• AnnaCarolina

    Ni med tillväxthämmade barn se hit!

    Hejsan!

    Har lite frågor angående tillxäxthämmade barn, är själv i vecka 32 nu med en lite pojke som är tillväxthämmad (ca 25 %)  och dessutom har en klass 2 på flöde, ligger inlagd på sjukhus nu för ytterliggare observation, men nu vet vi att det är nära för hans värden på navelsträngen stiger för varje dag. 

    I vilken vecka föddes dem?
    Hur var flödet i navelsträngen och samt försämrades flödena snabbt hos er?
    Hur långt tid på neonatal var bebisen? 

    Berätta gärna så mycket ni kan. 

    Tacksam för svar! 

    / Anna
     

  • Svar på tråden Ni med tillväxthämmade barn se hit!
  • Flamma

    Melvin är född 9 dagar över tiden och vägde 2850 gr. Barnmorskan räknade han som "lätt för tiden", sa inget om tillväxthämmad (även om han antagligen var det). De var måna om att få i han att äta, så blev matad med snipa på bb och viktigt att väcka han var tredje eller var fjärde timme för att äta. Fick åka hem efter 3 nätter på vanliga bb. Tycker i efterhand att de var konstigt att ingen reagerade under graviditeten. Men nu är han 8,5 år och börjar närma sig storleks mässigt sina kompisar, även om han är en liten och nätt modell.

    Lillasyster beräknades vara tillväxthämmad (minns dock inte hur mycket) men föddes 3 dagar över tiden och vägde 3170 gr, alltså rätt normal.

  • Petra 334

    Blev igångsatt i v36+5 då de dagen innan upptäckte att sonen var ca -40% i tillväxt. Han vägde 1905g och var 43cm lång.

    Flödet var dåligt dagen innan men bra vid ny kontroll samma dag som förlossningen. Däremot hade jag inget fostervatten kvar.

    Blev kvar på neo i nästan 3 veckor pga hyperglykemi (lågt blodsocker).

  • prematur

    Hej, 
    Första barnet 63% tillväxthämmad och föddes i vecka 28. Flödena var dåliga redan kring vecka 20 men försämrades ganska långsamt. Vi var på kontroller någon/några gånger i veckan. I vecka 28 gick det dock inte att ha kvar honom längre i magen och det blev akut kejsarsnitt. Han vägde då 500 gram. Blev kvar på neo i nio veckor. 

    Med barn nummer två kom vi ända till vecka 33 innan hon var tvungen att tas ut med snitt. Då fick jag äta Trombyl från och med vecka 12 i graviditeten. Flödena började påverkas i vecka 24. Ganska långsam försämring av flödena då och det blev planerat snitt. "Bara" 40% tillväxthämning den här gången. Tio dagar på neo men det var bara för att vi hade erfarenhet av sondmatning och övrig skötsel av prematura barn som vi fick komma hem så snabbt. Annars hade det nog varit några veckor till...

    Båda är nu några år senare pigga och friska men den förste fortfarande mycket liten för tiden. 
    Hör av dig om du vill veta mer. 

  • Mercurialis

    Mitt första barn föddes i vecka 36+3, vägde 2095 g (-25%) och var 46 cm lång.
    Han var inskriven på neonatal i åtta dygn. Han fick komma hem, när han kunde hålla värmen själv och gick upp i vikt på fri amning.

    Andra barnet föddes i vecka 35+3, vägde 1510 g (-44%) och var ca 40 cm lång.
    Han var inskriven på neonatal i ganska precis en vecka. De första två veckorna låg han på värmebädd och han fick komma hem med hemsjukvård, när han kunde hålla värmen själv. Han blev utskriven från neonatal i samband med att sonden togs bort.


    Don't walk in front of me, I may not follow. Don't walk behind me, I may not lead. Walk beside me and just be my friend.
Svar på tråden Ni med tillväxthämmade barn se hit!