• Anonym (Tyresö)

    Barns rätt att välja skola

    I Sverige kan skolelever själv välja om den vill gå i kommunal eller i friskola.  Det är en rättighet som är inskriven i skollagen. Det finns tyvärr ett undantag som gör att barn med speciella behov saknar den rätten och de blir hänvisade till de kommunala skolorna. De barn som kanske är i allra störst behov av specialiserad undervisning klumpas idag ofta ihop i sammansatta undervisningsgrupper i de kommunala skolorna.


    Moderaterna har tidigare stått upp för alla elevers rätt att själv välja skola men sedan ni kom till makten så har det varit tyst i den frågan. I stället har ni prioriterat andra valfrihetsreformer. Exempelvis så har ni säkerställt att alla ska ha rätten att välja sin egen bilprovning (trots att kostnaden för bilprovningen beräknas öka i och med denna förändring)


    Har moderaterna vikt sig för krav från de övriga Allianspartierna i denna viktiga fråga eller var alla barns rätt att välja skola en viktigare fråga för de gamla Moderaterna än vad det är för de Nya Moderaterna?


     Besviken väljare i en Allianskommun

  • Svar på tråden Barns rätt att välja skola
  • Moderaterna

    Självklart är det så att alla elever ska ha rätt att välja skola, det är därför regeringen I den nya skollagen som Riksdagen har röstat ja till och som börjar gälla 2011 inför denna regel.


     


    Från och med nästa år måste kommunerna skjuta till extra pengar till en friskola så att de har möjlighet att ta emot alla elever. Från början när friskolereformen infördes fanns denna regel, men socialdemokraterna tog bort den och röstade även emot den nu. Men om Alliansen får förnyat förtroende så kommer den nya skollagen att börja gälla
Svar på tråden Barns rätt att välja skola