inte ihop med vad det första inlägget skrev, att man har sett att barn som är födda till föräldrar som är ca 30 har bättre fysisk hälsa.

    Min fråga var bara vilket inlägg som har rätt... 
    Statistik och forskning visar hur vissa saker påverkar personer i en stor grupp. Vad som är rätt eller fel för individen framgår inte. Så båda inläggen kan ha rätt, beroende på vem som får barn.
  • Anonym (*)
    Mrs Moneybags skrev 2019-11-11 14:43:07 följande:
    Anonym (*) skrev 2019-11-11 14:22:34 följande:
    Statistik och forskning visar hur vissa saker påverkar personer i en stor grupp. Vad som är rätt eller fel för individen framgår inte. Så båda inläggen kan ha rätt, beroende på vem som får barn.
    Jovisst, men forskning baseras ju också på statistik, så de borde rimligtvis peka åt samma håll.

    Men gissningsvis handlar det ena endast om den fysiskt optimala åldern och det andra om helheten - ekonomi, relationer, boendesituation, utbildningsnivå i kombination med hälsa. Och då är slutsumman förmodligen att det är bättre för barnets utveckling att föräldrarna är 30-35 i dagens Sverige. 
    Ja, det är ju två olika saker man mäter. Det bästa för barnen är nog att ha bra föräldrar. Att ha ordnat boende, ekonomi, stabilt förhållande och bra hälsa är ju inget som kommer med automatik när man är 30 år, vissa är där när de är 25 och andra kommer ju aldrig dit.
  • Anonym (*)
    Anonym (Finns statistik) skrev 2019-11-14 13:25:46 följande:
    Unga mödrar har ofta sämre hälsa. Psykisk ohälsa, npf, fetma, rökning och missbruk är saker som är betydligt mer vanligare förekommande bland unga mödrar än hos kvinnor som väntat med barn. Det finns också ett stark sammanhang mellan tid för första barnet och livslängd. Unga mammor dör generellt mkt tidigare. Så mer tid för barnen blir det inte. Barn till unga mödrar har samma ökade hälsorisker så dessa har också högre risk att dö unga. (Självmord och missbruk är betydligt vanligare hos barn till unga mammor)
    Fast jag tror att det har med sociala strukturer att göra. Det är väl fler lågutbildade och låginkomsttagare som skaffar barn unga.

    Tror inte att det stämmer om det är en ung kvinna uppvuxen i en stabil akademikerfamilj.

    Generellt har lågutbildade sämre hälsa än högutbildade. Och det påverkar ju då också när de skaffar barn.
Svar på tråden Bra ålder för att bli förälder?