Inlägg från: Anonym (Baka bröd (Skäms)) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Baka bröd (Skäms))

    Hur man bakar simpel bröd?

    Lite pinsam fråga, men jag hoppas jag får trevliga svar istället för hånskratt.

    Jag tror jag har en liten skymt över hur man skulle kunna göra det. Men för säkerhetens skull så frågar jag här. Jag har försökt Googla, men får bara upp svar där man bakar avancerade bröd. Så som morotsbröd, havrebröd, mörkt bröd. O.s.v. O.s.v.

    Jag vill bara baka simpel bröd. Inga konstigheter.

    Jag tror att man använder mjöl, mjölk och kanske ägg. Och sedan blandar man? Därefter lägger man jäst och blandar ytterligare mer. För att sedan lägga kökshandduk eller något liknade över bunken (Där degen ligger i) Och liter det jäsa. Hur många minuter bör det jäsa?

    Och sedan då. Blanda ytterligare mer, och därefter gör man formerna och lägger det i ugnen? Har jag rätt. Eller missar jag totalt nu?

    Tack på förhand!

  • Svar på tråden Hur man bakar simpel bröd?
  • Anonym (Baka bröd (Skäms))

    Av en hemlig anledning vill jag gärna att man förklarat noggrant och i ordning om hur exakt man gör bröd.

    Exempelvis, vart börjar jag?

    Socker kommer jag definitivt inte ha i mitt bröd, då jag är ute efter endast nyttigheter.

    Samma sak med bakpulverbröd? Tror att jag aldrig hört talas som om att man bör lägg i någon sådant pulver.

    Om jag har förstått det rätt med att baka bröd.

    1 - Lägg vetemjöl i en bunke, häll i vatten. Knåda till det blir deg. Därefter lägga jäst. (Är det egentligen VIKTIGT. Kan man kanske baka bröd utan jäst. Vad händer om man inte lägger jäst?)

    Därefter blanda, och kanske lägga mer vatten om man märker torrhet. Och senare låter man degen jäsa. I hur många minuter bör den jäsa?

    Därefter kan man snabbt börja göra själva formen. Och lägga det på plåten och lägga in det i ugnen.

    Bara så?

    Tack på förhand!

  • Anonym (Baka bröd (Skäms))

    Som sagt. Simpel bröd. Ingen scones. Det kanske jag gör någon annan gång.

    På tal om scones. Är det onyttigt? Eller är det nyttigt?

    Tack på förhand!

  • Anonym (Baka bröd (Skäms))
    Lena skrev 2014-09-20 20:33:04 följande:

    Rör jäst i vätskan först och sen i med mjölet. När degen är slät kan frön röras i. Låt jäsa. Forma och jäs igen. Grädda.

    Vilka-vika bröd kan du söka på för enkla recept.


    Måste man lägga hela jästen? Eller går det att bara använda halvan, och sedan spara hälften till nästa bakning av bröd?
  • Anonym (Baka bröd (Skäms))
    Lena skrev 2014-09-20 20:33:04 följande:

    Rör jäst i vätskan först och sen i med mjölet. När degen är slät kan frön röras i. Låt jäsa. Forma och jäs igen. Grädda.

    Vilka-vika bröd kan du söka på för enkla recept.


    Vad menar du med ''Då kan frön röras i''.

    Och grädda?

    Vadå grädda?

    Tack! Och förlåt om jag verkar korkad. . . . :(
  • Anonym (Baka bröd (Skäms))
    mr me skrev 2014-09-20 20:36:53 följande:

    Det enklaste bröd du kan baka gör du på jäst, mjöl och vatten. Du kan även ha i lite salt och rapsolja/smält smör.

    Börja med att blanda vatten med (färsk) jäst i en bunke. Vattnet ska inte vara skållhett, men gärna lite varmt. Omkring en halvliter vatten är lagom. Sedan kan du ha i lite olja i också, eller smält smör. Upp till en halv dl olja, eller 50 gram smält smör.

    Därefter, när du rört ut jästen i vätskan (vatten + ev olja/smör + ev salt + ev socker) häller du i (vete)mjölet. Det går med fördel även bra att ha i andra sädesslag som havregryn, rågmjöl eller kornmjöl. Det blir jättegott, men se till att merparten (eller allt) av det mjöl du har i är vetemjöl.

