ENKEL SPENATSOPPA 3-4 portioner
Ca 15 - 20 kr
2 msk smör
lite mjöl
500g hackad spenat
8 dl vatten
två grönsaksbuljongtärningar
½ tsk salt
vitpeppar
kokt ägg
ev. korvslantar
Mixa spenaten så att den inte blir för tung och sjunker. Smält smöret i en stor gryta, lägg i mjöl så att det blir en smetig bottenredning. Häll sedan i någon dl vatten i taget och låt det koka upp - vattnet blir tjockare pga redningen, fortsätt tills vattnet är slut. Släng i buljongtärningarna. Släng i spenaten, saltet och vitpeppar efter smak. Servera med kokt ägg i halvor och ev korv.
TONFISKPASTA 3-4 portioner
10 - 15 kr
Pasta (4 kr på coop)
1 burk krossade tomater (3 kr)
1 burk tonfisk (5 kr på coop)
½ gul lök
Kryddor, t.ex: 1 pressad vitlöksklyfta, tomatpure, rödvinsfond, peppar, salt, biljongtärning osv...
Servera med pasta (Några kronor om man köper extra eller euroshopper)
Enkelt att göra dubbel sats så man får till lunchlådor.
KASSLER I UGN
Skivad kassler (1 - 1,5 cm)
Krossad ananas
Riven ost
Potatis/ris
Krydda
Lägg kasslerskivorna i en ugnsform, lägg krossad ananas på varje skiva. Strö sedan lite ost på varje 'bakelse'. Jag brukar krydda med pizzakrydda, peppar och kebabkrydda. Servera med ris eller potatis.
GOD PAJ
Gör ett enkelt pajskal (recept finns på www.ica.se)
Fyll med:
Stekta wokgrönsaker
Majs
Stekt bacon
Lite riven ost
Äggstanning (jag kryddar med tandooripasta)
Till pajen passat tacosås och svalkande grönsallad bra.
HET KYCKLINGGYTA
Några tsk Tandooripasta (beror på hur modig man är, finns vid indiska andelningen i större matbutiker)
ca 5 dl vatten
maizena
Kyckling rester
ris
Blanda tandooripastan med vatten och värm upp. Släng i färdig kyckling i bitar (färdiggrillad, egengrillad eller egenstekt) eller kycklingrester. Red med maizena till tjockare konsistens. Servera med ris. Majs passar riktigt bra i eller till detta!
Ett tips som är bra för både plånboken och blodkärlen är att skippa grädden i diverse grytor. Det fungerar jättebra med krossade tomater eller bara en sky (smaksatt med fond) som man reder lite med maizena.