• Lady32

    Hjälp, är desperat! Känner du igen detta eksem (bilder)?? Min dotter lider!

    Hej, jag är mamma till en 4 årig flicka, som de senaste ca 2 åren fått täta "eksemanfall" på olika delar av kroppen. Det handlar om små, röda, kliande prickar, något upphöjda från huden, och de förekommer oftast på magen, men även på benen och ryggen. Numera verkar de ha spridit sig till att förekomma över hela kroppen, dvs. även på armar, händer..överallt. Hon är jätteledsen över kliandet, vaknar ibland och gråter på natten, och kliar sig ibland så mycket när hon sover, att det går hål och börjar blöda.

    Jag har sökt hjälp på Vårdcentralen många gånger, men deras enda lösning är att skriva ut klådstillande medicin (Tavegyl), samt diverse steroidsalvor, hydrokortisonsalvor, m.m. till henne, med instruktionen att jag ska smörja in henne med dessa 2 ggr/dagligen "tills hon blir bättre". Men så fort hon verkar bli det och jag trappar ner med salvorna, återkommer prickarna och kliandet med full kraft. Men jag vill ju inte utsätta henne för starka kortisonkrämer resten av livet!? Vad ska jag göra?? På vårdcentralen säger de bara att "ibland får man bara sånt, det är sånt som händer, det bara kommer..", vilket jag tycker är idioti. Givetvis uppstår reaktionen av NÅGONTING! Men VAD??

    Har även tagit henne till hudmottagningen för ca 1.5 år sedan, men där gjorde de samma bedömning: atopiskt eksem + starka salvor. Det gjordes även ett allergitest (blodprov, vill jag minnas?), dock INTE pricktest, men detta visade inget som tydde på allergi mot något. Igår tog jag henne till V.C igen, eftersom hon hade kliat hål på ett par "prickar", och nu fått en infektion där och behövde antibiotika (se sista fotot..) Så nu ska hon gå en 10 dagar lång kur för det också. Jag begärde även att vi måste gå vidare med hennes ärende, varpå vi nu inväntar remisskallelse till Barnkliniken + pricktest. Kan även nämna att jag tvättar hennes kläder med Skonas parfymfria tvättmedel, utan sköljmedel + extra sköljning.  

    Nu undrar jag: Finns det någon här som kan besvara någon/några av följande frågor:
    1. Känner du igen prickarna?
    2. Vet du vad de orsakas av/kan orsakas av? Allergi mot något? Brist på något (vitamin, mineral)?
    3. Hur behandlar man dem, för att bli av med dem för gott?
    4. Går det öht. att bli frisk från detta lilla helvete min stackars dotter utsätts för? 
    5. Var kan jag söka mer kompetent hjälp till henne? Vårdcentralen och hudmottagningen verkar inte riktigt fixa detta...

    Börjar bli desperat nu, min dotter lider, och jag vet inte vad som är fel! Snälla, hjälp mig!






    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-04-26 00:12
    Förtydligande: Den sista bilden, den som är värst, är alltså hennes höft/lår där hon kliat hål och blivit infekterad. Därav det väldigt fula såret. Fullt så illa brukar det alltså inte bli,men nu lyckades hon klia hål trots att jag tejpat över en kompress på natten, just för att undvika kliandet. (Det gråa/svarta som syns på bilden, är resterna av klistret från tejpen, ifall någon undrar.)

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-04-26 10:42
    Stort tack till alla som svarar - fortsätt skriva tips och råd är ni snälla!

    Tillägg i informationen: Vi smörjer henne med Miniderm (= fukt) och Locobase Repair (fet salva) mellan varven, men det verkar hjälpa "sådär" bra. Likaså håller jag med många andra inlägg: hennes eksem verkar ofta bli betydligt bättre, om inte helt symtomfritt, på just SOMMAREN. Blir alltid värst på höst/vinter.
  • Svar på tråden Hjälp, är desperat! Känner du igen detta eksem (bilder)?? Min dotter lider!
  • burmaE

    Stackars dotter och stackars Mamma, Det är bra att få råd. Min sambo fick nyligen små röda prickar på huden. Vi har katter. Därför tittade jag på den här sidan. Men Din dotter har fått allvarliga sår och rodnader m.m. Jag tycker att det är skam att inte Svensk sjukvård har kunnat hjälpa Din dotter! Det är symptom som syns. Sjukvården borde kunna göra ingående allergitest. Åk till sjukhuset och säg: "nu får Ni fixa det här!!!" Det ska Svensk sjukvård klara av.

