• Linosmor

    Slöja på barn och utomhus sena kvällar

    Jag är väldigt nyfiken på den muslimska religionen så jag tänkte jag ställer ett par frågor här och hoppas inte att någon tar illa vid sig!

    1: på våran gård bor det helt fantastiska människor som man sällan tyvärr träffar på på dagtid, jag tror (pga slöja och utseende och språket) varför går dom flesta ut bara på sen eftermiddag/kväll? Vill eller kan ni inte umgås med oss? Tycker det är jätte trevligt att sitta och prata och barnen har så himla kul med några på gården när de är på dagis/fritids. Jag har sett detta även på andra gårdar/lekparker, eller är det jobbigt för att ni har svårt för språket? Nu när jag skriver NI så menar jag inte alla utan jag har svårt att formulera mig.

    2: jag har sett att flickorna ibland har slöja (tror det heter så i svensk folkmun). Varför har dom det bara ibland? Ena stunden är ?hon? utan och andra stunden har hon den på sig? Är det bara hennes val?

    3: skulle ni bli stött om en svensk har slöja utan att ha en muslimsk man? Tycker vissa sjalar är såååå vackert.

    4: varför får inte min man komma in till min muslimska vän när jag är med?

    Som jag skrev innan jag vill verkligen inte att någon tar illa vid sig utan jag är bara nyfiken på er religion, och jag tror att om jag skulle läsa koranen skulle jag få fel uppfattning också så det är lättare att få information från en fysisk människa. Sen är jag medveten om att den muslimska religionen skiljer väldigt mycket.

  • Svar på tråden Slöja på barn och utomhus sena kvällar
  • Anonym (Bey)

    Hehe man hör verkligen att du är rädd att kränka någon "flickorna ibland har slöja (tror det heter så i svensk folkmun)."

    Måste verkligen belysa hur fantastiska människor det är och att det är "jättetrevligt" att sitta och prata med dom.

    "vissa sjalar är såååå vackert"

    "Som jag skrev innan jag vill verkligen inte att någon tar illa upp"

    "Sen är jag medveten om att den muslimska religionen skiljer väldigt mycket."

    Varför ursäktar du dig så mycket? Skulle du göra samma om du prata om en buddhist eller annat? Du låter nästan lite rädd.. Om du undrar något så stå på dig. Det har aldrig varit fel att fråga utan har någon problem så ligger problemet hos den. Tycker någon du är taskig eller formulerar fel så får de väl tycka så, du vet ju själv vad du menar.

    Så trist om man inte ens ska kunna ställa helt vanliga frågor utan att typ behöva gå på knäna för att nägon kan bli kränkt.. Kränkthetens land Sverige.

    Men ja förstår dig de flesta mer radikala muslimer ja pratat med på internet är extremt lättkränkta så man får väga sin ord på en guldvåg innan...

  • Anonym (Bey)

    Alltså de flesta muslimer jag pratat med på internet har alltså varit radikala och lättkränkta.

  • Anonym (Iris)

    ?Normala? muslimer (om man skall skrivaså för att skilja dem från de radikala) jobbar förmidligen på dagarna, precis som övriga människor. Om det främst är kvinnor du riktar dina funderingar mot så är de oftast upptagna med att sköta om hemmet om de inte jobbar på dagarna.

    Om dina grannar är araber/afrikaner så har de förmodligen rutiner med sig från hemländerna. Där är man oftast mest social på sena eftermiddagen/tidiga kvällen när man har klarat av hushållets alla bestyr. Många är nattugglor.

    Du beskriver ingen ålder på flickorna som har slöja men om de är små så är slöjan förmodligen som en solhatt för dem. Ibland är den på och ibland av. Ibland vill man vara som mamma och ibland inte. Om flickorna är lite äldre så kanske de ?tränar? och känner efter.

    Jag tror inte att de skulle bli arga om du valde att ha slöja på dig. Men de kanske skulle tro att du var muslim och hälsa på dig enligt Islam (asalamu-aleykum). Jag finner slöja befriande då det är så himla skönt att slippa joxa med håret och kläderna när man ska gå ut. (Ordet ?hijab? hänsvisar till allt det man täcker hela kroppen med, inte bara det man täcker håret med)

    Min dotter (14 år) har slöja. Vi har aldrig tvingat henne. Hon har även ansiktsslöja ibland. Hon ville ha det till skolan men där stoppade jag henne för jag sa till henne att det var ingen ide för alla vet ju hur hon ser ut. Om hon börjar på en ny skola kan hon få ha det om hon vill. (Vi bor utomlands). Hon har även en sådan där heltäckande sak som kvinnorna i saudiarabien har. Jag tycker de är opraktiska men alla hennes kompisar i koranskolan har dem så hon får ha den där.

