• Karin10

    Studera med föräldrarpenning

    Hej!

    Funderar på om jag kan läsa min vidarutbildning när jag är föräldrarledig. Utbildningen är på halvfart. Räknas som en campusutbildning, men har bara 4 dagar i månafen då man måste vara i skolan. Får jag ta ut hel föräldrarpenning för de dagar då jag inte är i skolan och alltså vårdar mitt barn? Tänkte då det inte är en distansutbildning. Men samtidigt är det inte mycket man måste vara i skolan. Påverkas mitt sgi av att jag studerar? Har inte tänkt ta nått csn och jag har en fast anställning som jag går tillbaka till efter föräldrarledigheten. Min chef vet att jag kommer specialisera mig och programmet startar när jag är föräldrarledig.

  • Svar på tråden Studera med föräldrarpenning
  • Försäkringskassan

    Hej

    Om du trots studierna kan vårda barnet så kan du ta ut föräldrapenning samtidigt som du studerar. Du kan inte ta ut föräldrapenning de dagar du är I skolan. Din SGI är skyddad då du vårdar barn som är under 1 år så den påverkas inte av att du studerar. Från 1-årsdagen så måste du skydda din sgi. Det kan du göra genom att ta ut föräldrapenning 5 dagar/vecka eller studera med CSN eller arbeta.

    Hälsningar
    Alex, handläggare

  • Karin10

    Men om jag är i skolan får jag ju inte ta fem dagar i veckan. Alltså om jag tex är i skolan 1 dag nån vecka då får jag ju bara ta fyra. Eller kan jag täcka upp med att ta fem genom.att ta lördagen med?

  • Försäkringskassan

    Hej


     


    Har du/ni som föräldrar hunnit ta ut minst 180 dagar på sjukpenningnivå dagen innan ditt barn är 1 år så kan du börja ta ut lägstanivådagar för att skydda din fastställda SGI. En hel lägstanivådag kan man ta ut när du är ifrån barnet max 7/8 dels dag skoldagar /annars arbetsfria dagar såsom helger. Du ka blanda sjukpenningnivådagar med lägstanivådagar så att det totalt blir 5 dagar.


     


    Hälsningar


    Robin, handläggare

Svar på tråden Studera med föräldrarpenning