  • Angelica E

    Beror det på torrhet hjälper inte fuktgivande krämer och salvor från apoteket mer än tillfälligt och klådan kommer komma tillbaks så fort man slutar smörja eftersom man då redan förstört hudens normala funktion. Mitt bästa tips är att smörja med en ekologisk extra virgin olivolja. Innan dusch samt efter dusch medan huden fortfarande är lite blöt och fuktig så oljan tas upp på bästa sätt. Kan "mätta" det hela med en schysst salva från exempelvis Weleda vilkas produkter nu lätt går att köpa på allt från ICA & COOP till hälsokostaffärer. Byt även ut Shampon/balsam/badskum och alla andra produkter hon utsätts för till ekologiska kemikaliefria märken exempelvis från Maria Åkerberg, Weleda, Wise, Sante, Logona, Lavera, Urtekram..

    Sen viktigt att fyllla på med bra fetter även invärtes, oliv/raps/linfröolja, kallpressade och organiska!

    Annat tips är att köpa ph-kalk (björkaska) på en hälsokost för att balansera ph-värdet i kroppen vilket hjälper och läker ut de flesta hudproblem.

    Finns även andra hjälpmedel, fetter, eteriska oljor och örtvatten men skulle vända mig till någon som har utbildning och inte experimentera så mycket själv om jag inte visste hur man gjorde. Vet inte var du bor men leta upp en naturkosmetisk/ekologisk hudvårdsterapeut, dom är experter på alternativa och kemikaliefria sätt att hjälpa din dotter! Hoppas detta var till någon hjälp eller att du redan hittat något som fungerar!!

  • Smultronglass

    Hur går det för din dotter ts?

    Min son har lidit av liknande eksem! Han kliade och kliade.. 

    I början gick vi till vården och fick diverse salvor. Hjälpte endast för stunden.
    Senare började han också uppvisa andra allergisymtom i form av magont, kliande, rinnande ögon mm, och när vi då blev rekommenderade antihistaminer (som bara tar bort symtomen och inte orsaken) så fick jag nog och började läsa på om eksem och allergier för att se om det gick att göra något utan diverse mediciner.

    Sonen är nu nästintill besvärsfri och jag vet egentligen inte vilket av det jag gjort som hjälpt, men det här är en del av det:

    Drog ned på duschandet/badandet, använder endast en mild ekologisk för de nedre regionerna(ej resten av kroppen) och ett milt schampo till håret. Slutade smörja med både kortison och mjukgörande. (Hudens naturliga bakterieflora byggs upp bättre utan överdrivet duschande och smörjande)
    Låter honom vara i solen korta stunder UTAN solcremer. Lite sol är bara nyttigt och då utan att det först ska filtreras genom en massa kemikalier för att nå huden. Han får hellre vara ute naken 15-30 min i solen än 2 timmar med solcreme. 

    Tog bort morot, banan, äpplen ur hans kost till en början. Märkte efter någon vecka att eksemen redan då minskade. Ger honom mer ekologisk mat. Har börjat ge honom eye-q tuggisar(omega fetter), vitamintillskottet "dunderpulver" för barn från helhetshälsa och probiotika (bland annat holistic lactovitalis kids, har varierat sorterna lite och gett honom då och då, ej varje dag). 

    I korta drag, dragit ned på diverse kemikalier och börjat ge honom bättre(helst ekologisk) mat och mer "snälla" bakterier och vitaminer! (framförallt D vitamin, A vitamin, C vitamin). Undviker läkemedel(framförallt antibiotika som påverkar immunförsvaret negativt) och starka rengöringsmedel här hemma.

  • LilaLavendel

    Har ni provat utan natriumglutamat som finns i buljonger etc? Läs gärna mitt inlägg i forumet. Hoppas att det löser sig!

