Themis skrev 2017-07-31 09:20:54 följande:
Mycket mat håller längre än man tror och jag har utmanat en del, men mitt i sommaren hade jag inte ätit mat som stått ute så länge.
Vad gäller kokt ris är det viktigt att kyla det snabbt, eftersom det finns vilande sporer (inkapslade helt "torra" bakterier som är väldigt motståndskraftiga mot värme) som kan börja utvecklas efter att man tillfört vatten till riset genom kokning.
www.expressen.se/kvallsposten/varningen-uppva....
Fast läser man Livsmedelsverkets rekommendationer handlar det inte bara om ris utan också om pasta, potatis och nudlar.
www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/bakterier-virus-och-parasiter1/bakterier/bacillus-cereus Men just bakterien Kvällposten skriver om har orsakat 247 sjuka under en 7-årsperiod, vilket jag inte tycker är jättemånga.
Jag tycker det är viktigt med mathygien, tro inget annat. Skulle jag servera mat till andra människor har jag mycket högre krav (har jobbat ideellt med verksamhet som innebar att vi lagade lunch etc). Rent generellt tror jag det är ett större problem att folk slänger mat som är helt ätduglig än att de äter mat som blivit dålig. Pizza skulle jag inte äta om den stått över natten, efetrsom jag inte vet hur noga man tvättat grönsakerna och varit noga med hygienen under tillagningen.