• tomcar1

    Hur är det att ha ödlor ?

    Hej !
    Har funderat lite på hur det är att ha en ödla ? Någon som kan berätta. Skulle vilja ha en ödla som lever på land i så fall, ej vattenödla. Vad äter de ? Ska de ha särskild temperatur ? Bits de ? Hur är det helt enkelt`? Någon som vill berätta ?

  • Svar på tråden Hur är det att ha ödlor ?
  • tomcar1

    Får nog ta och läsa på först känner jag, när jag läser alal era råd. Trodde inte att det var så avancerade saker, så tack för att ni upplyste mig : )

  • delirium

    Hehe nja, det är lite att läsa, men så värst jobbigt är det egentligen inte bara man vet vad man behöver tänka på Glad Det är en trevlig hobby, så det är helt klart värt det tycker jag! Skrattande 
     

  • liten0611

    Här hemma har vi en leguan, han är så fin, och tycker inte det är så svårskött som jag trodde det skulle vara :)

  • delirium

    Leguan ska man vara försiktig med! De kräver väldigt stor yta eftersom de kan bli uppåt två meter långa samt andra krav som anpassad kost mm. De kan också vara aggressiva och det är inte kul att hantera en arg leguan som försöker klösas och piska med svansen... Väldigt fina djur men de flesta hör hemma på zoo, inte hos privatpersoner 

  • Clara98

    Har inte läst alla inlägg, bara TS!
    Har leopardgeckos här hemma! 6 stycken. Snart är det dags för parning, så till sommaren kommer jag ha massvis med ödlebebisar :D
    Men det beror ju lite på vad du hade tänkt dig.
    Leopardgeckos är inte alls svåra att ta hand om, dem är nog de bästa "nybörjarödlorna" :D

  • tomcar1

    Clara får fundera på detta. Låter spännande iallafall och tack för alla svar.

  • Clara98
    tomcar1 skrev 2011-03-03 13:39:20 följande:
    Clara får fundera på detta. Låter spännande iallafall och tack för alla svar.
    Ingen orsak! Bara roligt att hjälpa till! Skrattande
  • vallakra

    Vi har en kameleont, det är en mycket trevlig ödla. Lättskött, lagom stor och mycket vacker. Jag kan verkligen rekomendera sorten.

  • Fröken Susidus

    Skäggagamer är underbara.
    Som med alla djur så gäller det att läsa på.
    Men skäggagamer kan bli tama och väldigt personliga. Så mysiga. Min bet aldrig någon utan var väldigt trevlig.

  • tomcar1

    Har ni tips på bra böcker om ödlor att ha i terrarium ? En bok som ger tips på allt en nybörjare behöver veta. Man kan aldrig åka bort ett par dagar, utan de måste ha mat varje dag ? Då tänker jag på geckos.

    Vill INTE ha en ödla som bits ! Kan geckos göra det och känns det mycket i så fall ? Kan det bli slagsmål om man har fler ? 

  • Carina1

    Tomcar1: Tyvärr kan jag ej ge dig en titel på en bra bok om ödlor . Men det kan man enkelt söka på internet . Ja geckos kan bita . Man måste vara noga med vilken typ av gecko man köper som första gångs ödla . Djuraffärer rekomenderar ofta tjocksvans geckon som är en afrikans gecko sedan kommer leopardgeckon som med mkt socialisering kan bli en mkt trevlig ödla . Det är upp till en själv hur tam ödlan skall bli . Om man handskas mkt med den blir den van vid handling . Du bör inte ha två hanödlor med varann . Enklast är att ha en hona och en hane . Alternativt en hane och två honor . Då skall man också ha ett terrarium som är stort nog ca 70*40*40 cm .

    Geckos behöver egentligen tillgång till nytt vatten dagligen och mat varannan till var tredje dag . I form av zophobas , syrsor , musungar   . Maten skall pudras med kalk som man köper hos djuraffären . Dessa ödlor / alla ödlor behöver kalk som tillskott . Annars kan de få endel deformeringar i skelettet. Enklast för dig är att gå med i någon herpetologiskt förening där du kan få svar på många av dina frågor .

  • tomcar1

    Usch då, att de bits. Det verkar inte så kul förstås !

  • Dovakin

    Du är ganska ospecificerad... Det är som att fråga: Hur är det att ha däggdjur? Vad menar du för typ av ödla?

  • angelica 4 barnsmamman

    Det är mycket jobb innan man har hunnit instalera och göra iordning terrarie miljön korrekt. Ganska dyra saker att köpa som nytt men finns ganska mycket begagnat.

    Annars är det ganska lätt tycker jag att ta hand om reptiler bara man får terrarie miljön korrekt i början. Gå in på min blogg och läs där jag skriver ganska mycket om just reptiler:  http://tvattlapp.blogspot.se/
    Har du fler funderingar kan du alltid fråga mig där om du vill.


  • Ida9007

    Jag har en Skäggagam (Pogona Vitticeps). Det är en ökenlevande ödla som härstammar från Australien. Blir ca 35-55cm lång, lever ca 9-12 år i fångenskap i vilda blir de ca 12-15 år gamla om inte ännu äldre. 
    De äter som juveniler "bebisar" mestadels animalisk  föda som består av syrsor, kackerlackor & mjölmask. De ska även alltid erbjudas färska grönsaker så som blandsallad, gurka, äpple osv. Ju äldre de blir desto mer drar man ner på animaliska födan och ger kanske 2ggr/veckan, man byter då ut den animaliska födan till grönsaker.

    De tycker om värme och ska ha en solplats där de kan sola sig, de ska även ha en kall sida där de kan svalka sig. De ska även ha grottor på den varma och den kalla sidan som de kan gömma sig i. De är marklevande djur, men tycker även om att klättra för att ligga och sola sig. De är underbara i temperamenten iallafall det jag mött och går att hantera. 

    Om du vill veta mer så googla på skötselråd Skäggagam.  

Svar på tråden Hur är det att ha ödlor ?