    Slöjan är inom Islam en sak mellan dig och Gud. Att vissa muslimer tvingar sina fruar/döttrar har inget med Islam att göra. Det finns inget som helst tvång inom Islam, från Guds sida. Men man får ju ta konsekvenserna för ?regelvägran? om man väljer att tro på Islam.

    Om man väljer att tro att Gud har skapat ett paradisi nästa liv för de som tror på Honom är det väl inte mer än rätt att Gud får bestämma reglerna för inträdet, det är ju Hans paradis. Du bestämmer ju vilka som får komma in i ditt hus.

    En man och en kvinna som inte är mahram för varandra skall inte vistas tillsammans ensamma. Så du och din vän och din man kan vistas i samma rum, men om hon inte har för vana att umgås med främmande män så känns det obekvämt för henne att umgås med honom. Vi människor är sociala varelser och många muslimer kommer från samhällen där familjen är allt. Inom Islam finns det dessutom ingen anledning för henne att umgås med din man om han inte är muslim och lärd och hon har någon fråga.

    De flesta människor är inte otrogna med någon främling. Otrohet byggs ofta under lång tid och börjar för det mesta som något oskyldigt. Kvinnor är också av naturen lagda att vara trevliga mot alla de möter och rädda för att framstå som otrevliga. Jag hade en kompis som jobbade i receptionen på ett företag. Hon var lika trevlig och professionell mot alla men den man hon gifte sig med kontaktade henne efter att han mött henne på jobbet och han är övertygad om att hon var förälskad i honom, så hade han tolkat hennes vänlighet.

    Koranen ger nästan inga utfärliga svar på hur muslimer ska bete sig social. Det är bättre att läsa Hadither, de återberättar mer hur de sociala koderna i en muslims liv bör se ut. Tänk på att den arabiska kulturen ofta går tvärt emot dessa sociala regler. Så en muslim som verkligen lever efter de islamiska sociala koderna skulle av dagens muslimer uppfattas som konstig och otrevlig.

    Vi är inte mer än människor och kulturen och familjens inflytande är starkt. De flesta kvinnor tycker nog inte det är speciellt kul med spontanbesök från grannar eller släktingar som då indirekt kräver te, kakor eller kanske lagad mat men det är bara att bita ihop, fast du enligt Islam inte behöver göra det med spontana besökare som du inte bjudit in.

    Min man försökte EN gång med att be mig gå upp mitt i natten och (bara) påbörja en gryta då han och kompisarna snart skulle komma. Min dotter var då nyfödd så jag gjorde klart för honom att det skulle inte ske. Han bad om ursäkt efteråt. Han hade inte tänkt på det extrajobb det blev för han var ju uppvuxen med kvinnor som aldrig klagar.

  • Anonym (tråkig svensk)

    Jag är en medelålders kvinna som hade turen att bo utomlands när barna var små 10år sedan. Vi bodde på en trevlig gata med folk som hade rötter från jordens alla hörn. Våra muslimska grannar i huset bredvid lyckades anpassa Islam med ett modernt sätt att leva.
    Mannen hjälpte ofta mig med praktiska saker, då min man inte var hemma hade han minst 1 barn i släptåg, även mina barn var hemma så vi hehövde inte vistas på tu man hand.
    När kvinnan joggade hade hon keps med håret instoppat det skyddade bra mot solen och lite ledigare kläder.
    Gamla farmor brydde sig inte om att täcka huvudet, hon sa Gud bryr bara om insidan och det var länge sedan mån tittade på henne. En supergullig tant.

    Jag tycker du ska ta med dina barn ut ikväll , ta med lite leksaker som inbjuder till gemensam lek. Prata och försök lista ut själv varför dina grannar gör som skriver.

  • Anonym (Bey)
    Anonym (Iris) skrev 2018-05-15 12:36:04 följande:

    Jag finner slöja befriande då det är så himla skönt att slippa joxa med håret och kläderna när man ska gå ut.

    Slöjan är inom Islam en sak mellan dig och Gud. Att vissa muslimer tvingar sina fruar/döttrar har inget med Islam att göra. Det finns inget som helst tvång inom Islam, från Guds sida. Men man får ju ta konsekvenserna för ?regelvägran? om man väljer att tro på Islam.

