Inlägg från: Tappadstekspade |Visa alla inlägg
  • Tappadstekspade

    Tycker du att ungdomar under 18 år ska kunna dömmas till fängelse vid allvarliga brott?

    14?åringen som grovt våldtog Nella Olander i Fagersta och sedan mördade henne borde sitta i fängelse på livstid. Han visste EXAKT vad han gjorde mot stackars Nella.

  • Tappadstekspade
    Rudbeckius skrev 2019-11-21 20:36:44 följande:

    Men det där är gammal välbekant indignation från tidigare århundraden då man inte visste bättre.

    Ungdomar är lättpåverkade och kan ändra sig. Hur hade du själv velat bli behandlad om du gjort hemska saker som omogen ungdom?

    Det är väldigt lätt att bara ropa på strängare straff och inte bry sig om att ungdomen är en obalanserad tid. Vill du ha debatt om detta alls eller tycker du bara att alla som är kriminella ska klämmas åt hårdare med mera straff? Vill du ha dödstraff tillbaka? Straffarbete? Vatten och bröd? Offentlig prygling? Brännmärkning eller stympning? Hur långt tillbaka vill du vrida utvecklingen? Bryr du dig överhuvudtaget om vad kriminologerna och juristerna erfarit senaste 100 åren?

    Eller räcker din och herr Trumps egna känsla som enda argument? För ni kommer från den enda verkligheten? Det är svårt att förstå eller argumentera mot den sortens känslor. Känns inte särskilt konstruktivt alls. Sorry.


    Hahahhaha! Vilken vänstervriden känslosås! Vissa ungdomar kan säkert ändra sig... Men vem bryr sig? Har de begått grova våldsbrott ska de bedömas som vuxna om de haft uppsåt. Och hänvisa inte till jurister, du har ingen aning om vad vi tycker. Den vänsterorienterade kriminologiska forskning som bedrivits i Sverige är på väg bort. Det är nya tider. Vänstern har ägt institutionerna inom universiteten i Sverige. Som sagt är stora förändringar på gång.

    Varför ska just ungdomar slippa straff? För vems skull ska vi ta hänsyn till deras förändringspotential? Jag skiter högaktningsfullt i om en fjortonåring som våldtagit och mördat en människa kan förändras. Han ska sitta på livstid. Så enkelt är det.
  • Tappadstekspade
    Rudbeckius skrev 2019-11-21 22:08:10 följande:

    Oj, ett inlägg med argument och tankar från medeltiden... mysigt och intressant. Så mycket insikt. Jag har länge jobbat inom Alliansen så mina tankar är verkligen inte vänster inom kriminalpolitiken. Jag tror inre ens SD skulle ställa upp på ditt inlägg. Hur långt ut på politiska skalan härjar du?


    Håll dig till sakfrågan. Du tycker inte att ungdomar som begår mord och våldtäkt ska straffas. Jag tycker det. Du får respektera att vi har olika ståndpunkter utan att bli otrevlig och utmåla folk till Hitler. Det kommer hända, vänta du bara. En fjortonåring som mördar kommer få livstids inlåsning, du kan skrika dig hes om medeltid eller högerextrema idéer, det är helt irrelevant. Och jag skiter i om du jobbar inom fd alliansen. Om du tex är centerpartist har du ändå noll trovärdighet avseende lagstiftning efter gymnasieamnestin för vuxna afghaner. Jag är moderat, men det spelar knappast någon roll. Jag är främst jurist och jobbar stenhårt mot målet att hålla mördare och våldtäktsmän inlåsta. Oavsett ålder.
  • Tappadstekspade
    nihka skrev 2019-11-21 22:57:35 följande:

    Nej, det kommer inte att hända. När man är under 18 år är man ett omyndigt barn och ett omyndigt barn kommer aldrig att likställas med en myndig vuxen människa hur mycket du än jobbar för det.


    Lagar är inte huggna i sten. De går att ändra. Krävs bara att riksdagen röstar på ett visst sätt så vips är en lag stiftad. Trodde alla visste detta...
  • Tappadstekspade
    Rudbeckius skrev 2019-11-21 22:53:09 följande:

    Och du håller dig till sakfrågan, på vad sätt?Jag har inte skrivit någonstans att ungdomar som begår grova brott inte ska straffas, du hittar på fria fantasier utifrån dina hjärnspöken. Vad menar du med ordet straff egentligen? Du tycker det utifrån dina känslor, det är tydligt. 

    Du drar till tendensiösa exempel i värsta populiststil. Tycker du att förståndshandikappade eller psykiskt sjuka som begår grova brott ska dömas lika? Hur ser du på omständigheter? Är en fjortonåring inte ett barn? Hur lågt ska du gå med dina exempel?

    Du skiter i mycket du, t ex andras argument eller det faktum att du resonerar som en rätt arg människa från medeltiden. Jag skiter inte  ideg utan försöker argumentera med dig med frågeställningar för att nyansera din förenklade och populistiska syn på kriminalpolitiken. Jag berättade om Alliansen för att just du slänger dig med har mot vänstern och då borde du väl hata oss som försöker se seriöst på straffskalorna med, fast vi är till höger. Hur långt bort från parlamentariska partier är du egentligen? 

