Inlägg från: Anonym (Efva) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Efva)

    Hur mycket sanning tål en begravning?

    Jag beklagar verkligen att du har fått en sådan dålig far. Och förstår att det kan kännas frestande med tanken att berätta sanningen, men han lever ju fortfarande. Det är annorlunda sedan när han inte finns mer, förhoppningsvis så känner du inte det behovet då.

    Du måste inte säga sanningen då, du vet sanningen ändå, du behöver ju heller inte ljuga och säga att han var fantastisk på alla sett.

    Jag gjorde ett misstag, när min mamma dog så hade jag ett väldigt ärligt samtal med prästen som skulle hålla i ceremonin. Mamma hade stora missbruksproblem och gjorde därmed dåliga val många ggr bl a försummade oss och tog helt enkelt inte hand om oss. Prästen blev arg över detta. Men mamma var ändå jättesnäll som person. Men under ceremonin säger prästen att mamma gjorde sina barn illa. Det kändes förjävligt att hon sa så, jag sa absolut inte att hon skulle säga nåt sånt. Det förstörde ju. Även om det var bitvis sant. Det vände sig i magen och jag tänkte resa mig upp och rätta henne, men så tänkte jag att jag måste hört fel....hon kan ju inte ha sagt så....men det hade hon.

    Så sanningen är inte alltid lämplig att säga!

  • Anonym (Efva)

    Dessutom tänk på att du får leva med det efter, om du säger hemska saker om din pappa, som visserligen är sanna, så känns det kanske inte så bra efteråt. Kanske får du ångest över det i många år?

  • Anonym (Efva)
    Anonym (ooo) skrev 2021-11-10 06:50:08 följande:

    Låter som om du sett för mycket på film? Att någon ställer sig upp vid kistan och börjar säga något snällt men byter sedan, och säger "nej nu ska jag säga sanningen". 

    Ingen bra idé. 

    Vill du göra något ska du väl göra det innan gubben dött?

    Prata med folk "på byn" som du tycker är viktigt att just de vet sanningen, är väl en bättre idé? Då kan infon sprida sig via dem. 

    Jag hade en släkting som det varit liknande bekymmer runt och ingen tyckte direkt om honom. Det var den svalaste tillställning jag varit på, och bara det talade väl sitt tydliga språk. Ingen grät, begravningen gick ganska fort, det sjöngs pliktskyldigt någon psalm och sen på kaffet efteråt satt folk lättade och pratade om annat, det skrattades en hel del osv. 

    Det var ett ganska tydligt statement trots allt, även om ingen enskild person ställde sg upp och sa något. 


    Haha precis! :D Det är nog få som håller ett sådant tal.
Svar på tråden Hur mycket sanning tål en begravning?