Inlägg från: Anonym (Klart det ger något) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Klart det ger något)

    Meningslöst för barn att sova under 1,5 timme på dagen

    Jag är vuxen och brukar sova på dagen (när det är möjligt) och det ger jättemycket om jag vilar i 30 minuter varav slumrar till i 5-15 minuter. Har svårt att se att bara vuxna skulle ha nytta av powernaps. 

  • Anonym (Klart det ger något)
    Anonym (Olika) skrev 2020-11-24 21:13:40 följande:

    Det finns inga generella svar för sånt här. Barn är olika. Vissa mår bäst om de får sova, andra inte. Du får helt enkelt ta hänsyn till vad ditt barn mår bäst av.

    Att "bråka" om sömn är dock helt onödigt, som jag ser det. Behöver man göra det varje gång är rytmen man försöker tvinga på barnet helt enkelt fel för barnet. Vi har ju inre klockor som lite skiljer sig åt. Att gå och lägga sig ska vara skönt och konfliktfritt.

    Min dotter (drygt två) mår klart bäst om hon får sova på dagen. Gärna länge. Men då älskar hon att gå och lägga sig efter lunch, och frågar själv. Visst blir det någon timme senare på kvällen, men det bryr vi oss inte om då hon mår bra av detta och också tycker om att gå och lägga sig på kvällen. 

    Men igen - alla är olika. Gör det som ditt barn och ni mår bäst av.


    Så känner jag också. Vårt ena barn slutade sova på dagen innan 2-årsåldern, hon somnade helt enkelt inte längre. När vi sa på förskolan (hon började på en ny när hon var 2) att hon inte sov på dagen så argumenterade de emot och sa att hon måste göra det. Och jag var då öppen för att hon var inte förbjuden att sova utan om de lyckades få henne att somna så var det helt ok, jag trodde bara inte att de skulle lyckas med det. Och efter en månad så gav de upp, hon störde bara de andra barnen och fick gå till en äldre grupp när de andra sov. 

    Vårt andra sov på dagen tills han började i förskoleklassen, det var vad hans kropp ville. 

    Det som jag tycker är viktigt är att man inte tvingar bort sömnen för att man inte vill att barnet ska vara vaket till 23 på kvällen utan lägga sig tidigare för ens egna bekvämlighet. 
Svar på tråden Meningslöst för barn att sova under 1,5 timme på dagen