    Du är omöjligt jurist med dina resonemang, det tror du inte ens själv på.

    Det är bra att du jobbar senhårt med att jaga mördare och våldtäktsmän om dagarna. Det känns tryggt för oss andra.


    Tro vad du vill om huruvida jag är jurist eller inte. Bryr mig inte. Nu är du återigen där och kastar ord som populist och medeltida och annat omkring dig. Jag vidhåller min åsikt, dina fula ord påverkar inte mig.
  • Tappadstekspade
    nihka skrev 2019-11-21 23:14:20 följande:

    Du är inte jurist om du tror man bara kan ändra på lagar "vips". Lagar bygger på varandra och "vips" har väldigt lite utrymme gällande hur de stiftas.


    Hahahhaha! Riksdagen stiftar lagar. En riksdag kan stifta vilken lag de vill! De kan stifta en serie lagar så att lagarna hänger ihop. Man behöver inte ens vara jurist för att veta detta. Hahahhaha, du tror att en gud stiftade våra lagar och nu går de inte att ändra?

    Påminner återigen om gymnasieamnestin, där sket riksdagen fullständigt i både lagråd andra remissinstanser som tyckte att lagen var en synnerligen kass idé. Tro vad du vill om vilket yrke jag har. Det är helt klart allmänbildning att fatta att lagar kan ändras.
  • Tappadstekspade
    nihka skrev 2019-11-21 23:46:21 följande:

    Hahahaha! Nej, en riksdag kan verkligen inte stifta vilken lag de vill. Exempelvis kan inte en riksdag stifta lagar som bryter mot våra grundlagar. Det är helt klart allmänbildning att förstå det.


    Men HAHAHHAHA! De stiftar ju även grundlagar! De kan stifta och ändra grundlagar! Hahahaha! Förstår du inte vad riksdagen gör? Fattar du inte hur Sverige styrs?
  • Tappadstekspade
    nihka skrev 2019-11-21 23:36:02 följande:

    Du får tycka vad du vill, men juridiskt är en 17-åring ett barn med vårdnadshavare och en 20-åring är vuxen. En 17-åring får exempelvis inte ingå i rättsligt bindande avtal, men det får däremot en 20-åring. Det finns inget som helst utrymme för tyckande här utan så säger lagen.


    Fel. From 16-års ålder får man ingå avtal med egna intjänade pengar. Man får ingå avtal vid vilken ålder som helst om vårdnadshavarna godkänner det, och då blir barnet avtalspart. Men detta visste du förstås om! :D
  • Tappadstekspade
    nihka skrev 2019-11-22 00:23:36 följande:

    Huvudregeln är att personer under 18 år inte får ingå avtal. 9 kap. 1 § föräldrabalken. För att en omyndig person ska få ingå avtal krävs att vårdnadshavare samtyckt till rättshandlandet.

    Det krävs alltså två parter, ett omyndigt barn och en myndig vuxen. Stor skillnad på dem i lagens ögon förstås


    Vad är fel? Att en 16-åring får ingå avtal med användning av egna intjänade pengar? Menar du att det inte är så?
  • Tappadstekspade
    nihka skrev 2019-11-22 00:46:07 följande:

    Men HAHAHAHAHA. EN riksdag kan inte stifta och ändra på grundlagar. Det krävs två likadana beslut med riksdagsval emellan. TVÅ riksdagar är alltså involverade. Förstår du inte alls hur Sverige styrs?


    Herregud... Det går allvarligt talat inte att diskutera med dig. Du fular dig för att du blir ägd. Haha... Två RIKSDAGSVAL krävs, men riksdagen kan ändra grundlagar. Sluta spela dum nu.
  • Tappadstekspade
    nihka skrev 2019-11-22 00:39:09 följande:

    En 16-åring är ett barn som bara kan agera juridiskt med en myndig vårdnadshavares samtycke och det är helt i sin ordning.


    FEL. Kolla 9:3 föräldrabalken, hobbyjuristen. En sextonåring får ingå avtal beträffande egna intjänade pengar UTAN vårdnadshavares samtycke. Ni låtsasjurister alltså...
  • Tappadstekspade
    nihka skrev 2019-11-22 00:46:07 följande:

    Men HAHAHAHAHA. EN riksdag kan inte stifta och ändra på grundlagar. Det krävs två likadana beslut med riksdagsval emellan. TVÅ riksdagar är alltså involverade. Förstår du inte alls hur Sverige styrs?


    Sluta som sagt att fula dig. Jag har inte pratat om EN riksdag.
  • Tappadstekspade
    nihka skrev 2019-11-22 01:14:27 följande:

    Det är för att du tror det finns något att debattera. Barn är omyndiga. Fakta. Finns inget att debattera om där.

    Men jag håller ändå till viss del med dig. En del av det jag skrev var ju saxat ur dina inlägg och prov på riktigt dålig debatteknik.


    "barn är omyndiga..." vi pratar om straffansvar och ålder för straffansvar. Inte myndighet. Jag betackar mig vidare diskussion med dig, du är helt förvirrad.
Svar på tråden Tycker du att ungdomar under 18 år ska kunna dömmas till fängelse vid allvarliga brott?