• Iman2008

    Flera missfall och sköldkörteln

    Hejsan

    Jag har 4 barn sen innan och vill bli gravid igen vilket jag blir väldigt lätt men har fått 8 st missfall i rad sen jag fick veta jag har problem med sköldkörteln som kom efter senaste barnet som är 4 år gammal . Hur mycket är det tsh ska ligga på om man vill bli gravid då läkaren sa till mig mellan 1 och uppåt men under 2 . Jag får alltid missfall när jag är i vecka 5 och jag har varit på kontroller och utredningar men allt ser bra ut och de vet inte vad dessa missfall beror på . Finns det nån där ute som haft liknande problem eller som har nåt bra tips vad man kan göra .

    Tacksam för snabbt svar

  • Svar på tråden Flera missfall och sköldkörteln
  • Iman2008

    Annelie tack för svar mitt ligger på 2.4 så jag fick höja från 75 mg per dag till 100 men frågan är om det räcker .. ska den ligga på ett exakt eller kan den vara lite över . Jag undrar också om du vet sen hur mycket den ska ligga på under resten av graviditeten i de olika trimesterna . Jag bor nämligen utomlands just nu och läkarna här är kassa så skulle vara tacksam för råd

  • Jag är bara jag

    Det råder tyvärr väldigt många olika bud om det där med tsh-värdet. Under 1 säger de flesta utomlands, i Sverige kör de med 2,5. Jag fick höja Levaxinet när jag låg på drygt 2. Sen råder det delade meningar om hur pass mycket tsh påverkar och om/ när det orsakar missfall. I vilket fall är det bra pressa ner värdet. Finns ju fler mediciner också att prova. Progesteron och Trombyl eller Fragmin.

  • Iman2008

    Progrsteron har jag hört talas om men det äter man de tre första månaderna i graviditeten eller hur funkar de ? Hur många äter man om dagen?

  • Jag är bara jag
    Iman2008 skrev 2017-09-13 18:58:18 följande:
    Progrsteron har jag hört talas om men det äter man de tre första månaderna i graviditeten eller hur funkar de ? Hur många äter man om dagen?
    Inget man äter, det är vaginala piller. Eller också injektioner. Injektioner finns inte i Sverige, men i de flesta andra länder så det kan du kanske be om. Dosen beror på vilken medicin man tar.
  • Iman2008

    Jag äter inga andra mediciner förutom för sköldkörteln.. tyvärr bor jag i ett land som har kass sjukvård därför funkar det inte fråga läkare om råd med sånt här . ????men jag ska alltså sänka mitt tsh till 1 så får kolla hur mycket de ligger på nu

  • Miriami

    Jag hade det exakt så. Fick Progesteron och Trombyl och så gick jag på täta kontroller för sköldkörteln. Fick även medicin. Då stannade barnet kvar.

  • UndrandeSökare
    Iman2008 skrev 2017-09-13 19:09:22 följande:

    Jag äter inga andra mediciner förutom för sköldkörteln.. tyvärr bor jag i ett land som har kass sjukvård därför funkar det inte fråga läkare om råd med sånt här . ????men jag ska alltså sänka mitt tsh till 1 så får kolla hur mycket de ligger på nu


    Hur gammal är du ? Efter 35 år så blir tyvärr äggen sämre (fler ägg med kromosomfel) och efter 40år så behöver många använda äggdonation för att kunna få barn. Ägg med kromosomfel blir oftast missfall tyvärr.
    Det bästa är om du och din man kan få tag på en gynekolog som kan göra en utredning (ta blodprover, spermaprov etc) Om du tar ett prov som heter amh så visar det ungefär hur många ägg du har kvar (men säger inget om kvaliteten tyvärr).

    Det går bra om TSH är mindre än 1 också.
    Vilket land bor du i just nu?
    Har du möjlighet att resa till ett annat land för läkarbesök, mediciner etc?
    I tex Grekland kan man köpa alla mediciner man behöver receptfritt.

    Progesteron finns i flera olika former, i Sverige finns det som vaginala tabletter (Lutinus) och kräm (Crinone) båda på recept, samt svagare kräm receptfritt via internet (Progesterall). I andra länder som tex Spanien finns Utrogestan som är progesteron du kan svälja eller ta vaginalt.

    Lycka till !
  • Lavendel73

    Hoppar in i tråden och vill delge att det finns goda hopp. Efter tre missfall före v 13 gjorde gynläkaren en utredning där man konstaterade nedsatt funktion i sköldkörteln samt förhörda prolaktinvärden. De satte in levaxin 25 mg som sedan efter blodprover fick höjas till 50 mg. Pravidel sattes in mot hypofysen mot de förhöjda prolaktinvärdena som vad jag förstått är ett sk amningshormon. Sedan gick det typ en månad och alla värden var normala och sedan blev jag gravid och har nu som jag kallar det en liten mirakeldotter som nu snart fyller 5 år.

    Levaxinet åt jag under hela graviditeten samma dos men tog täta blodprover. Pravidelen mot prolaktinvärdet fick jag sluta äta med ens jag blev gravid. Började äta pravidelen igen när jag ammat klart. Samtliga mediciner måste jag äta livet ut.

    Två år senare blev jag gravid igen som tyvärr resulterade i ett kromosomfel. Något som diskuterats tidigare i denna tråd som jag själv också tror också berodde mycket på att jag nu snart var 42 år fyllda vilket i sig ökar risken för kromosomavvikelser. Men jag är såååå tacksam över den fantastiska gynläkare som gav mig hopp och utredde och följde upp min graviditet. Så ett stort lycka till.... hoppet är det sista som lämnar människan.

  • My102

    Jag och min sambo har gått på fertilitetsutredning och jag har sen 2013 konstaterad låg ämnesomsättning och äter levaxin. Under utredningen visades TSH 0.74, jag fick välja att höja eller sänka, åt då 1.0, jag själv ville sänka dosen (fråga mig inte varför) så jag åt 0.75 under sommaren, i september tog jag nya prover då låg TSH på 4.0, varför sänkte jag dosen?! I alla fall så sa min ordinarie läkare, inte fertilitetsläkaren, att jag bör ligga mellan 0,3-2,0 MEN att de alla flesta vill, och ska om man vill bli gravid ligga under 1.0 i TSH. Så jag höjde dosen igen även om jag tycker att det låter väldigt lite!

  • UndrandeSökare

    My102- Hoppas du lyckas få ner ditt TSH med höjd dos Levaxin. Ja, det stämmer i fertilitetssyfte ska man helst ligga på max 1.0 i TSH.

    Lycka till !

Svar på tråden Flera missfall och sköldkörteln