• LAMadde

    För alla som vill flytta till USA

    Här i tråden får ni svar på frågor ang flytt till USA av oss som redan bor här. Har ni frågor om visum, jobb, boende.etc. Fråga på. Kom ihåg att fråga i DENNA TRÅD och inte i USA-tråden!

    Kram fr. oss i USA tråden (www.familjeliv.se/Forum-11-239/m33304874.html)

    Om hur vi i USA tråden hamnade i USA:
    www.familjeliv.se/Forum-11-239/m28583842.html
    och
    www.familjeliv.se/Forum-11-239/m31651078.html

    Användbara länkar:

    Amerikanska ambassaden i Sthlm
    stockholm.usembassy.gov/

    USCIS
    www.uscis.gov/portal/site/uscis

    Green Card lottery
    www.dvlottery.state.gov/

  • Svar på tråden För alla som vill flytta till USA
  • evaoregon
    Seven Costanza skrev 2010-11-15 00:39:23 följande:
    Vilka skulle du säga är "välkända och populära" försäkringsbolag då?
    Välkända bolag är bl a Aetna, Blue Cross Blue Shield och Kaiser permanente.  Jag har haft alla tre vid olika tillfällen och minst två andra.
  • evaoregon
    southernbelle skrev 2010-11-15 04:05:07 följande:
    Jag tror man hellre väljer en OB/ Gyn då dom har rättigheter att ge droger och operera
    Barnmorskor i USA är inte tillåtna att andvända tex sugklockor osv utan en doktors supervision (kan inte komma på vad det heter på svenska ) så jag tror man hellre väljer någon som kan vara med en genom hela förlossningen då riskerna kan vara ganska stora att man behöver något av ovanstående (droger, sugklocka och ibland KS).
    Ja, jag är personligen för orolig för att föda hemma och mina förlossningar var riskförlossningar så jag hade ändå inte kunnat välja att föda hemma.  En väninna till mig skulle föda på birthing center, men eftersom förlossningen drog ut på tiden skickades hon till ett sjukhus och fick sitta ett bra tag i bilen med värkar.  Rynkar på näsan
  • evaoregon
    Seven Costanza skrev 2010-11-15 00:39:23 följande:
    Aha, tacl för info, då förstår jag lite bättre, och det låter ju inte så dyrt. Jag googlade dock HMO och då stod det på wikipedia att både Cigna och Kaiser var HMOs, jag fick intrycket att du haft Cigna och att det inte var en HMo försäkring? Det kanske står fel på wiki eller så missförstod jag dig. Vilka skulle du säga är "välkända och populära" försäkringsbolag då? Vi kommer som sagt troligen bo i Kalifornien men jag vill ju ha en försäkring som täcker var som helst som du skriver.
    Angående HMO och PPO så kommer en länk här.  Vi har PPO med Blue Cross.