    Rör ned lite mjöl i taget tills du får en tjock smet. Häll sedan upp några dl mjöl på diskbänken (se till att diskbänken är ren innan) och häll ut smeten i mjölet. Sedan får du arbeta in mjölet i "smeten" tills du har en fast deg som inte är för kladdig. Om det är väldigt kladdigt, tillsätt mer mjöl.

    När du har en deg som du är nöjd med, låt den jäsa en stund under en jäsduk. En halvtimme räcker. Jästen tycker om socker, så om du vill kan du tillsätta lite socker, sirap eller honung medan du gör degvätskan för att underlätta jäsningen.

    När degen har jäst en halvtimme så formar du degen till bullar, limpor eller någon annan form. Lägg bullarna/limporna på bakplåtspapper på plåtar, täck med jäsduk och låt jäsa 30-60 minuter ytterligare.

    Grädda därefter i ugnen i 200 grader i ca en halvtimme.

    Klart!


    Tror att jag har förstått allting på ett ungefär. Tack så mycket!

    Jag måste bara fråga. Varför bör jag lägga mjölet i diskbänken? Är det där som jag skall lägga mjölet för att knåda den bättre?

    Vad menar du med ''smeten''.

    Lite problem med koncentrationen här, förlåt mig. . . .

    Men jag VILL SÅ GÄRNA DETTA!

    TACK!
  • Anonym (Baka bröd (Skäms))

    Jag tänker nu baka bröd. Skall bara till Ica och köpa mig en jäst.

    Se om jag förstått allting rätt.

    Jag häller i vatten i en kastrull och låta det bli fingervamt.

    Innan jag häller i vattnen så skall jag ha smulat ner jästen i bunken. Därefter kommer vattnet som jag rör om tills jästen kommit in i själva vätskan, det vill säga det inte finns några smulor av jästen. Därefter kommer mjöl.

    Kanske lägga det så pass mycket att den täcker princip hela bunken, liksom att man inte ser något av vätskan. Jag rör om, rör om, rör om och rör om. Tills jag känner att det blir deg.

    Därefter lägger jag mjöl på diskbänken, och kanske lite på mina händer. Och lägger smeten på diskbänken. Där knådar jag och använder händerna. Tills det blir en RIKTIG deg. Sen lägger jag tillbaks den i bunken och låta det jäsa i 30 minuter kanske?

    Därefter är den färdig med att gräddas i ugnen? Eller bör man kanske arbeta mer med degen, med händerna efter jäsningen? Och låta det jäsa återigen?

    Eller?

    I ugnen kanske den blir klar 30-40 minuter. Eller kanske 60 minuter?

    TACK PÅ FÖRHAND!

    Rätta mig gärna. Skall till affären. Tack så himla mycket!

  • Anonym (Baka bröd (Skäms))

    Jag hade ingen bakplåtspapper. Jag undrar inte om jag kanske kan använda smör och lägga det över hela plåten. Skulle det hjälpa tror ni?

  • Anonym (Baka bröd (Skäms))

    Glömde att fråga - Hur länge skall den vara i ugnen?

    Jag glömde också säga STORT TACK TILL ALLA FINA SVAR. VERKLIGEN!

    Tror knappast jag skulle klara av detta annars. Det känns lite små kul att se på sin deg när den har jäst klart. Man känner verkligen att man har gjort sin alldeles egna bröd. Vilket känns super kul. Hoppas bara att smaken blir god!

    Men noja, stort tack återigen!

  • Anonym (Baka bröd (Skäms))
    Aniiee skrev 2014-09-20 23:09:54 följande:

    Gör du limpor? 30-40 minuter. 


    Vanliga runda bröd :)

    Tänkte göra limpor men fantasin och verklighet gick inte ihop. Det vill säga, den hällde sig inte så pass stor som jag ville ha det. Skulle bli alldeles för små skivor och skulle inte alls bli lik det som man köper på affären (Pågen)

    Så jag körde med runda istället. Funderar lite på att köra imorgon också. Det vart inte så mycket deg. Men nu så har man lärt sig, och då skall det minsann bli massor med deg. Eller vad jag hoppas i alla fall. Det behövs endast att ta extra mer vatten och deg va?

    Och lägga halv jäs. Det räcker nog skulle jag tro. Skall använda två bunkar nämligen. Idag använde jag en, och då använde jag hela jästen :)

    Rätta mig gärna!

