• Anonym (Önskar...)

    Hur praktiskt lösa och orka lov m.m.

    Hej! 

    Tips på att lösa t.ex sommarlov?

    Är heltidssjukskriven, på lång tid. Sjukersättning/förtidspension. 
    Barnen börjar önska att få vara hemma mera (mindre fritids), och jag längtar efter att ge dem det. 
    Är dock så pass dålig att jag blir sämre efter helger och lov... Behöver sova mycket, begränsa intryck och begränsa fysisk belastning (matlagning, utflykter till fots/cykel t.ex). 
    Så hitills har det inte fungerat att jag har barnen själv mer än några dagar. Men de blir större och större och det är ändå en tidsfråga innan äldsta blir för stor för fritids. 

    Finns det trix och knep som inte innebär ett konstans skärmtittande?

  • Svar på tråden Hur praktiskt lösa och orka lov m.m.
  • Anonym (Wilma)

    Läger eller kollo ett par veckor (ansök om pengar från fonder och stiftelser om det kan hjälpa).

    Be släkt och vänner om hjälp. Alltså, erbjud inte ett utbyte av tjänster eller få det att framstå att det bara är för att det är kul, utan be om hjälp. Säg att du befinner dig i en period där du behöver stöd och om någon känner att de kan hjälpa så skulle du verkligen uppskatta X, Y och Z. Ge konkreta exempel som att de kunde ta barnen med på utflykter, låta dem sova över, ta över nattningen eller morgonrutinen, grilla korv eller åka och bada med barnen.

    Fritids måste få vara ett alternativ, om det får er att orka ta er igenom sommaren. Kolla av med fritids om de har planerat in roliga aktiviteter och utflykter så att det kanske går att sälja idén till barnen att vara där. Annars så kanske de kan gå med på att gå ett par dagar i veckan, så att du får vila mellan varven.

    Gör en lista med aktiviteter som du vill och orkar göra med barnen. Sommaren får vara lat och skön och det är också ok att använda skärmar om det gör att du kan hålla dig på rätt sida bristningsgränsen. Men en lista med "mamma-anpassade" aktiviteter kan ge en bättre balans. Kanske ta med en filt till parken/skogen/stranden, pokemon-go där du sitter på en central plats och barnen får kuta runt inom ett begränsat område, biblioteket ...

    Kom överrens om regler för skärmanvändning innan sommaren börjar och ställ sedan in föräldrakontrollerna för att minimera tjafs. Ha rutiner som gör att du får tid till vila och återhämtning under dagen, som att ni har en tyst timme efter lunch då man kan ta en tupplur, läsa en bok, pyssla eller leka tyst. Låt barnen hjälpa till och ge dem lite ansvar: kanske kan de ta hand om frukostdisken eller turas om att fixa mellis? 

    Hoppas att ni får en skön sommar!!

  • Anonym (Pappa till tre barn)

    Du behöver stöd från släkt och vänner. Vad gör barnens andra föräldrer? Sen behöver du planera in vad du orkar varje dag.

    Att barnen ska sitta framför en skärm mer än rekommenderat tycker jag du ska undvika. Det drabbar dem, deras skolgång och framtid i det långa loppet. Det finns många andra aktiviteter man kan göra inomhus.

    Ska de sitta framför en skärm så är det bra att begränsa vad de gör. Exempelvis inga snabba impulsiva byten av vad de gör. Så scrolla igenom sociala medier, filmer på Youtube eller liknande är inte okej. Det skadar bara deras koncentrationsförmåga och tålamod.

    TV-serier ska vara pedagogiska. Men en film kan vara bäst för då lär de sig tålamod när de behöver de klart hela utan att byta. Tycker de att det är jobbigt så är det ett tydligt tecken på att de behöver träna på sitt tålamod.

    Sen finns ju även vissa pedagogiska appar som kan vara bra.

  • asdfgh

    Hur gamla är barnen?

    När våra barn började 4an fanns alternativet med Klubben som är mer öppen än fritids men om de går dit under loven så får de lunch. De gör även vissa utflykter etc.

    Jag är inte sjukskriven men jobbar heltid hemifrån med ett jobb som tyvärr inte är så flexibelt som jag skulle önska. Att fixa lunch, ge sig ut på utflykter eller svara på 2000 frågor är inte ett alternativ. Barnen går till Klubben och äter. 10åringen är där större delen av dagen och umgås med kompisar medan 12åringen i stort sett bara går dit för lunch.

