• Anonym

    Treåring som testar

    Hej! Har en tre och ett halvtårig flicka som nyligen blivit storasyster till en ett och ett halvtåring (adoption). Sedan hon fick syskon har hon periodvis varit väldigt arg, burit sig väldigt illa åt hemma, spottats, rivits och sagt fula ord till oss och iblend varit elak mot sitt syskon. Hon är väldigt gullig, mogen och kärleksfull också, men när hon blir arg, trött, möter på motstånd visar hon ett "hemskt" beteende. Hon kan skrika högt om hon inte får som hon vill. Hon tröttar ut oss fullständigt och dränerar oss på energi. Vi vet inte hur vi ska förändra hennes beteede med fula ord, spottningar och skrik. Ska man skälla, förklara pedagogiskt, ta saker ifrån henne, ignorera? Vet varken ut eller in, då hon är så stark, envis, verbal och redan upptäckt ens "svaga" punkter.

  • Svar på tråden Treåring som testar
  • barnpsykologen margit

    Hej!
    Er dotter har blivit flyttad ur rampljuset när hon fått ett litet syskon. Hon gör i dagsläget allt för att tävla om platsen och kärleken från er.
    Jag tror att ni gör klokt i att försöka hjälpa henne att hitta sin nya plats i familjen och vad det innebär. Hjälp henne med att bli storasyster i stället för undanskuffat ensambarn som hon just nu uppträder och känner sig som. En storasyster får och ska ha mycket uppmärksamhet också. Hon ska få rättigheter som babyn inte har och hon ska få känna hur viktig hon är.
    Om ni medvetet går in för detta snarare än att uppfostra bort hennes försök att ta plats, kommer hon snart att känna sig tryggare i den nya situationen.
    Lycka till!
    Margit Ekenbark 

Svar på tråden Treåring som testar