• Toppenloppan

    Vi som har endometrios och gör IVF- nr 2

    Hej!

    Här samlas några av oss kämpande barnlösa som har endometrios och gör eller väntar på att göra IVF.

    Vi delar med oss av våra erfarenheten kring biverkningar av den (oftast) extra långa nedregleringen och sedan delar vi även glädje, förhoppningar och oro under resten av IVF-processen.

    Nya medlemmar är hjärtligt välkomna och vi lyssnar oxå GÄRNA på lyckade historier från er som trots endometrios idag har era efterlängtade barn.
    De mer pessimistiska historierna undanber vi oss, vi vet redan alltför mycket om vad barnlöshet innebär....och att inte allas sagor har ett lyckligt slut!

    Länk till gamla trådar:

    www.familjeliv.se/Forum-7-134/m46930700.html

    www.familjeliv.se/Forum-7-134/m48972135.html

    Här samlas de som blivit gravida:

    www.familjeliv.se/Forum-7-134/m49366292.html
    2010 ska jag lyckas leva i nuet!
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-03-27 18:40
    NYA gravidtråden:

    www.familjeliv.se/Forum-7-127/m58082346.html
  • Svar på tråden Vi som har endometrios och gör IVF- nr 2
  • spattanjansson

    Tess: Nej va tråkigt :(  *kram*  Men det är som dom andra säger..man klarar det för att man måste och vill så gärna ha barn! Även ifall det inte känns så nu så har man mer krafter att plocka fram!

    mylisa82: wow va bra det gott. Grattis :)

    jomi: lycka till med starten :)

    turkiskpeppar: lycka till imorgon!! det kommer säkert gå superbra!

    Ego: jag är så glad för jag har fått min mens idag!!! Har aldrig blivit så glad för att mensen har kommit :)
    Nu ska jag börja med progynon ikväll och imorgon ska jag ringa RMC och boka en tid. Känns lite som om man är back in business.

  • Spargris

    Varför ska allt krångla!!!

    Jag har inte fått min mens än.. 1,5 vecka sen. idag kom det lite mer flytning än vanligt, lite färgad.
    Var hos gyn idag och vad hittar de... en cysta på 3 cm på min friska äggstock...!!! Jag bara grät, detta var min fasa.. har redan operarat bort en cysta och då fick äggledaren följa med på vänster sida!!

    Han trodde inte det var någon endo cysta utan att den har hängt kvar från ivf:et...

    Men min slemhinna var bara 3 mm så det verkar inte som jag ska/kommer blöda nått direkt.. Men kan man kalla detta mens?? Förra mensen efter IVF var ju störtblödning.

    Så nu verkar det inte som det blir nån insättning denna gång heller.. 

    *ledsen*

  • TurkiskPeppar

    Spargris: Jättetråkigt Hoppas det ordnar sig snart trots allt! Tycker vi med endo lider mycket nog utan att behöva få massa extra bekymmer på oss. Kramar

  • Trinity78

    Hej allihop!

    Jag har inte varit inne på FL på år och dag känns det som Jag tänkte ändå titta in och berätta vad specialistläkaren på endometrioscentrumet i Uppsala sa till mig:

    Läkaren bekräftade att det är min livmoderslemhinna som det är fel på, precis som vi har misstänkt. Hon förklarade att våra två ivf:er förmodligen inte har fungerat på grund av för kort nedregleringsfas. Min ursprungliga slemhinna måste bort helt och hållet innan man börjar med hormonstimuleringen, annars lägger sig den nya bara ovanpå och min "originalslemhinna" är giftig (i brist på ett bättre ord) pga endometriosen. Alltså, de 2½ och 1½ månader som jag nedreglerades tidigare räcker inte. Minst tre månader och gärna sex månader ska det vara, enligt henne, och detta inför varje ivf-försök eftersom endometriosen blossar upp vid varje stimulering. Jag hade varit nedreglerad i 2½ månad när hon undersökte mig och ändå såg hon att det fanns slemhinna kvar. Jag har pratat med vår ivf-klinik och vi kommer att förlänga nedregleringen med tre månader till.

    Dessutom sa hon att jag har, trots allt, goda chanser till att bli gravid eftersom jag har många och bra ägg. Det är annars just det som endometriosen brukar förstöra. Hon såg också att min endocysta krympt ytterligare till ca 1,2 cm (den var 5 cm i somras) och att kroppen verkar hålla på att "äta upp den". Man kan inte se sammanväxningar med ultraljud men hon kunde se att min vänstra äggstock satt fast i bukväggen och inte kunde röra sig normalt. Hon sa dock att det inte behöver vara kört för det - sammanväxningar kan luckras upp och försvinna, bl.a. vid en graviditet, och även om min enda chans just nu är ivf så utesluter det inte att jag kanske kan bli gravid på naturlig väg i framtiden. Det är inte helt kört för mig

    Vad gäller mitt allmäntillstånd så finns det inte heller så mycket man kan göra nu, mer än att fortsätta äta Citodon och Tradolan. Man kan operera upp sammanväxningarna men det är bäst att göra det efter mina eventuella framtida graviditeter. Det var i alla fall skönt att höra att jag inte är "pjåskig" eller mjäkig som har ont jämt. Hon förklarade det som att jag har en autobahn för smärtsignalerna till hjärnan och att när normala människor reagerar med ett smärtcentrum så reagerar jag med tre, varav ett i reptilhjärnan så jag dessutom får panik av smärtan. Oh joy...