  • andritaktur

    jag har haft liknande utslag själv. Tror det är socker allergi eller katt allergi. Det som hjälpte mig att läka dom var zinkpasta, Apotekets som torkar ur och förminskar dom tills dom läks. MVH

  • isolande
    Esco skrev 2012-04-26 01:29:33 följande:

    Tycker det ser ut som skabb eller svinkoppor :/


    Håller med om svinkopporna, framförallt på sista bilden och om det sprider sig snabbt?

    Vår tjej har eksemhud och fick in stafylokockbakterier i sina småprickar när hon kliade på dem. Prickarna blev små sår som växte sig större och blev fler snabbt. Fick penicillin och någon specialkräm så försvann det.

    Usch, hoppas ni får hjälp!
  • Morsantill2

    Min son hade liknande när han var liten och bvc sa att vi med skulle smörja med miniderm men det blev bara värre och värre. Vi kom till slut på att han var känslig mot citronsyra i krämer och började med en ekologisk kräm från märket gaia och hans besvär försvann på ett par dagar. Han fick med svampinfektion i sina eksem (som det ser ut som att din dotter med har på den sista bilden) och där rådde bvc oss att smörja med kräm för fotsvamp (kommer inte ihåg namn på den, men finns receptfritt på apoteket) och allt var borta på ett par dagar!

    Lycka till!

  • Linda78T

    Hejsan ! Så inte bra ut det där. Vet inte om du fått ngn hjälp. Men det du bör börja med är att få i henne alla näringsämnen så kroppen börjar självläka. Jag är rådgivare inom hälsa och det jag vet flera som blivit bättre som haft liknande problem, så som allergier, psoriasis, eksem. Stackars lilla tjej.

    Smsa mig , så ska jag hjälpa dig/er.
    0722354930

    Kram Linda

  • Anonym5078

    Hejsan! Är väldigt ledsen att få höra vad som har hänt. Själv är jag bara 13 år men har haft atopiskt eller "böjväckseksem" som det också kallas sen jag var väldigt liten. Har varit allergisk mot många saker men för tillfället är det kvalster och kattpäls. Här kommer några tips:

    1. När man svettas börjar det klia mer och det irriterar exemet så det är bra om man har det svalt där man sover.

    2. Jag använder mjukgörande kräm från bodyshop som funkar och receptfri kortison när det behövs.

    3.Det är bra att undvika stickade kläder som sticks och irriterar.

    4. Klippa naglarna så att dom inte blir för långa och river upp sår.

    5. Ha mjuka tunna kläder på sommaren långarmad är bra för att inte komma åt kliandet.

    6. Sol ger vitamin E vilket är bra för huden därför är det bättre på sommaren, det finns tabletter med vitaminer man kan ta på vintern.

    Det är jobbigt med eksem men oftast växer man ur det när man blir äldre, hoppas detta hjälpte. Kram

  • studsgubbensmamma

    Svensk vård verkar älska att rekommendera sterioder för klåda, men det är bara bra om det är ytterst temporärt. Om steroider användes under lång tid kan huden bli tunn, skör och då blir den känsligare. 

    Min son kliar sig på armar och ben men jag har märkt att han inte gör det lika mycket om jag smörjer in honom med hudlotion för torr hud. Jag gör dessa saker för att förstärka hans hud:

    korta duschar 
    inte så varmt vatten 
    ingen tvål eller bara Laktacyd
    På med hudlotion direkt efter duschen
    säger till honom att tvätta händer, speciellt naglar så han inte får smuts i sår

  • Kvinna71

    Vår dotter hade liknande eksem. Testades för allt i allergiväg men det visade inget. Fick kräm för atopiska eksem. När vi efter ny läkares inrådan uteslöt mjölk försvann alla utslag. Smort med kortison å mjukgörande sedan hon var liten, även fått klådstillande/antihistamin utan effekt. Nu utan mjölk har hon inte en prick eller klåda.

Svar på tråden Hjälp, är desperat! Känner du igen detta eksem (bilder)?? Min dotter lider!