    Inom Islam finns det dessutom ingen anledning för henne att umgås med din man om han inte är muslim och lärd och hon har någon fråga.


    Har funderingar på det ovan. Hur kommer det sig att du känner tvång att ha håret fint fixat? Själv kan jag gå ut med fult oborstat hår om jag inte orkar bry mig. Sätter jag på mig en huva, solglasögon eller keps är det mer för att jag vill gömma mig pga att jag känner mig osocial. Inte att jag är rädd för att någon ska uppfatta mitt hår fult. Personligen, helt kopplat från religion, så tycker jag det är fulare ha en sjal på huvudet en oborstat utsläppt hår eller håret uppsatt i tofs. Men det är smaksak antar jag. Tycker du slöjan är snygg?

    Andra stycket får jag inte ihop. Det är inget tvång säger du men ändå får man ta "konsekvenser för regelvägran"? Indirekt är det tvingande då eftersom man annars får straff i form av konsekvenser?

    Den sista finner jag konstig också. Ingen "anledning att umgås med din man". Måste det finnas en anledning för att umgås och vara social? Kan man inte bara umgås för att det är trevligt? Jag får lite sektvibbar av det.

    Jättekonstigt att kvinnan, bara för hon är kvinna, inte ska kunna umgås med andra av motsatt kön annat än om han är lärd. Går så emot det samhället vi har här med kön och genus, att alla ska vara lika oberoende kön och ha lika mycket värde.
  • Anonym (Iris)

    Om man (som muslim) väljer att tro på Gud så väljer man att tro på att Gud vet och vill det som är bäst för oss. Ibland förstår vi inte alla påbud men tilliten är en del av tron. Påbuden är till för att skydda oss från det skadliga i livet. Desto mer kunskap man har om vad Gud och Islam verkligen betyder, desto lättare är det att följa reglerna. Eftersom Sverige är så oerhört sekulariserat så är dina funderingar inte konstiga för mig. Det är ju nästan skämmigt att prata om Gud offentligt i Sverige.

    Bara för att dagens svenska samhälle påstår att det är könsneutralt och jämnställt, är det så? Se bara på metoo-kampanjen.

    Om jag bodde i en västerländsk kultur så skulle jag se till att lära min dotter HUR män kommer att behandla henne, inte hur de borde behandla henne. Så är hon iallafall förberedd. För det verkar vara en gemensam nämnare hos många utsatta kvinnor: de visste inte hur de skulle reagera på situationen. Att tycka att män borde uppföra sig på ett visst sätt kommer inte att ändra på hur verkligheten ser ut. Man kan ta ut tigern ur djungeln men inte djungeln ur tigern.

    Kvinnor har sedan tidernas begynnels varit mäns byten. Första mordet var pga av en kvinna (inom Islams historia). Så varför skapade Gud mannen på det sättet? Ja, hade han inte gjort det så hade Islam inte behövts. Det här livet är en prövning. Desto mer vi följer islam desto lättare blir det för oss i detta liv och i nästa. Gud förbjuder envbart det som är skadligt för oss personligen som individer eller för samhället som helhet.

    Din väninna.. Vill hon umgås med din man? För att vända på frågan. Varför måste man vara social med alla, privat, om man inte har en anledning. Det är ju skillnad om hon möter honom hastigt och hälsar men om det nu ligger i hennes religion och kultur och personlighet att inte vill umgås med honom, är det ett problem för dig? Svenskarna säger ju själva att de ofta tycker att religionen skall skötas i hemmet, så om ni är hemma hos henne borde hon ju då ha rätten att följa hennes övertygelse vad gäller umgänge med män som inte är mahram. Jag kan nog lova dig att det är inget personligt mot din man. Hon tycker inte illa om honom men hon är inte bekväm med att umgås med honom.

    Det finns ju otaliga trådar här på forumet om folk som varit otrogna med en arbetskamrat, en svåger, en väninnas man osv. Planerade alla dessa människor att vara otrogna? När vi är känslomässigt utsatta förstärker vi gärna de positiva beteenden vi ser hos andra och som vi känner att vi saknar, för att rättfärdiga våra handlingar. Med tanke på hur den som blir drabbad ofta reagerar så verkar otrohet vara något synnerliget jobbigt att bli utsatt för.

