• Dora

    Medicinera kattallergi på obestämd framtid

    Vi har just fått veta att vår 8-åriga dotter har kattallergi. Symtomen är nysningar och lindrig klåda i halsen. Nu är det så att vi har tre katter 13, 16 och 17 år gamla. Det gör oss, och speciellt dottern, förkrossade att behöva göra av med dem. Så gamla katter vill ingen ha så det är avlivning som gäller. Alla kattägare förstår att det är ett extremt jobbigt beslut att fatta.
    Nu undrar jag om det går att medicinera på obestämd framtid? Hon får receptfria cetirizin nu och det funkar jättebra. Hon har inga symtom när hon tar dem.
    Vi kommer självklart sanera hemmet, ta bort onödiga textilier som samlar katthår och ha kattförbud i hennes rum. Jag har bokat en telefontid med en läkare men vill gärna att du som allergiexpert gör ett utlåtande.
    Tack på förhand.

  • Svar på tråden Medicinera kattallergi på obestämd framtid
  • Allergiexperten

    Hej! Det här är alltid en svår fråga och det är ju alltid familjen som bestämmer vad man bör göra när allergi hos barnen uppkommer.
    Kattallergi är en luftvägsallergi och tar lång tid att utveckla. I er dotters fall så har hon tyvärr utvecklat allergi mot era katter eftersom de funnits hemma så lång tid. Sedan är allergin luftburen vilket betyder att dottern utsätts för kattallergen även utanför hemmet, i skolan till exempel.
    Man bör alltid som förälder fråga sig varför man medicinerar sitt barn och om man kan undvika mediciner. Det vill säga: kan man förändra något som gör att barnets symtom minskar.
    Den andra frågan man ställer sig är dock: om ett älskat husdjur försvinner och barnet blir ledsen är det så mycket bättre?
    Man måste helt enkelt ta hänsyn till hur barnet mår. Är hon pigg och aktiv? Orkar som andra barn? Äter och sover bra? Alla symtom på sjukdom, allergi, överkänslighet med mera, hos barn har mer eller mindre påverkan på deras utveckling och det är därför viktigt att barnen får vara friska och symtomfria så mycket det bara går så att dom växer och utvecklas fullt ut.

    Vad det gäller mediciner är det en läkarfråga.
    Vänliga hälsningar Anitha

Svar på tråden Medicinera kattallergi på obestämd framtid