• Vadskamanheta8

    SGI under studier/arbete

    Hej tjejer, 
    Jag skulle gärna vilja ha tips från er och svar på vad som gäller!
    Jag har varit tjänstledig från arbete i i cirka 4 månader och planerar att återgå till jobbet samtidigt som jag ska studera på heltid. I framtiden vill jag bli gravid och jag har ganska ok lön nu. iom att jag har varit tjänstledig i 4 månader så kanske är
    min sgi på noll? Eller kollar man 12 månader bakåt? Jag har jobbat ganska länge på denna plats. 

    Sen undrar jag om jag istället ska satsa 100% på plugget för att få sgi som är baserat på jobbet (om den inte är nollad nu pga tjänstledigheten)  istället för om jag skulle studera heltid och jobba lite extra, typ två tre dagar i v?

    Hjälp mig snälla att förstå vad som gäller? 


     

  • Svar på tråden SGI under studier/arbete
  • Anonym (Hm)

    Du får Max vara tjänstledig (utan plugg eller annat jobb) under tre månader för att skydda din SGI. Om du studerar, även så på 25% är din SGI allrid skyddad. Pratade med försäkringskassan om det här i förra veckan eftersom jag själv studerar under föräldraledigheten :) huruvida du ska studera eller jobba är ju ditt eget val, men eftersom du var tjänstledig mer än tre månader och du inte verkat studera under tiden kan du ha förlorat din SGI. 

  • Anonym (Hm)

    Förlåt! mitt fel! Du ska studera på minst 50% för att skydda SGI!

  • Vadskamanheta8

    Tack för svar! 


    Så jag antar att jag har förlorat mitt sgi eftersom jag var tjänstledig i 4 månader. Gör dem ingen egen bedömning trots att jag har varit anställd där i flera år med regelbunden heltid? 
    Tycker du jag ska jobba tre dagar i v  och plugga samtidigt på heltid eller bara plugga? Vilket alternativ blir bäst när jag väl får barn? Plugget är på ca två år men man kanske blir gravid där emellan.. 

  • Anonym (Hm)
    Vadskamanheta8 skrev 2024-03-14 10:47:57 följande:

    Tack för svar! 


    Så jag antar att jag har förlorat mitt sgi eftersom jag var tjänstledig i 4 månader. Gör dem ingen egen bedömning trots att jag har varit anställd där i flera år med regelbunden heltid? 
    Tycker du jag ska jobba tre dagar i v  och plugga samtidigt på heltid eller bara plugga? Vilket alternativ blir bäst när jag väl får barn? Plugget är på ca två år men man kanske blir gravid där emellan.. 


    Det ser så ut. Men jag är ingen expert i frågan heller :/. Kanske slå en signal till FK under dagen? 


    när du väl får barn är det bäst att jobba heltid om den möjligheten finns. Det är svårt att ta hand om en liten och ännu svårare att kombinera det med studier. Jag har flera gånger känt att jag tagit mig vatten över huvudet :/. Plugget kan du börja med när förskola är på tal. 


    om dom möjligheterna inte finns skulle jag nog säga att jobba och kombinera det med studier är det bästa alternativet om du tror att du kan bli gravid inom dessa två år. Om du har förlorat din SGI behöver du få upp den igen till föräldraledigheten, inte samla på dig massa studielån. 

  • Anonym (SGI)

    Är du tillsvidareanställd? I så fall återfår du din SGI dag 1 du börjar jobba igen. Regeln är att du ska ha för avsikt att arbeta minst 6 månader, inte att du måste ha arbetat minst 6 månader. Däremot kan det bli problem med A-kassa eftersom de räknar din inkomst senaste 12 månaderna.

    Om du har tillsvidareanställning, sök tjänstledighet för studier. Observera att du har rätt till sådan ledighet, men arbetsgivaren kan skjuta upp din tjänstledighet för studier i upp till 6 månader.

    Din SGI är skyddad om du studerar minst 50% på en utbildning som berättigar dig till studiemedel från CSN eller att du får studiemedel från CSN i någon omfattning (t.ex. 25% är alltså ok då).

  • Vadskamanheta8

    Tack för svar! 


    jag visste inte att man återfår sin sgi dag 1 man börjar jobba. för jag kommer jobba heltid ca 1 månad innan studier börjar så då borde jag få mitt sgi tillbaka. 
    jag kommer plugga 100% heltid som berättigar CSN studiemedel. Men jag behöver inte ta ut det, bara bidraget men behöver ej lån. 


    Så om jag får mitt sgi tillbaka dag 1 jag börjar jobba ska jag då bara plugga 100% för att ifall jag blir gravid få min föräldrapenning grundad på arbetets sgi innan studier eller plugga 100% och jobba ca 3 dagar i veckan (kommer ju känna mindre pengar så då kommer min sgi vara lägre eller är den densamma som innan plugget trots extra arbete+ studier. 

    Förlåt om jag är snurrig.. 

  • Anonym (SGI)

    Tar du bidragsdelen i någon omfattning är SGI skyddad oavsett omfattning av studier. (Vid 50% studietakt eller högre är SGI skyddad även om du inte tar ut något studiemedel)

    Nu verkar du inte ha för avsikt att arbeta minst 6 månader innan du studerar så det blir då en gråzon. Jag vet inte hur FK tolkar det då, men normalt sett gäller att man har SGI från dag 1 vid en tillsvidareanställning. Så jag törs inte lova att du får tillbaka SGI då du inte har för avsikt att arbeta 6 månader, samtidigt är det en tillsvidareanställning... Endast FK kan svara på denna rätt så speciella situation.

Svar på tråden SGI under studier/arbete