    Vad gäller slöjan så kan jag bara prata för mig. Jag tycker att det är skönt att ha den. De flesta ängnar väl någon tanke åt hår och kläder innan man går ut. Med hijab är man alltid enkelt men välklädd, tycker jag. Jag tycker kvinnor i slöja är vackra. Men jag har alltid, även innan islam tyckt om att dölja min kropp för andra (mäns) blickar. Jag fick nästan tjata mig till ansiktsslöja för min man, han var bekymrad att jag gick för fort fram men det kändes rätt första gången.

    Ha en trevlig kväll.

  • Anonym (Soraya)

    Om du är så intresserad av vår kultur så kan du googla.

    Man ser hur du försöker vara fördomsfri i din text, men dina värderingar lyser igenom.

    Det finns lika många olika muslimer, som det finns muslimer. Så sluta säga "ni"! Alla muslimer är olika, gör olika och tänker olika.

  • Anonym (Bey)
    Anonym (Iris) skrev 2018-05-15 21:17:30 följande:

    Om man (som muslim) väljer att tro på Gud så väljer man att tro på att Gud vet och vill det som är bäst för oss. Ibland förstår vi inte alla påbud men tilliten är en del av tron. Påbuden är till för att skydda oss från det skadliga i livet. Desto mer kunskap man har om vad Gud och Islam verkligen betyder, desto lättare är det att följa reglerna. Eftersom Sverige är så oerhört sekulariserat så är dina funderingar inte konstiga för mig. Det är ju nästan skämmigt att prata om Gud offentligt i Sverige.

    Bara för att dagens svenska samhälle påstår att det är könsneutralt och jämnställt, är det så? Se bara på metoo-kampanjen.

    Om jag bodde i en västerländsk kultur så skulle jag se till att lära min dotter HUR män kommer att behandla henne, inte hur de borde behandla henne. Så är hon iallafall förberedd. För det verkar vara en gemensam nämnare hos många utsatta kvinnor: de visste inte hur de skulle reagera på situationen. Att tycka att män borde uppföra sig på ett visst sätt kommer inte att ändra på hur verkligheten ser ut. Man kan ta ut tigern ur djungeln men inte djungeln ur tigern.

    Kvinnor har sedan tidernas begynnels varit mäns byten. Första mordet var pga av en kvinna (inom Islams historia). Så varför skapade Gud mannen på det sättet? Ja, hade han inte gjort det så hade Islam inte behövts. Det här livet är en prövning. Desto mer vi följer islam desto lättare blir det för oss i detta liv och i nästa. Gud förbjuder envbart det som är skadligt för oss personligen som individer eller för samhället som helhet.

    Din väninna.. Vill hon umgås med din man? För att vända på frågan. Varför måste man vara social med alla, privat, om man inte har en anledning. Det är ju skillnad om hon möter honom hastigt och hälsar men om det nu ligger i hennes religion och kultur och personlighet att inte vill umgås med honom, är det ett problem för dig? Svenskarna säger ju själva att de ofta tycker att religionen skall skötas i hemmet, så om ni är hemma hos henne borde hon ju då ha rätten att följa hennes övertygelse vad gäller umgänge med män som inte är mahram. Jag kan nog lova dig att det är inget personligt mot din man. Hon tycker inte illa om honom men hon är inte bekväm med att umgås med honom.

    Det finns ju otaliga trådar här på forumet om folk som varit otrogna med en arbetskamrat, en svåger, en väninnas man osv. Planerade alla dessa människor att vara otrogna? När vi är känslomässigt utsatta förstärker vi gärna de positiva beteenden vi ser hos andra och som vi känner att vi saknar, för att rättfärdiga våra handlingar. Med tanke på hur den som blir drabbad ofta reagerar så verkar otrohet vara något synnerliget jobbigt att bli utsatt för.

    Vad gäller slöjan så kan jag bara prata för mig. Jag tycker att det är skönt att ha den. De flesta ängnar väl någon tanke åt hår och kläder innan man går ut. Med hijab är man alltid enkelt men välklädd, tycker jag. Jag tycker kvinnor i slöja är vackra. Men jag har alltid, även innan islam tyckt om att dölja min kropp för andra (mäns) blickar. Jag fick nästan tjata mig till ansiktsslöja för min man, han var bekymrad att jag gick för fort fram men det kändes rätt första gången.

    Ha en trevlig kväll.