    Blir det lugnare om barnen har kompisar över? Så var det ofta hos oss när de var yngre och behövde mer aktivering. Med en kompis på besök försvann de in i någon lek och syntes inte till på flera timmar. Fördelen med det är ju även att man kan turas om med vem man är hos.

  • Anonym (Önskar...)

    Tack för fina svar! 
    Det värmer. Och flera bra tips. Ska klura på mamma-aktiviteter, och rutiner... 

    Barnen är 10, 9 och 7 år. 
    Äldsta står i utredningskö för npf. 
    Mellanbarnet är den som har mest motor och uppskattar att fara över till kompisar själv t.ex. 
    Det är ganska mycket egna viljor, och blir som säkert hos de flesta, en hel del konflikter man får lov att reda upp och avstyra mellan syskonen. 

    Den andra föräldern jobbar heltid. Tar så mycket som möjligt med barn o hushåll på kvällar och helger. 4 veckors sommarsemester senaste åren, sparat en vecka till jul. 
    Så det är ju 6 veckor till på sommaren. Samt höst/vår-lov. Då barnen skulle önska att få vara hemma. 

    Men det är en bra tanke att ha t.ex två dagar fritids mitt i veckan så länge de har möjlighet att ha fritids.
    Förra sommaren ville jag ha barnen själv en vecka. Fjärde dagen var jag helt knäckt... Så fredagen fick de åka till fritids ändå. 

    Tyvärr gör ofta kompisar hemma hos oss att nivån trissas upp. Unnar barnen att ha kompisar här, säger sällan nej. Men för egen del är det tyngre de dagarna. 

    Tror det är sista sommaren denna sommar som äldsta får va på fritids här. Efter det erbjuds inte fritidshem där vi bor. Så man förutsätter väl att barnen ska klara sig själva sen när de är ca 11 år... 

    En timmes vila efter lunch lät som en bra tanke... 
    Kanske finns mer man kan styra upp kring sånt...

    Fråga om hjälp är bra... Vi har en av våra föräldrar som är till hjälp (två som har nog med sitt) Men i övrigt inget stabilt kontaktnät där vi kan be om hjälp tyvärr... 

  • Anonym (D)

    Kolla om det går att rotera vilket barn som har kompisar hemma och vilka barn som är hos kompisar.

    Är det bara en kompis och inte syskonen hemma kanske det funkar bättre?

    T.ex. att yngsta är på fritids, äldsta har en kompis hemma och mellanbarnet är hos en kompis. Någon annan dag roterar man. Yngsta kanske kan ha en kompis hemma under helgerna när den andra föräldern också kan hjälpa till?

    På sommaren kanske kollo eller dagläger kan vara ett alternativ?  Finns ju också NPF-anpassade kollon och läger, och ibland även familjeläger för familjer med barn som har NPF. 

    Vad gäller skärm kanske film med popcorn för barnen kanske kan funka som styrt skärmtittande och ett sätt att umgås på lugnt sätt?

  • Anonym (avlastning...)

    Alltså, om du inte orkar vara förälder kanske du ska ansöka om avlastningshem där det finns vuxna som orkar vara med dina barn och göra saker tillsammans så att de slipper sitta och uggla hela sommarlovet. 

    Det kanske bara behövs för en period i era liv. 

  • Anonym (Läger)

    De två äldsta borde ju kunna gå på olika dagläger. Typ fotbollsskola, tennisskola, osv osv. Både kommunen och idrottsföreningarna brular ju ha sånt. Då är de ofta borta mellan 9-15 inkl lunch men de slipper fritids osv. 


    för fritids när man går i 4-5:an är inte kul, det är oftast bara yngre där då. 

  • Anonym (Önskar...)

    Ja... Fritids är nog klokast denna sommar i alla fall. 

    De behöver inte uggla hela sommarlovet 🙃 helgerna är aktiva, då den andra föräldern är hemma. 

  • Anonym (Läger)

    Man kan ju också göra saker så det känns som mer lov. Tex att ge dem sovmorgon så de kommer till fritids vid 9, inte tidigare. 


    Och hämta i bra tid. 

Svar på tråden Hur praktiskt lösa och orka lov m.m.