• Jojjenpaste

    Hjälp! Mastit som blivit bröstböld och inga positiva utgångar finns att läsa någonstans!

    Hjälp jag har fått en bröstböld från amningen och jag hittar inga positiva utgångar hur jag än söker på likasinnade historier  


    upptäckte knölen för två veckor sedan och då var den liten som en nagel och var orolig att det var cancer och fixat tid för mammografi. 
    I förrgår började jag fatta galoppen när den vuxit till storleken som på min fem veckors bebis ansikte och fördubblats i storlek på två dagar

    smärtan är fruktansvärd, mycket värre än tiden efter kejsarsnittet och igår stod jag inte ut mer och åkte in akut. Där röntgade de och konstaterade långgången masti som håller på att bli böld men som ännu inte är mogen (inte helt fylld med var så de vill inte sticka in ett rör för risk att förvärra inflammationen.) 
    så jag blev hemskickad med penicillin 3 ggr per dag med återbesök om tre dagar och det är här jag behöver stöd. 

    jag har spederat timmar med att googla och läst era historier om bröstböld och absolut ingen har en historia där penicillinet hjälpte och bölden gick tillbaka men snälla det måste väl finnas någon som kan stilla min oro från förstört bröst med sprängd böld som aldrig läker eller hål där mjölken rinner ut ifrån och avbruten amning? det verkar nästan som att bröstböld = avbruten amning i varje fall.

    jag vill inte sluta amma! finns det ingen här som har haft en bröstböld och där penicillinet faktiskt hjälpt? 

  • Svar på tråden Hjälp! Mastit som blivit bröstböld och inga positiva utgångar finns att läsa någonstans!
  • Anonym (Gina)

    Jag hade mastit med massor av olika bakterier (stafylokocker +  streptokocker) med mitt första barn. Av all antibiotika jag åt fick jag även svamp. Men det läkte på intravenös antibiotika på ett par dagar (jag blev inlagd) och sen fick jag fortsätta äta tabletter när jag kom hem. Pumpade som en galning under tiden så kunde hålla igång amningen på det sättet.
    Men för mig gick  det aldrig så långt som till böld. 
    Hoppas att det går bra för dig, minns nästan den smärtan än idag...

  • Jojjenpaste

    Ville bara uppdatera den här om någon skulle söka efter samma svar som jag gjorde. 


    första svaret i tråden från 1177 stämmer inte alls, det är inte ovanligt med bröstböld och det är inte ovanligt att det inte alls läker bra och inte försvinner utan vissa kvinnor tvingas sluta amma. Detta har jag nu fått bekräftat från varje läkare på specialistmödravården, på akuten och på amningsmottagning jag har kommit till, kvinnor som jobbar med det här dagligen. Mötte nu senast för någon minut sedan en annan kvinna i väntrummet som jag sitter i med samma problem, en bröstböld. 


    tack för det andra svaret i tråden, det enda vettiga svaret i tråden. 
    För er som söker svar som jag gjorde men inte hittade, såhär har det gått för mig.
    Jag är nu inne på min andra 10 dagars kur penicillin, en högre dos än första. Vid första tömningen av bölderna (40ml, jag har två) fick jag inget drän, något jag bad om eftersom jag vet hur bölder fungerar (De fylls på om inte säcken tas ut eller sköljs) så tog det ca 3-4 dagar innan jag tydligt kunde se att det började fyllas på. 
    10 dagar gick, inflammationen började gå ner men bölden växte och jag ringde till amningsmottagning som fixade tid på St Göran dagen därpå där de ville vänta 2 dagar till så den kunde mogna. 
    2 dagar gick och de tömde ut 80ml äckel och satte in ett drän, något som inte kändes efter bedövningen. 
    nu har jag haft dränet i 4 dagar, sköljt 3 ggr om dagen och idag var första sköljningen där jag inte fick ut något var utan bara ren mjölk. Även vid amningen läckte mjölk ut ur hålet trots att det är tejpat och inplastat  


    Sitter nu i väntrummet för att dra ut slangen, ska äta penicillin några dagar till men bröstet är sin normala  storlek igen och all förhårdnad och rodnad är borta och det enda som känns är slangen som skaver lite på insidan. 

    det känns hoppfullt och jag hoppas att den inte fylla upp igen men befarar det och uppdaterar då tråden på nytt  
    Jag kommer ge det 4 tömningar och 4 penicillin kurer innan jag kommer ge upp och sluta amma. 


     

  • Meddelande borttaget
  • Anonym (Google is your friend)

    Jag tittade in i tråden för jag hoppades att det hade gått bra för dig men efter ditt pissiga svar så skulle jag inte kunna bry mig mindre. Grattis till att ha fortsatt göra FL till ett otrevligt forum!

  • Anonym (Smärtan from hell)

    Jag drabbades av det med sista barnet. Det började med en mjölkstockning
    Fick antibiotika och rådet att dusch varmvatten på bröstet och att fortsätta amma. Gjorde förbannat ont och ett barn som hade svårt att tömma bröstet redan innan gjorde inte saken bättre.
    Antibiobiotikan jag fick till slut gjorde så att jag inte fick amma så jag pumpade och slängde.
    Jag gav upp amningen efter 3 månader då det inte fungerade för att dottern tog grepp fel och inte fick tillräckligt med mjölk och jag såg ut som en ogrillad fläskfilé...

    Men det är så olika. Vill du fortsätta amma så finns det säkerligen tips och hjälp att få. Funkar inte så är det inget nederlag eller katastrof att sluta amma. Gör det som funkar bäst för dig och barnet
    Lycka till!

  • Anonym (Gina)

    Men vilken resa det varit för dig TS! Jättejobbigt att höra att du inte fick hjälp med drän heller...
    Jag träffade på några riktiga stolpskott under tiden på BB, allt ifrån just att massera eller duscha bort det onda för det var ju "bara mjölkstockning". Nej det var inte bara mjölkstockning. Stockning eller stas är något helt annat, det drabbas de flesta av när mjölken rinner till eller någon gång under sin tid som ammande. Man kan bli lätt febrig och det är bra att "mjölka ur" den sidan, amma från fel håll, amma på alla fyra osv.
    Men har man fått in bakterier eller fått böld så är det liksom förbi det stadiet för länge sen. Sen tyckte ett antal också att det var rimligt att jag ammade när det enda som rann ur mitt bröst var riktigt sjuk mjölk, mer slime eller var eller snor. Inte näring till mitt barn.
    Det fick jag precis som du pumpa ur och hälla bort eftersom det också var fullt med starka antibiotika i den "mjölken".
    Önskar dig all lycka!

Svar på tråden Hjälp! Mastit som blivit bröstböld och inga positiva utgångar finns att läsa någonstans!