• Aniiee

    Hjälp med budget

    Det är ju lite lurigt det där, både med tanke på att få in heltäckande information så att det faktiskt är möjligt för andra att göra rättvisa bedömningar, och för att olika människor gör olika prioriteringar.


    Mat 8000
    Jag anser inte, som andra här verkar göra, att 8000 på 4 personer är så mycket nu för tiden. Konsumentverket räknar med att ett par med barn i skolåldern kan behöva lägga dryga 11000 i månaden, och deras matsedel som de baserar det på är inte dirket bilden av onödligt lyx. Samtidigt är den siffran lite i överkant med tanke på att det är billigare att vara fyra i maten än en, med tanke på svinn mm. Hm... någon borde göra en inköpslista på den där matsedeln och se vad den landar på..... Jag antar att du liksom många andra lägger i annat ni köper i mataffären i "mat"? Tvål och diskmedel osv? Då lägger ni ju egentligen ännu mindre på mat. 
    Diverse, tex apotek, heminredning, glödlampor, blommor etc 1000
    Här känner jag personligen mest att denna kategori behöver brytas upp i olika delar. För mig känns det orimligt att lägga nödvändiga saker - mediciner, ljuskällor och liknande - ihop med totalt menlösa grejer som blommor..... =P Jag skulle bryta upp denna kategori i "apotek", "husunderhåll (och lägga in tillsammans med städ och övrigt underhåll, för ärligt, hur ofta byter man glödlampor nu för tiden, var 10e år)", "heminredning (för kuddar, julpynt och liknande)" och "trivsel (så som blommor, krukväxter, ljus osv)" Det är ofta sånna här "diverse"-kategorier där pengar bara försvinner för att de är så lösa.
    Abonnemang 500
    Några streamingtjänster antar jag? Här kan man fundera om man ska ha alla man vill ha samtidigt eller om man ska varva, men enligt mig är det väl inget konstigt om man har råd.
    Fritids 1097
    Jag är nästan mer förvånad över att ni inte betalar mer, men det kanske bara är för ena barnet?
    Systemet 500
    Det här går ju att diskutera i evigheter, både hur man ska räkna och om det är bra/nödvändigt. Men det är väl ok.
    Lånekostnader 21700
    Det är ju inte något ni direkt kan göra något åt. Jag gissar att det är ett bolån.
    Försäkring 3000
    Det låter lite mycket men inte nödvändigtvis för mycket. Kanske ni kan se över dessa? Så ni inte sitter på dubbla saker, exempelvis att ni tecknat något eget fast ni egentligen har genom facket och liknande.
    VA syd 1295
    Vatten och avlopp? Sopor? Svårt att göra något åt.
    El 3645
    Rätt bra om ni bor i hus och värme ingår vilket jag gissar då du inte skrivit in någon värmekostnad
    Bredbanf 375
    Nästan hälften av vad jag betalar så.....
    Städ 3000 kr
    Att leja ut städet är ju ett val man gör. Har man råd och känner att man får mervärde för det så är det väl ok. Vill du ha ner kostnaden så får du 1) titta på konkurenternas priser, och/eller 2) halvera antalet städtillfällen.
    Barnen 3500
    Igen en väldigt lös kategori som gör det svårt för mig att säga något och dig att ha en bra bild av vad det är du faktiskt betalar för. Jag skulle dela upp den, men istället för att dela upp den hårt som "diverse"-kategorin skulle jag skapa underkategorier.
    Larm 485
    En trygghet ingen borde missunna någon 
    Sparande 4000
    Sparande är bra. Jag skulle, åter igen, dela upp denna i underkategorier och inte bara ha ett löst, odefinierat "sparande".
    Avrundat 51,000 kr 

    but that's just my 2 cents.
    It is the season of the spirit, the message, if we hear it, is "make it last all year"
  • Aniiee

    Och självklart fuckar FL med formateringen =P


    It is the season of the spirit, the message, if we hear it, is "make it last all year"
  • Aniiee
    Björkenli skrev 2024-02-01 15:06:53 följande:

    @ trådskapare

    Ja min poäng var att jag tycker 500 kr i månaden för 2 vuxna är en hög konsumtion av alkohol.
    Visst kan man välja att unna sig men jag antar att poängen med ditt inlägg var just att gå andras perspektiv och från mitt perspektiv är detta en högre än normalt konsumtion och något jag skulle eftersträva att dra ner på,  även från ett hälsoperspektiv.


    Det beror väl på om man köper 5 såna  här



    Eller en sån här

    It is the season of the spirit, the message, if we hear it, is "make it last all year"
Svar på tråden Hjälp med budget