Seb12 skrev 2023-04-07 13:42:09 följande:
Hej! Tack för tips. Var gick du för att göra en ordentlig kostutredning? Var det någon privat klinik?
Jag har utrett mig själv och har alltid haft diagnosen klar (och korrekt) när jag väl kommit fram till specialisterna, eftersom det tar så satans lång tid i detta landet.
Hade jag lyssnat på läkarna när jag var ung hade jag troligen haft helt förstörd hud, ingen partner och ett sabbat liv.
Men lite allmänna tips är
1) Sluta med alla tillsatser (dvs köp inget som har en innehållsförteckning) och ät bara ren lagad mat från grunden i en månad. Vad blir skillnaden?
2) Är "normalt" men uteslut alla de fyra sädesslagen (vete, råg, havre, korn och maltdrycker) i en månad- vad blir skillnaden?
3) Om 2) verkar hjälpa en del men inte helt- uteslut de fyra sädesslagen ner till naturligt glutenfri nivå (= noll ppm) - d.v.s. ta även bort andra ämnen som kan ha ursprung i vete, som glukossirap, maltodextrin, maltitol, dextros, druvsocker.
Blir det då ännu bättre, gå med i facebook-gruppen naturligt glutenfritt 0 ppm där vi har listor med exakt vad gruppen tål.
Det spelar alltså roll vilken sorts ättika som använts i produkter, då den kan ha ursprung i vete. De känsligaste tål pga detta bara ett märke av ketchup, ett märke senap, osv.
4) Testa att äta låghistaminkost- kan även lindra under pollensäsongen eftersom alla allergiska besvär hänger ihop och det som belastar din hud kan göra att du får mer andra besvär. Googla SIGHI elimination diet för kostlista (på engelska).
Lindrig histaminproblematik har rätt många, men det är vanligast hos kvinnor. Typiskt är att man blir rödflammig av rött vin i kombo med långlagrad chark och sen mörk choklad, t.ex, för det är en riktig histaminbomb. Tonfisk är en annan sak som ska undvikas om man är histaminintolerans, då den naturligt kan innehålla så mycket histamin att även icke intoleranta faktiskt hamnar på sjukhus.
Sen finns det överkurs också, de sällsynta personer vars kroppar inte fixar nattskatteväxter (potatis med flera), salicylater eller oxalater i mat, men det är så liten risk att ha det så det är inget man börjar med.