    Eller skulle planen fungera med att använda halv jäs, och lägga extra mer fingervantar vatten och mer mjöl. Eller skulle det också innebära extra mer jäs :/
  • Anonym (Baka bröd (Skäms))

    NEEJ! :(

    Jag kom på att man inte alls behöver få degen att se tjock ut, utan den kommer ju i alla fall svälla upp när den jäser. Nu har den redan jäst ca tjugo minuter i plåten.

    Skulle jag kunna platta till degen, och låta den jäsa 40 minuter. Eller är det försent? . .

    Skall endast platta till den inget annat. Den har jäst endast ca 20 minuter.

    Det är ju bara öppna duken och platta degen och låta den jäsa igen. Liksom starta om och låta den jäsa 40 minuter. Eller är det försent?

    Snabbt svar uppskattas stort! TAck! :)

  • Anonym (Baka bröd (Skäms))
    Alexi skrev 2014-09-20 23:20:26 följande:

    Men ts du måste ju ha ett recept och följa mängderna där. Du kan ju inte bara hälla ihop valfri mängd mjöl osv.


    Känns som om att detta skulle funka i alla fall.

    Man får nog se helt enkelt
  • Anonym (Baka bröd (Skäms))

    För att bara prova på, så tog jag en av degen (Jag har delat upp de så de är flera st)

    Och platta till den och la tillbaka den. Ställde om timer till 40 min igen. Problem?

    De andra degen kanske blir jästa för länge, eller är det ett problem att de bli jästa ytterligare 40 min?

    Tack på förhand!

  • Anonym (Baka bröd (Skäms))

    FÄRDIGT!!

    Hur det blev - Smakade inte så mycket, eller lättare sagt. Knappt gonting överhuvudtaget. Och så var den hård.

    Vad gjorde jag för fel? Hur kan man gör den mer ordentligare. Med mer smak och mjukare?

    Skall göra bröd igen, och tänkte göra mer imorgon. Så det var helt perfekt att jag inte gjorde så mycket nu.

    Ett härlig test omgång kan man ju kalla detta, hehe.

    Tack på förhand!

  • Anonym (Baka bröd (Skäms))
    Aniiee skrev 2014-09-21 02:12:20 följande:

    Du gjorde ju bröd på vaddå? Vetemjöl och vatten? Klart det inte smakar något, men det är bra att börja lära sig på. Du gjorde inget fel, du fick precis det du gjorde 

    Nästa omgång, ta ett tyngre mjöl (till exempel grahams), brödkryddor (finns till och med en som heter just "brödkrydda"), sirap, gärna mörk, och mjölk istället för vatten. Salt och jäst. 

    Pensla mjölk ovanpå brödet precis innan du ställer in det i ugnen, så blir skorpan mjukare.

    Lycka till 


    Dåsa!

    Då skall jag minsann göra ytterligare mer bröd under dagen. Skulle det möjligtvis gå om jag tar vatten och gör precis likadant. Bara att jag penslar brödet med mjölk innan jag lägger de i ugnen?

    Eller måste jag byta ut vatten mot mjölk TOTALT?

    Jag har ett svagt minne av att man kanske bör ta gaffel och göra hål på degen innan man lägger de i ugnen. Rätt?

    Gjorde inte denna gång. Vad är poängen med att man skall använda gaffeln och göra hål egentligen?
  • Anonym (Baka bröd (Skäms))

    Jag använde nu större bunke. En halv jäst använde jag. Mer vatten i bunken samt lite mjölk. Och började använda mer mjöl.

    Jag använde två bunkar. En lite och en stor. Den lilla bunken jäser men inte den stora. Innebär det att det är körd?

    Eller kommer det bara ta längre tid för den att jäsas i och med att den är stor?

    Om den inte jäser. Kan det ändå bli bröd av den?

    Tack på förhand!

  • Anonym (Baka bröd (Skäms))

    Idag gick det betydligt mycket, mycket bättre! Oh, vad gott det är med nybakad bröd, super gott!

    Nej, jag använde inga smak tillsätter så som kryddor, salt, havregryn eller liknade. Använde precis de ingredienserna som fanns igår. Skillnaden var att jag penslade de med mjölk! Mjukt och gott.

    Stor tack till alla fina svar. Stort tack, tack!!!

    Jag tänker ta och göra potatis och lök soppa, det lär bli super gott med nybakad bröd. Ha det super trevligt gott folk!!

Svar på tråden Hur man bakar simpel bröd?