    Nej är inte alls jämställt här på många plan även om Sverige är ett av de länder som är bäst på det i världen. Till exempel skuldbeläggs ju offret mycket fortfarande inom rättegångar och förut var det ju vanligt att det pratades om vad tjejen hade på sig.. Alltså att tjejen blir sedd som ett objekt för killen och ska tänka på hur hon klär sig. Tror Sverige blivit bättre på det och just att tjejer täcker sig tycker jag för vidare den snedvridna synen att det är kvinnans ansvar eller fel. Hon ska täcka sig istället bara för att män inser att de aldrig får röra en kvinna t ex. Det här måste man ju jobba för och slöja är för mig att gå i motsatt riktning.. Förut hade ju inte kvinnan rösträtt ens så man får göra det i små steg.. Det gynnar inte kvinnan och leder inte väg för ett mer jämställt samhälle.

    Alla mina kompisar och deras män umgås tillsammans, parmiddagar etc.

    Om någon utesluter en person pga dennes kön så är det ett problem på olika sätt.. För mig handlar det dels om att föra vidare en kultur där kvinnan och mannen är olika. Alla får göra som de vill hemma men menar bara att barnen uppfostras ju antagligen på samma sätt och kulturen och värderingar förs vidare. De bär vidare på den synen och självbilden om att de är "tigrar" etc och inte kan hjälpa vad de gör. Då lär sig de också att ansvaret läggs på tjejen. Samma män som jag ska behöva träffa ute på gatan och jag är inte täckt. Det passar därför inte i svenska samhället. I Sverige lär vi ju killar att de inte ska röra tjejer och även om många män är svin så är majoriteten inte det.. Tycker man kan ta religionen så långt att det inte påverkar samhället negativt på något sätt, att det inte är diskriminerande för någon och att värderingarna inte är skadliga i förlängningen.

    Otrohet har ja väl ingen åsikt direkt om.. Minns inte vad du skrev i första meddelandet men tror ja inte kommenterade på det.

    Menar mer att man är obekväm att vara ful inför andra. Alltså att man känner att man behöver ta på en slöja för man inte duger som man är naturlig eller att man behöver fixa sig. Går du utan slöja ibland när du känner för det utomhus? Att ha på slöja ibland kan jag förstå är skönt men verkar som många har det alltid ute. Minns en kompis som sa att hon inte vill ha smink varje dag för då blir det "naturliga" att ha smink och när hon tar av smink blir det istället det ovanliga. Istället ville hon vara osminkad vardagligt och sen sminka upp sig och att det blev något speciellt. Slöjan verkar ju vara det naturliga för många tjejer. För mig blir det alltså konstigt att det "naturliga" blir att ha en slöja alltid.

    Intressant få ta del av dina tankar och att du förklarar. Även om man inte tycker lika så är det ändå kul kunna ta del av varandras synsätt.

    Trevlig kväll!
  • Tom Araya
    Anonym (Iris) skrev 2018-05-15 21:17:30 följande:

    Om man (som muslim) väljer att tro på Gud så väljer man att tro på att Gud vet och vill det som är bäst för oss. Ibland förstår vi inte alla påbud men tilliten är en del av tron. Påbuden är till för att skydda oss från det skadliga i livet. Desto mer kunskap man har om vad Gud och Islam verkligen betyder, desto lättare är det att följa reglerna. Eftersom Sverige är så oerhört sekulariserat så är dina funderingar inte konstiga för mig. Det är ju nästan skämmigt att prata om Gud offentligt i Sverige.


    Intressant tanke, men passar illa ihop med det faktum att även kunniga och pålästa har olika uppfattning om guds vilja och exakt hur budskap och påbud ska tolkas.
  • Nimzay
    Anonym (Bey) skrev 2018-05-15 23:31:10 följande:
    Om någon utesluter en person pga dennes kön så är det ett problem på olika sätt.. För mig handlar det dels om att föra vidare en kultur där kvinnan och mannen är olika. Alla får göra som de vill hemma men menar bara att barnen uppfostras ju antagligen på samma sätt och kulturen och värderingar förs vidare. De bär vidare på den synen och självbilden om att de är "tigrar" etc och inte kan hjälpa vad de gör. Då lär sig de också att ansvaret läggs på tjejen. Samma män som jag ska behöva träffa ute på gatan och jag är inte täckt. Det passar därför inte i svenska samhället. I Sverige lär vi ju killar att de inte ska röra tjejer och även om många män är svin så är majoriteten inte det.. Tycker man kan ta religionen så långt att det inte påverkar samhället negativt på något sätt, att det inte är diskriminerande för någon och att värderingarna inte är skadliga i förlängningen.
    Jo jag bara undrar några grejer angående det här stycket; tycker du att det nödvändigtvis är dåligt med en kultur där mannen och kvinnan är olika enbart när det gäller det exemplet du skriver om här (alltså att killar ser tjejer som byten och ansvaret läggs på tjejen, tjejen ska täcka sig osv) eller bara överhuvudtaget? Bara undrar för jag tycker själv att ett synsätt som i grunden handlar om att män och kvinnor är olika delvis kan vara riktigt fint i sig (alltså så länge det inte går alldeles för långt såklart), för vi människor är ju trots allt olika skapade av naturen till att vara just män och kvinnor. Tycker liksom det är finare på nåt sätt att se det så eftersom att jag tänker att det annars så lätt blir att kvinnor förväntas vara män och män kvinnor. Fast i just det sammanhanget du beskriver kan jag dock förstå och hålla med dig.

