• Anonym (Baka bröd (Skäms))

    Hur man bakar simpel bröd?

    Lite pinsam fråga, men jag hoppas jag får trevliga svar istället för hånskratt.

    Jag tror jag har en liten skymt över hur man skulle kunna göra det. Men för säkerhetens skull så frågar jag här. Jag har försökt Googla, men får bara upp svar där man bakar avancerade bröd. Så som morotsbröd, havrebröd, mörkt bröd. O.s.v. O.s.v.

    Jag vill bara baka simpel bröd. Inga konstigheter.

    Jag tror att man använder mjöl, mjölk och kanske ägg. Och sedan blandar man? Därefter lägger man jäst och blandar ytterligare mer. För att sedan lägga kökshandduk eller något liknade över bunken (Där degen ligger i) Och liter det jäsa. Hur många minuter bör det jäsa?

    Och sedan då. Blanda ytterligare mer, och därefter gör man formerna och lägger det i ugnen? Har jag rätt. Eller missar jag totalt nu?

    Tack på förhand!

  • Svar på tråden Hur man bakar simpel bröd?
  • mr me
    Anonym (Baka bröd (Skäms)) skrev 2014-09-20 20:42:01 följande:
    Vad menar du med ''Då kan frön röras i''.

    Och grädda?

    Vadå grädda?

    Tack! Och förlåt om jag verkar korkad. . . . :(

    Grädda är när man har brödet i ugnen så att det blir ett färdigt bröd och inte bara deg.
  • Aniiee
    Anonym (Baka bröd (Skäms)) skrev 2014-09-20 20:40:49 följande:
    Måste man lägga hela jästen? Eller går det att bara använda halvan, och sedan spara hälften till nästa bakning av bröd?
    Beror alldeles på hur mycket bröd du ska göra. en "hel" deg (5 dl vätska och bortåt 12 dl mjöl) behöver hela jästbiten, gör du mindre kan du klart kapa den. Jästen håller dock inte så länge, så du lär få slänga andra halvan.

    Och när det gäller socker/sötning (riktig, inte sötningsmedel) så gör det att jästen jobbar bättre/det jäser bättre. Klar du kan hoppa det ändå. men brödet blir därefter.
    We've got to live, no matter how many skies have fallen. - D.H. Lawrence
  • Anonym (Baka bröd (Skäms))
    mr me skrev 2014-09-20 20:36:53 följande:

    Det enklaste bröd du kan baka gör du på jäst, mjöl och vatten. Du kan även ha i lite salt och rapsolja/smält smör.

    Börja med att blanda vatten med (färsk) jäst i en bunke. Vattnet ska inte vara skållhett, men gärna lite varmt. Omkring en halvliter vatten är lagom. Sedan kan du ha i lite olja i också, eller smält smör. Upp till en halv dl olja, eller 50 gram smält smör.

    Därefter, när du rört ut jästen i vätskan (vatten + ev olja/smör + ev salt + ev socker) häller du i (vete)mjölet. Det går med fördel även bra att ha i andra sädesslag som havregryn, rågmjöl eller kornmjöl. Det blir jättegott, men se till att merparten (eller allt) av det mjöl du har i är vetemjöl.

    Rör ned lite mjöl i taget tills du får en tjock smet. Häll sedan upp några dl mjöl på diskbänken (se till att diskbänken är ren innan) och häll ut smeten i mjölet. Sedan får du arbeta in mjölet i "smeten" tills du har en fast deg som inte är för kladdig. Om det är väldigt kladdigt, tillsätt mer mjöl.

    När du har en deg som du är nöjd med, låt den jäsa en stund under en jäsduk. En halvtimme räcker. Jästen tycker om socker, så om du vill kan du tillsätta lite socker, sirap eller honung medan du gör degvätskan för att underlätta jäsningen.

    När degen har jäst en halvtimme så formar du degen till bullar, limpor eller någon annan form. Lägg bullarna/limporna på bakplåtspapper på plåtar, täck med jäsduk och låt jäsa 30-60 minuter ytterligare.

    Grädda därefter i ugnen i 200 grader i ca en halvtimme.

    Klart!


    Tror att jag har förstått allting på ett ungefär. Tack så mycket!

    Jag måste bara fråga. Varför bör jag lägga mjölet i diskbänken? Är det där som jag skall lägga mjölet för att knåda den bättre?

    Vad menar du med ''smeten''.

    Lite problem med koncentrationen här, förlåt mig. . . .

    Men jag VILL SÅ GÄRNA DETTA!

    TACK!
  • mr me
    Anonym (Baka bröd (Skäms)) skrev 2014-09-20 20:48:35 följande:
    Tror att jag har förstått allting på ett ungefär. Tack så mycket!

    Jag måste bara fråga. Varför bör jag lägga mjölet i diskbänken? Är det där som jag skall lägga mjölet för att knåda den bättre?

    Vad menar du med ''smeten''.

    Lite problem med koncentrationen här, förlåt mig. . . .

    Men jag VILL SÅ GÄRNA DETTA!

