Ätstörningar och kryddor
Har läst att inte får salta eller krydda extra på maten om man är inlagd på ätstörningsavdelning (på en del ställen i alla fall).
Någon som har en aning om varför det är så?
Har läst att inte får salta eller krydda extra på maten om man är inlagd på ätstörningsavdelning (på en del ställen i alla fall).
Någon som har en aning om varför det är så?
Jag hade trott det var tvärt om, att fri kryddning kunde stimulera vilja att äta typ. Men har ingen koll alls. Hoppas någon annan vet bättre!
För mycket sal är farligt för man kan behöva magpumpas så det förstår jag att de inte får hur mycket som helst av men andra kryddor begriper jag inte.
Jag vill minnas att jag hört något liknande och tycker det låter galet! I synnerhet då sjukhusmat ofta är rejält underkryddad från första början och kräver extra salt och svartpeppar för att bli ätbar.
salt binder vätska och kryddor sägs kunna öka ämnesomsättningen. Det sista är väl tveksamt (då skulle jag vara pinnsmal) men är en anledning till att vissa anorektiker överkryddar maten
salt binder vätska och kryddor sägs kunna öka ämnesomsättningen. Det sista är väl tveksamt (då skulle jag vara pinnsmal) men är en anledning till att vissa anorektiker överkryddar maten
salt binder vätska och kryddor sägs kunna öka ämnesomsättningen. Det sista är väl tveksamt (då skulle jag vara pinnsmal) men är en anledning till att vissa anorektiker överkryddar maten
Det stämmer, men inte av anledningarna som står här. Jag har själv varit inlagd för anorexia och fick då inte salta/krydda extra.
Anledningarna är att det är vanligt att personer med matproblematik
1. överkryddar för att dölja smaken av den faktiska maten, vilket är ett ätstört beteende.
2. har fått nedsatt smak och genom att överkrydda vänjer man aldrig smaklökarna vid "normalt" kryddad mat.