    Och om man väljer att inte umgås så mycket med en person på grund av dennes kön, behöver det då ses som något dåligt egentligen om man tänker efter? Om man liksom inte känner sig bekväm med att umgås med personer av motsatt kön hur som helst, om man inte känner att det är ens grej helt enkelt, att det inte är något som känns rätt för än, måste det vara negativt egentligen?
  • Anonym (Bey)
    Nimzay skrev 2018-05-16 01:31:13 följande:

    Jo jag bara undrar några grejer angående det här stycket; tycker du att det nödvändigtvis är dåligt med en kultur där mannen och kvinnan är olika enbart när det gäller det exemplet du skriver om här (alltså att killar ser tjejer som byten och ansvaret läggs på tjejen, tjejen ska täcka sig osv) eller bara överhuvudtaget? Bara undrar för jag tycker själv att ett synsätt som i grunden handlar om att män och kvinnor är olika delvis kan vara riktigt fint i sig (alltså så länge det inte går alldeles för långt såklart), för vi människor är ju trots allt olika skapade av naturen till att vara just män och kvinnor. Tycker liksom det är finare på nåt sätt att se det så eftersom att jag tänker att det annars så lätt blir att kvinnor förväntas vara män och män kvinnor. Fast i just det sammanhanget du beskriver kan jag dock förstå och hålla med dig.

    Och om man väljer att inte umgås så mycket med en person på grund av dennes kön, behöver det då ses som något dåligt egentligen om man tänker efter? Om man liksom inte känner sig bekväm med att umgås med personer av motsatt kön hur som helst, om man inte känner att det är ens grej helt enkelt, att det inte är något som känns rätt för än, måste det vara negativt egentligen?


    Att förstå att män och kvinnor är biologisk olika är inte samma som att låta kvinnor blir förtryckta på grund av sitt kön. Två helt olika saker..

    Ja såklart det är dåligt att inte kunna umgås med sin kompis man endast för att du är tjej. Ser inte vad som skulle vara positivt i det. Det passar inte in i svenska samhället.
  • Linosmor
    Anonym (Bey) skrev 2018-05-14 23:02:38 följande:

    Hehe man hör verkligen att du är rädd att kränka någon "flickorna ibland har slöja (tror det heter så i svensk folkmun)."

    Måste verkligen belysa hur fantastiska människor det är och att det är "jättetrevligt" att sitta och prata med dom.

    "vissa sjalar är såååå vackert"

    "Som jag skrev innan jag vill verkligen inte att någon tar illa upp"

    "Sen är jag medveten om att den muslimska religionen skiljer väldigt mycket."

    Varför ursäktar du dig så mycket? Skulle du göra samma om du prata om en buddhist eller annat? Du låter nästan lite rädd.. Om du undrar något så stå på dig. Det har aldrig varit fel att fråga utan har någon problem så ligger problemet hos den. Tycker någon du är taskig eller formulerar fel så får de väl tycka så, du vet ju själv vad du menar.

    Så trist om man inte ens ska kunna ställa helt vanliga frågor utan att typ behöva gå på knäna för att nägon kan bli kränkt.. Kränkthetens land Sverige.

    Men ja förstår dig de flesta mer radikala muslimer ja pratat med på internet är extremt lättkränkta så man får väga sin ord på en guldvåg innan...


