Inlägg från: Anonym (Vad göra??) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Vad göra??)

    Hur hantera person som tror sig vara gravid?

    Det här gäller en släkting. Hon är nästan 80 år så att hon är gravid är omöjligt. Men hon får som "ryck" i perioder där hon kontaktar syskon, syskonbarn, syskonbarnbarn och berättar att hon är gravid. Hon har inga egna barn och lever ensam så det är mycket att hon tyr sig till  syskonbarnbarnen. Har försökt bevisa med graviditetstest att hon inte är gravid men det är som att det inte går in och MVC avvisar henne när hon söker dit. De har även fått tillkalla väktare/polis vid några tillfälle. En demensutredning visar ingenting men hon har en psykossjukdom. Psyk gör inget det är typ ja hon har vart gravid i 60 år nu hon är inlagd på lpt en vecka sedan är hon ute igen och snart "gravid" igen. Hur ordnar man detta?

  • Svar på tråden Hur hantera person som tror sig vara gravid?
  • Anonym (Vad göra??)
    mammabitch skrev 2023-05-26 09:07:08 följande:

    Varför känner ni behov av att motbevisa henne när ni vet att det är lönlöst?
    Upplevelse att vara gravid (gärna med en kändis eller religiös symbol) är nog en av de vanligaste vanföreställningarna hos kvinnor med psykossjukdom och är svår att bemöta med logik. Även neuroleptika brukar ha begränsad effekt.

    Tråkigt att MVC väljer att tillkalla väktare, om hon inte är direkt stökig så vore det kanske enklare att ge henne en "tid" längre fram och hoppas att saker har lugnat ner sig tills dess?

    Kan ni som närstående försöka att varken bekräfta eller motsäga hennes föreställningar utan försöka byta ämne när hon börjar prata om sina graviditeter.


    Det är lite blandat olika läkare på psyk som gjort henne gravid, systerns man kan det vara, något av syskonbarnen som är män, kändisar och någon som kan ha vart död länge. Hitler har det vart med.  

    Det sista där du nämnde om att avleda som psyk sagt funkar bara ibland och hon kan bli väldigt upprörd om hon märker att man gör så. 

    MVC (och BVC bredvid) kan bli väldigt sura bara hon går innanför dörren och det blir konflikt snabbt.
  • Anonym (Vad göra??)
    FtS70 skrev 2023-05-26 10:53:54 följande:

    Uppmuntra till kontakt med sjukvården, (under klarare perioder)! I övrigt ifrågasätt inte, glöm inte att detta är hennes uppfattning. Jobba med avledning om möjligt.
    Med en fast kontakt i psykiatrin - om möjligt - borde LPT kunna undvikas.


    LPT hon fått är ofta efter något dramatiskt på gyn,  bvc, bb, mvc osv. när hon gått dit och bråkat med personal och patienter där. Den typen av vårdinrättningar uppsöker hon. Psykiatrin smiter hon från går inte på öppenvård och det verkar som de vill att hon skall tillhöra nån äldregrej...men de vill inte äldregrejen utan de säger psykiatrin eftersom hon inte är dement (Inte helt säker på orsaken). 

    Hon har även blivit anmäld flera ggr och de flesta andra anhöriga svarar inte ens när hon ringer längre.
Svar på tråden Hur hantera person som tror sig vara gravid?