mr me skrev 2014-09-20 20:36:53 följande:
Det enklaste bröd du kan baka gör du på jäst, mjöl och vatten. Du kan även ha i lite salt och rapsolja/smält smör.
Börja med att blanda vatten med (färsk) jäst i en bunke. Vattnet ska inte vara skållhett, men gärna lite varmt. Omkring en halvliter vatten är lagom. Sedan kan du ha i lite olja i också, eller smält smör. Upp till en halv dl olja, eller 50 gram smält smör.
Därefter, när du rört ut jästen i vätskan (vatten + ev olja/smör + ev salt + ev socker) häller du i (vete)mjölet. Det går med fördel även bra att ha i andra sädesslag som havregryn, rågmjöl eller kornmjöl. Det blir jättegott, men se till att merparten (eller allt) av det mjöl du har i är vetemjöl.
Rör ned lite mjöl i taget tills du får en tjock smet. Häll sedan upp några dl mjöl på diskbänken (se till att diskbänken är ren innan) och häll ut smeten i mjölet. Sedan får du arbeta in mjölet i "smeten" tills du har en fast deg som inte är för kladdig. Om det är väldigt kladdigt, tillsätt mer mjöl.
När du har en deg som du är nöjd med, låt den jäsa en stund under en jäsduk. En halvtimme räcker. Jästen tycker om socker, så om du vill kan du tillsätta lite socker, sirap eller honung medan du gör degvätskan för att underlätta jäsningen.
När degen har jäst en halvtimme så formar du degen till bullar, limpor eller någon annan form. Lägg bullarna/limporna på bakplåtspapper på plåtar, täck med jäsduk och låt jäsa 30-60 minuter ytterligare.
Grädda därefter i ugnen i 200 grader i ca en halvtimme.
Klart!
Tror att jag har förstått allting på ett ungefär. Tack så mycket!
Jag måste bara fråga. Varför bör jag lägga mjölet i diskbänken? Är det där som jag skall lägga mjölet för att knåda den bättre?
Vad menar du med ''smeten''.
Lite problem med koncentrationen här, förlåt mig. . . .
Men jag VILL SÅ GÄRNA DETTA!
TACK!