    Jag vill inte kränka någon och jag vill inte ha en konflikt för det är inte min mening i denna tråd, oavsett vem jag frågar om något personligt så ursäktar jag mig alltid innan eller efter för det är sådan jag är. Alla är vi olika ?????????
  • Linosmor
    Anonym (Soraya) skrev 2018-05-15 21:31:18 följande:

    Om du är så intresserad av vår kultur så kan du googla.

    Man ser hur du försöker vara fördomsfri i din text, men dina värderingar lyser igenom.

    Det finns lika många olika muslimer, som det finns muslimer. Så sluta säga "ni"! Alla muslimer är olika, gör olika och tänker olika.


    Det var just därför jag skrev i slutet att jag är medveten om att muslimer är olika precis som kristna är till exempel. Vet inte hur jag skulle formulera mig utan att skriva ni dem.
  • Nimzay
    Anonym (Bey) skrev 2018-05-16 10:38:23 följande:
    Att förstå att män och kvinnor är biologisk olika är inte samma som att låta kvinnor blir förtryckta på grund av sitt kön. Två helt olika saker..
    Så du menar snarare att det kanske inte är bra att föra vidare en kultur där kvinnor och män behandlas olika beroende på sitt kön och där man verkligen riktigt mycket förväntas vara på ett visst sätt på grund av sitt kö? I så fall tror jag att jag fattar bättre hur du menar nu och jag håller absolut med.
  • Nimzay
    Anonym (Bey) skrev 2018-05-16 10:38:23 följande:
    Att förstå att män och kvinnor är biologisk olika är inte samma som att låta kvinnor blir förtryckta på grund av sitt kön. Två helt olika saker..

    Ja såklart det är dåligt att inte kunna umgås med sin kompis man endast för att du är tjej. Ser inte vad som skulle vara positivt i det. Det passar inte in i svenska samhället.
    Okej, det passar inte in i det svenska samhället, men måste det egentligen nödvändigtvis vara enbart negativt för det? Kan det inte lika gärna vara de svenska idéerna som är dåliga när det gäller vissa grejer? Personligen gillar i alla fall inte jag exakt varenda liten grej i det svenska samhället, till exempel att man gärna helst förväntas umgås med alla alla alla, inte förväntas göra minst lilla skillnad på man/kvinna, pojke/flicka osv.
  • Anonym (Bey)
    Nimzay skrev 2018-05-17 20:50:11 följande:

    Okej, det passar inte in i det svenska samhället, men måste det egentligen nödvändigtvis vara enbart negativt för det? Kan det inte lika gärna vara de svenska idéerna som är dåliga när det gäller vissa grejer? Personligen gillar i alla fall inte jag exakt varenda liten grej i det svenska samhället, till exempel att man gärna helst förväntas umgås med alla alla alla, inte förväntas göra minst lilla skillnad på man/kvinna, pojke/flicka osv.


    Nej, finns inget negtivt att tjejer och killar har samma rättigheter. Alla får såklart tycka olika.. Som sagt det är skillnad på män och kvinnor, förstår inte varför du blandar in det i det här? Att man förväntas umgås med andra är något helt annat än att inte få/att det är olämpligt umgås med andra. Vet inte riktigt varför du skriver till mig utan du diskuterar nåt helt annat.
  • Anonym (Bey)
    Nimzay skrev 2018-05-17 20:45:27 följande:

    Så du menar snarare att det kanske inte är bra att föra vidare en kultur där kvinnor och män behandlas olika beroende på sitt kön och där man verkligen riktigt mycket förväntas vara på ett visst sätt på grund av sitt kö? I så fall tror jag att jag fattar bättre hur du menar nu och jag håller absolut med.


    Ja exakt, ungefär så. Precis som jag skrev :)
  • Nimzay
    Anonym (Bey) skrev 2018-05-17 22:05:22 följande:
    Nej, finns inget negtivt att tjejer och killar har samma rättigheter. Alla får såklart tycka olika.. Som sagt det är skillnad på män och kvinnor, förstår inte varför du blandar in det i det här? Att man förväntas umgås med andra är något helt annat än att inte få/att det är olämpligt umgås med andra. Vet inte riktigt varför du skriver till mig utan du diskuterar nåt helt annat.
    Okej, det kanske helt enkelt är så att vi inte pratar om riktigt samma sak ;)
  • Linosmor
    Anonym (Iris) skrev 2018-05-15 12:36:04 följande:

    ?Normala? muslimer (om man skall skrivaså för att skilja dem från de radikala) jobbar förmidligen på dagarna, precis som övriga människor. Om det främst är kvinnor du riktar dina funderingar mot så är de oftast upptagna med att sköta om hemmet om de inte jobbar på dagarna.

