Inlägg från: Anonym (Förskollärare) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Förskollärare)

    Förskola hur olika man tänker i Sverige vs Finland!

    Jag upplever att det snarare är tvärtom i Sverige; Vi har en stark förskolekultur och majoriteten av alla barn börjar vid 1-1,5 års ålder och att ha sitt barn hemma längre än så är rätt ovanligt, mestadels för att ens föräldradagar troligtvis tagit slut och man är tvungen att börja arbeta.

    Jag jobbar som förskollärare och jag vet med mig hur miljön kan vara på många förskolor, vilket var anledningen att jag och min man pusslade och hade oss så att våra barn kunde vara hemma eller ha så kortare dagar. Bägge barnen var 2,5 år när de började på förskolan och den äldre var 4 år när hen började gå mer än 15h/veckan. Därefter gick både jag och min man ner till 75 respektive 80% så att våra barn fick lite kortare dagar. 

    Nu får jag det att låta som att förskolan är något dåligt, vilket det absolut inte är utan det kommer med enormt mycket fördelar såsom vänskap, socialisering, utbildning och gemenskap. Vilket är anledningen till varför min äldsta fick börja 15h/veckan, trots att jag/min man var hemma med minstingen. Men jag anser, att om man har möjligheten, så bör man ha kortare dagar på förskolan. Speciellt så som många förskolor ser ut nu med stora barngrupper och stor omsättning av personal/vikarier. 

    Nu kommer troligtvis min text provocera vissa och jag vill belysa att jag absolut inte anser att det är fel att ha sitt barn på förskolan och har man inte möjligheten att korta ner sina dagar eller ha sitt barn hemma längre än 1-1,5 år så ska man inte må dåligt för det, för man gör det man kan för sina barn och alla har inte möjligheten att inte jobba 100% eller spara föräldradagar. Man gör det bästa man kan utifrån de förutsättningar man har helt enkelt ❤️

Svar på tråden Förskola hur olika man tänker i Sverige vs Finland!