    TACK!
    Du måste arbeta ihop en deg någonstans och då får du använda händerna och det blir lite svårt att göra i bunken. I början kan man röra ihop vatten och mjöl till en tjock smet med hjälp av en träslev eller liknande, men ju mer mjöl man har i desto trögare går det och tillslut häller man då ut "smeten" på diskbänken och fortsätter där.

    Om du häller upp lite mjöl på diskbänken innan så blir det inte lika kladdigt, annars kommer degen att klibba fast på diskbänken.
  • Lena

    Jag brukar baka på 12 gram jäst och jäst håller sig minst en vecka i kylen. Den torkar bara med tiden. Ju mindre jäst desto längre jästid.

    12g jäst
    3dl vatten

    Rör till det blandar sig

    0.5 tsk salt
    3.5dl vetemjöl special
    2dl annat mjöl

    Rör det slätt.

    1 dl frön, nötter, kärnor eller torkad frukt.
    Rör i.

    Låt jäsa 30min. Dra i kanterna på degen och vik över. Upprepa två gånger till.

    Låt jäsa 1h

    Forma en limpa och lägg i en jäsform. Låt jäsa i en timma.

    Grädda i ca 30min på 225 grader. Den ska vara 90-100g inuti när den är färdig.

    För att inte bli kletig när du hanterar degen kan du ha kallt vatten, olja eller mjöl på händerna.

  • Anonym (Baka bröd (Skäms))

    Jag tänker nu baka bröd. Skall bara till Ica och köpa mig en jäst.

    Se om jag förstått allting rätt.

    Jag häller i vatten i en kastrull och låta det bli fingervamt.

    Innan jag häller i vattnen så skall jag ha smulat ner jästen i bunken. Därefter kommer vattnet som jag rör om tills jästen kommit in i själva vätskan, det vill säga det inte finns några smulor av jästen. Därefter kommer mjöl.

    Kanske lägga det så pass mycket att den täcker princip hela bunken, liksom att man inte ser något av vätskan. Jag rör om, rör om, rör om och rör om. Tills jag känner att det blir deg.

    Därefter lägger jag mjöl på diskbänken, och kanske lite på mina händer. Och lägger smeten på diskbänken. Där knådar jag och använder händerna. Tills det blir en RIKTIG deg. Sen lägger jag tillbaks den i bunken och låta det jäsa i 30 minuter kanske?

    Därefter är den färdig med att gräddas i ugnen? Eller bör man kanske arbeta mer med degen, med händerna efter jäsningen? Och låta det jäsa återigen?

    Eller?

    I ugnen kanske den blir klar 30-40 minuter. Eller kanske 60 minuter?

    TACK PÅ FÖRHAND!

    Rätta mig gärna. Skall till affären. Tack så himla mycket!

  • Aniiee
    Anonym (Baka bröd (Skäms)) skrev 2014-09-20 21:08:38 följande:

    Jag tänker nu baka bröd. Skall bara till Ica och köpa mig en jäst.

    Se om jag förstått allting rätt.

    Jag häller i vatten i en kastrull och låta det bli fingervamt.

    Innan jag häller i vattnen så skall jag ha smulat ner jästen i bunken. Därefter kommer vattnet som jag rör om tills jästen kommit in i själva vätskan, det vill säga det inte finns några smulor av jästen. Därefter kommer mjöl.

    Kanske lägga det så pass mycket att den täcker princip hela bunken, liksom att man inte ser något av vätskan. Jag rör om, rör om, rör om och rör om. Tills jag känner att det blir deg.

    Därefter lägger jag mjöl på diskbänken, och kanske lite på mina händer. Och lägger smeten på diskbänken. Där knådar jag och använder händerna. Tills det blir en RIKTIG deg. Sen lägger jag tillbaks den i bunken och låta det jäsa i 30 minuter kanske?

    Därefter är den färdig med att gräddas i ugnen? Eller bör man kanske arbeta mer med degen, med händerna efter jäsningen? Och låta det jäsa återigen?

    Eller?

    I ugnen kanske den blir klar 30-40 minuter. Eller kanske 60 minuter?

    TACK PÅ FÖRHAND!

    Rätta mig gärna. Skall till affären. Tack så himla mycket!


    Rätt, allt jag fetat i ditt inlägg. 

    En efter du jäst degen en gång i bunken måste du knåda degen lite till, forma den till kanske två limpor, eller om du vill göra portionsbullar, blir bra, och sedan måste det jäsa igen i en halvtimme-40 minuter, på plåten eller i limpformar. 

    Sen kan du stoppa i ugnen. 

    Lycka till Solig
    We've got to live, no matter how many skies have fallen. - D.H. Lawrence
  • Anonym (Baka bröd (Skäms))

    Jag hade ingen bakplåtspapper. Jag undrar inte om jag kanske kan använda smör och lägga det över hela plåten. Skulle det hjälpa tror ni?

  • Aniiee
    Anonym (Baka bröd (Skäms)) skrev 2014-09-20 21:41:22 följande:

    Jag hade ingen bakplåtspapper. Jag undrar inte om jag kanske kan använda smör och lägga det över hela plåten. Skulle det hjälpa tror ni?


    Smörj plåten med smör, du. Lite mer disk sen, bara.
    We've got to live, no matter how many skies have fallen. - D.H. Lawrence
Svar på tråden Hur man bakar simpel bröd?