    Om dina grannar är araber/afrikaner så har de förmodligen rutiner med sig från hemländerna. Där är man oftast mest social på sena eftermiddagen/tidiga kvällen när man har klarat av hushållets alla bestyr. Många är nattugglor.

    Du beskriver ingen ålder på flickorna som har slöja men om de är små så är slöjan förmodligen som en solhatt för dem. Ibland är den på och ibland av. Ibland vill man vara som mamma och ibland inte. Om flickorna är lite äldre så kanske de ?tränar? och känner efter.

    Jag tror inte att de skulle bli arga om du valde att ha slöja på dig. Men de kanske skulle tro att du var muslim och hälsa på dig enligt Islam (asalamu-aleykum). Jag finner slöja befriande då det är så himla skönt att slippa joxa med håret och kläderna när man ska gå ut. (Ordet ?hijab? hänsvisar till allt det man täcker hela kroppen med, inte bara det man täcker håret med)

    Min dotter (14 år) har slöja. Vi har aldrig tvingat henne. Hon har även ansiktsslöja ibland. Hon ville ha det till skolan men där stoppade jag henne för jag sa till henne att det var ingen ide för alla vet ju hur hon ser ut. Om hon börjar på en ny skola kan hon få ha det om hon vill. (Vi bor utomlands). Hon har även en sådan där heltäckande sak som kvinnorna i saudiarabien har. Jag tycker de är opraktiska men alla hennes kompisar i koranskolan har dem så hon får ha den där.

    Slöjan är inom Islam en sak mellan dig och Gud. Att vissa muslimer tvingar sina fruar/döttrar har inget med Islam att göra. Det finns inget som helst tvång inom Islam, från Guds sida. Men man får ju ta konsekvenserna för ?regelvägran? om man väljer att tro på Islam.

    Om man väljer att tro att Gud har skapat ett paradisi nästa liv för de som tror på Honom är det väl inte mer än rätt att Gud får bestämma reglerna för inträdet, det är ju Hans paradis. Du bestämmer ju vilka som får komma in i ditt hus.

    En man och en kvinna som inte är mahram för varandra skall inte vistas tillsammans ensamma. Så du och din vän och din man kan vistas i samma rum, men om hon inte har för vana att umgås med främmande män så känns det obekvämt för henne att umgås med honom. Vi människor är sociala varelser och många muslimer kommer från samhällen där familjen är allt. Inom Islam finns det dessutom ingen anledning för henne att umgås med din man om han inte är muslim och lärd och hon har någon fråga.

    De flesta människor är inte otrogna med någon främling. Otrohet byggs ofta under lång tid och börjar för det mesta som något oskyldigt. Kvinnor är också av naturen lagda att vara trevliga mot alla de möter och rädda för att framstå som otrevliga. Jag hade en kompis som jobbade i receptionen på ett företag. Hon var lika trevlig och professionell mot alla men den man hon gifte sig med kontaktade henne efter att han mött henne på jobbet och han är övertygad om att hon var förälskad i honom, så hade han tolkat hennes vänlighet.

    Koranen ger nästan inga utfärliga svar på hur muslimer ska bete sig social. Det är bättre att läsa Hadither, de återberättar mer hur de sociala koderna i en muslims liv bör se ut. Tänk på att den arabiska kulturen ofta går tvärt emot dessa sociala regler. Så en muslim som verkligen lever efter de islamiska sociala koderna skulle av dagens muslimer uppfattas som konstig och otrevlig.

    Vi är inte mer än människor och kulturen och familjens inflytande är starkt. De flesta kvinnor tycker nog inte det är speciellt kul med spontanbesök från grannar eller släktingar som då indirekt kräver te, kakor eller kanske lagad mat men det är bara att bita ihop, fast du enligt Islam inte behöver göra det med spontana besökare som du inte bjudit in.

    Min man försökte EN gång med att be mig gå upp mitt i natten och (bara) påbörja en gryta då han och kompisarna snart skulle komma. Min dotter var då nyfödd så jag gjorde klart för honom att det skulle inte ske. Han bad om ursäkt efteråt. Han hade inte tänkt på det extrajobb det blev för han var ju uppvuxen med kvinnor som aldrig klagar.


    Tack för bra svar. <3
Svar på tråden Slöja på barn och utomhus sena kvällar