    Det finns idag ingen behandling för en defekt livmoderslemhinna men det forskas just nu ganska intensivt på området, speciellt vad gäller den immunologiska delen. Det kommer att hållas en världskongress nästa år och då kommer det att presenteras många nya forskningsresultat och nya behandlingsmetoder. Hon tyckte att jag fortfarande var ung och hade tiden med mig, att jag säkert skulle kunna få nån behandling om jag bara härdar ut några år till, men det känns inte som att jag har ork eller tålamod till det. Vi kommer att fortsätta att köra på och hoppas på det bästa.


    Reproductively challenged
  • Gräddnosen

    Usch, vad mycket tråkigt det händer i tråden nu!


    Tess
    - jag lider verkligen med dig. Vet EXAKT hur det känns när det misslyckas. Jag bröt ihop fullständigt när vårt första försök misslyckades. Allt blev nattsvart! Jag kände sådan hopplöshet och tänkte att det aldrig kommer fungera. Man har ju liksom de bästa förutsättningarna, ett befruktat ägg i livmodern, och ändå vill det inte ta sig. Arg blir man också på kroppen eftersom den inte vill göra det som den är ämnad till - innehysa ett litet liv. Det ÄR jobbigt! Man får bryta ihop och sedan är det bara att ge sig in i leken igen. Alternativet, att ge upp, är ju otänkbart. Jag försöker peppa mig själv med att när (observera att jag inte skrev om) jag en dag står där med min lilla bebis så kommer hela den här jobbiga resan blekna bort och det kommer vara SÅ värt det! Nu får vi peppa varandra att det lyckas på andra försöket. Blir det FET nu tror du? Har du något i frysen?


    Spargrisen
    - jag lider med dig också! Att det aldrig ska vara nog med problem. När man väl tror att saker går någorlunda ens väg så får man en rejäl smäll på käften. Livet är verkligen orättvist! Stor kram på dig! Vad händer nu då? Måste du fortsätta kolla upp cystan? Får du vänta tills nästa mens? Är det FET du ska göra?

    Ego: Fortfarande ingen äl! Jag blir tokig! Tänk om den börjar strula nu också. Jag ska ju göra ett ostimulerat FET. Tyckte att det verkade smidigt. Min äl strular aldrig annars och mensen är som en klocka. Antar att den kommer bli ganska försenad nu. Trist!

    Avslutningsvis måste jag ju uppmärksamma de positiva sakerna som händer också, så att vi åtminstone kan avsluta i dur
    Jomi
    - skönt att det inte strulade med receptet och att du snart är igång!


    Spattan
    - underbart med mens! När du är klar, kan du skicka vidare den till mig?



    Myslisa
    - grattis till många befruktade ägg!



    TurkiskPeppar
    - håller tummarna att ÄP går bra imorgon!


    Kram till alla andra i tråden!

  • Gräddnosen

    Trinity - välkommen tillbaka till tråden. Jag har faktiskt saknat dig och undrat var du tog vägen!

    Tack för mycket intressant läsning, speciellt det där om "giftig" livmoderslemhinna. Kan absolut tänka mig att det är mitt problem också. Jag nedreglerades ju i 3 ½ månad inför mitt IVF-försök, men det lyckades ju tyvärr inte. Nu är det snart dags för FET och den här gången kommer jag inte nedregleras alls. Om det blir något mer försök är det väl lika bra att nedregleras 6 månader innan då. Även om det känns surt att vänta så länge.

    Tyckte du att endo-centrumet verkar bra? Ska du fortsätta gå dit? Vad är nästa steg för dig nu? *nyfiken*

  • Trinity78
    Gräddnosen skrev 2010-03-02 18:50:07 följande:
    Trinity - välkommen tillbaka till tråden. Jag har faktiskt saknat dig och undrat var du tog vägen! Tack för mycket intressant läsning, speciellt det där om "giftig" livmoderslemhinna. Kan absolut tänka mig att det är mitt problem också. Jag nedreglerades ju i 3 ½ månad inför mitt IVF-försök, men det lyckades ju tyvärr inte. Nu är det snart dags för FET och den här gången kommer jag inte nedregleras alls. Om det blir något mer försök är det väl lika bra att nedregleras 6 månader innan då. Även om det känns surt att vänta så länge. Tyckte du att endo-centrumet verkar bra? Ska du fortsätta gå dit? Vad är nästa steg för dig nu? *nyfiken*
    Jag var bara där på en konsultation. Det har alla rätt till, oavsett var de bor i landet. Om man däremot ska behandlas där så måste man ha en remiss från sitt landsting. Eftersom det inte finns något de kan göra för mig just nu så kommer jag inte att fortsätta gå dit, vilket är lite synd eftersom det var så underbart att få prata med en verkligt INSATT läkare!
    Reproductively challenged
  • Toppenloppan
    Tess:
    Usch vad TRÅKIGT! Vet precis hur ledesn man blir men jag lovar, sen hittar man kraft och ork igen!!! KRAM

    Spargrisen:
    Känner såklart med dog oxå, att det ska vara så himla svårt Trinity:
    UTMÄRKT redovisning efter ditt konsultbesök. Undrar bara, menade hon att just din slemhinna är sådär giftig eftersom din endo är så aktiv eller skulle det gälla för alla med endo??? En hel del lyckas ju efter bara lite extra nedreglering menar jag!
    2010 ska jag lyckas leva i nuet!
Svar på tråden Vi som har endometrios och gör IVF- nr 2