    healthinsurance.about.com/od/understandingmanagedcare/a/HMOs_vs_PPOs.htm
  • evaoregon
    Hertha skrev 2010-11-14 23:15:22 följande:
    Sen är det alltid olika hur folk upplever det. Hittills har jag fått höra om de jättevarma dagarna i oktober (till skillnad från de svala dagarna i slutet av juli) att så är det aaaaaaaaldrig. Mycket ovanligt. Medan nästa snubbe säger att så är det aaaaaaaalltid (för dimman försvinner när det inte är lika stora skillnader i temperatur) .
    Då är det bättre med tabeller.  Pålitligare.  Flört
  • Hertha
    evaoregon skrev 2010-11-15 05:14:12 följande:
    Då är det bättre med tabeller.  Pålitligare.  Flört
    Jovisst, tabeller är jättebra. Men jag har letat jättemycket efter mer detaljerat hur en månad ser ut och inte hittat det. Det enda jag funnit är average och även om vädret varit väldigt olika från ett år till ett annat så kan ju ändå snittet vara lika.
  • Hertha
    southernbelle skrev 2010-11-15 04:05:07 följande:
    Jag tror man hellre väljer en OB/ Gyn då dom har rättigheter att ge droger och operera
    Barnmorskor i USA är inte tillåtna att andvända tex sugklockor osv utan en doktors supervision (kan inte komma på vad det heter på svenska ) så jag tror man hellre väljer någon som kan vara med en genom hela förlossningen då riskerna kan vara ganska stora att man behöver något av ovanstående (droger, sugklocka och ibland KS).
    OT om Sverige
    I Sverige får inte bm hantera sugklocka alls tror jag. Åtminstone kallades doktorn in när jag fick det och det var hon som satte den och drog.
  • Wagram
    Seven Costanza skrev 2010-11-14 20:16:55 följande:
    Jag vill bara säga att jag läser vad alla skriver och det är jättebra med olika åsikter och ni har hjälpt mig mycket. Sjukförsäkringen verkar kunna skilja sig mcyket så vi ska noga kolla upp villkoren och ev. förhandlingsutrymme. Min sambo läste Rednoses beskrivning av SF och tyckte att det lät jättemysigt . Jag är dock lite kritisk till den där dimman och regnet. Han ska till San Diego på konferens nu i januari så får han se lite vad han tycker om den staden. Kan ju vara bra att åka dit på vintern också för att se lite hur det är när det inte är turistsäsong och hur det är med vinterväder - och att nätverka med de forskare som tillhör UC San Diego såklart för att fråga ut dem lite . Hans forskningsgrupp har som sagt mest kontakter med skolor i Kalifornien så jag är nyfiken på allt vad man kan tänkas vilja veta.

    Kitty Shark: De där 1000-1500 i egen kostnad, det är i USD antar jag? I SEK låter det ju lite lite. Var det bara för förlossningen eller inklusive kontroller under graviditeten, man gör väl ultraljud lika många gånger som här?

    Alla: Om jag redan är gravid om/när vi kommer dit, hur går processen till i USA när man märker att man är gravid? Är det en barnmorska eller en gynekolog man vänder sig till? Är det vanligt att man kan få sin egen barnmorska på förlossningen? Hur vanligt är det att försäkringsbolagen har egna sjukhus? Vad händer om jag föder för tidigt och inte befinner mig i min hemstad, jag kanske har otur och måste föda flera veckor för tidigt - måste jag hålla mig hemma de tio sista veckorna för att inte få problem om jag måste föda i en annan stad och inte kan ta mig till "mitt" sjukhus?  Det är ju kanske inte så stor risk men ändå.
    I USD, ja. Att det blev just den summan berodde på att det var vår självrisk. Allt utöver det betalades alltså av försäkringen. Totalsumman var väl egentligen omkring tio gånger så hög. Vad det gäller ultraljud så var min läkare väldigt generös med det, så jag hade kunnat be att få fler än vad jag fick. Hon hade i så fall hittat något svepskäl som försäkringen täcker. Rutinul är väl tre gånger, eller något sådant.
  • Wagram

    Vi har haft Blue Cross Blue Shield PPO och varit väldigt nöjda med det. Men det beror också på varje specifik plan eftersom de som sagt skräddarsys för en viss arbetsgivare. Generellt kan man väl säga att HMO är billigare men ger mindre valfrihet och PPO dyrare out of pocket men större valfrihet och täcker mer.

    Detta har jag inte kollat upp, och det är inte säkert att det gäller generellt, men en vän till mig jämförde båda hos BCBS och påstår att om man får benet krossat t ex under en bil och har HMO tar de av benet, medan de med PPO om möjligt gör kärlkirurgi för att lappa ihop benet igen. Med HMO anses det för experimentellt och osäkert för att de skall vilja täcka det. Men som sagt detta är jag inte helt säker på om det stämmer för alla, men det kan kanske ändå ge en fingervisning om skillnaderna om man har otur.

    En annan skillnad är att man med HMO måste välja en läkare som ingår i nätverket, samt att man måste ha en remiss för att gå till en specialist.

  • Hertha

    Kitty, HMO är det typ Kaiser? För det är så vi uppfattade dem. Väldigt snarlikt det svenska systemet liksom.

Svar på tråden För alla som vill flytta till USA