• Marsipan

    Klasskassa, irritation

    Åh så irriterad just nu, kanske befogat kanske inte!

    men det här med insamling till klasskassan och att vi alla ska ?dra samma strå?. Nu kastar jag ur mig mitt jobbiga och ni får säga vad ni tycker eller hur ni hanterar dessa situationer.

    jag har två barn som går i skolan, yngsta bara i förskoleklass just nu. Och så ska vi ha den ?årliga förtrollande julmarknaden? 
    och nu ska det preppas för marknad nästa vecka.. och jag vill bara explodera av vrede och irritation. varje år har äldre barnets klass sålt för 3000-3500kr. På 25-27 barn. den divisionen klarar ni nog av själv att beräkna hur mycket ett barn drar in. 

    hur kan man som föräldrar tycka att det är lönsamt och roligt att lägga antal hundra kronor till julbak osv som ska säljas för lite och ingenting?

    som i mitt exempel: jag bläddrade på listan och såg att ?koka saft? var ledigt. Så jag tog den för att bli av med massa bär i frysen. Så jag dubbelkollar med klassföräldrar om prissättning osv. De rekommenderade 20kr/flaska. grymt tänkte jag tills jag skulle inhandla glasflaskor och socker. Bara där har det kostat mig mer än 20kr då flaskan kostade 19kr/st.

    jag kan hålla på i evigheter men hur gör andra när man känner att det är orimligt att hålla på såhär? Jag skänker ju hellre pengar till klasskassan direkt för att slippa allt det där med hets om att göra saker till en julmarknad mitt i december.

    nu Har jag fått ur mig lite irritation!!

  • Svar på tråden Klasskassa, irritation
  • Anonym (Oj)

    Ta det med de andra föräldrarna. Eller är du en av dom med starka åsikter som inte vågar ta det öga mot öga utan bara snackar skit bakom ryggen?

  • Marsipan
    Anonym (Oj) skrev 2023-12-06 21:36:05 följande:

    Ta det med de andra föräldrarna. Eller är du en av dom med starka åsikter som inte vågar ta det öga mot öga utan bara snackar skit bakom ryggen?


    Nej vi har bestämda klassföräldrar och jag har aldrig blivit det (vi går igenom klasslistan inför varje år). så de träffas och bestämmer hur det ska bli. Så vi andra får rätta oss efter deras pipa. Men i år är det så extremt, där de exempelvis efterlyser visst många föräldrar att ta ledigt för att assistera kring den här marknaden. 
  • Anonym (Göran)

    Allt sådant här spårar ut förr eller senare. Vissa kommer undan billigt andra lägger ner tid och pengar. 


    samma sak när idrottsklubbar vill att barn och ungdomar ska sälja lottor och annat trams.  


    alla har inte råd tid eller barn ungdomar som kan sälja lotter och andra saker. 


     

  • Anonym (Mina förslag)

    Jag hade nog tänkt ur ett ekonomiskt perspektiv. Eftersom flaskan säljs för 19 är nog en hel del beredda att betala mer om den ser trevlig ut, t ex sätt ett trevligt band gör en fin etikett och dubbla priset minst. 

    Alternativ två är att du informerar de som håller i julmarknaden att det inte är ett hållbart business case eftersom du betalar mer för varje flaska som säljs än vad ni får in till klasskassan och därmed är det smartare att du istället lägger pengarna direkt i klasskassan.

    Gillar du att pyssla och är duktig på det kör på alternativ ett om du helst vill slippa kör på alternativ två. 

  • Sunflora

    Man får inte skänka pengar direkt därför blir det såhär, indirekta betalningar går bra.   Stod det förresten specifikt att du var tvungen att köpa flaskor? Annars hade du kunnat ta vad du hade hemma. 

  • Anonym (Eh)

    Varför ska fsk-klassen ha julmarknad...? Vad samlar de pengar till? Säg bara NEJ TACK, vi har inte möjlighet att delta. Ingen vidare förklaring behövs.

    Sedan när det ska till aktiviteter så är det viktigt att komma ihåg detta. Aktiviteter som anordnas av skolan, lärare är ledarna osv - då FÅR man INTE utesluta barn som inte har betalat eller bidragit på annat sätt! Det är en skolaktivitet och skolan ska vara gratis så det strider mot skollagen att kräva några större summor. Man kan behöva betala någon mindre summa på ett läsår, men fortfarande inte krävas delta i särskilda insatser som marknader, sälja lotter/underkläder eller annat jox.

    Om föräldrar i klassen bestämmer sig för en gemensam aktivtet som sker utanför skoltid, ja då får var och en stå för sin del, t ex att du betalar biljett/inträde för ditt barn. En helt annan sak. Då är det PRIVAT anordnat.

  • Anonym (Eh)
    Sunflora skrev 2023-12-07 01:29:54 följande:

    Man får inte skänka pengar direkt därför blir det såhär, indirekta betalningar går bra.   Stod det förresten specifikt att du var tvungen att köpa flaskor? Annars hade du kunnat ta vad du hade hemma. 


    Vad dillar du om? Det är klart man får skänka pengar direkt. Det är ingen gåva utan en insamling till gemensamt konto för att barnen ska kunna roa sig på något sätt. Om detta är något som föräldrarna gör utan skolans inblandning finns inga som helst hinder. Om det är skolan som anordnar så har de ingen rätt att kräva större betalningar och man har som förälder rätt att betala för sitt barns biljett/inträde separat.
  • Friger

    Verkligen HATAR försäljningar av godis, kakor, tidningar och annat trams.

    Har en halv kilometer till närmsta granne, bara en sådan sak. Det slutar att man får köpa skiten själv. Tusen spänn för att kassan ska få någon hundring.

    Hellre att alla skramlar en hundring eller två.

  • Mrs Moneybags

    Jag är lite trotsig av mig, så jag hade nog bara meddelat klassföräldrarna att jag tyvärr inte har möjlighet att delta i marknaden, men att jag sätter in 300 kr till klasskassan. Inte nog med att du ska betala mer än du får in, de timmar du lägger ner på arbete kostar också pengar. 

    Vi har en fast summa vi ska betala in varje år (i mån av möjlighet och lust, förstås) till klasskassan. Det känns lite enklare. I sjuan tror jag att det kommer bli tillfälle för något slags café i skolan och i femman arrangerade vi halloweenfesten, så då fick vi inte lite extra. Det är med andra ord inget vi gör varje år, utan då och då under årens gång. 

Svar på tråden Klasskassa, irritation