• Anonym (komvux)

    Komvux

    Kommer de individer  som går på gymnasiet, som inte riktigt lyckats uppnå de betyg som de skulle vilja ha/behöva för att söka till högskolan , få en möjlighet till att läsa upp betygen på komvux och ändå ha samma förutsättningar att kunna söka in/ komma in till högskolan efter det? Eller hur kommer det bli med detta ämnet om ni vinner valet?

  • Svar på tråden Komvux
  • Socialdemokraterna

    Hej!

    Möjligheten att läsa in gymnasiet eller skaffa sig en yrkesutbildning kan ofta vara avgörande för möjligheten att gå från arbetslöshet till arbete. Vi tycker att alla ska få en andra chans till utbildning om det behövs. Därför är komvux så väldigt viktigt. Vi vill bygga ut komvux kraftigt – sammanlagt 22 000 fler platser än regeringen under två år.


    Förutom neddragningarna på komvux finns det flera återvändsgränder som regeringen skapat i utbildningssystemet. Regeringen vill förbjuda möjligheten att läsa upp redan godkända betyg på komvux. Istället ska man få läsa in kunskaperna själv eller köpa hjälp med undervisning privat och sedan tentera upp sina betyg mot en avgift. Vi tycker att möjligheten att läsa upp betyg ska finnas kvar. Regeringen har också beslutat att alla som läser in behörighet till högskolan ska placeras i en särskild antagningskvot som gör det svårare att komma in på högskolan, även om man inte ens fått chansen att läsa de kurser som krävs för behörighet under sin tid på gymnasiet. Det är en direkt diskriminering av dem som fått sina kunskaper från komvux istället för från gymnasiet.


    De dörrar till vidareutbildning som regeringen har stängt vill vi öppna upp igen.


     


Svar på tråden Komvux