• Anonym (Undrande)

    Förskola - vem får plats?

    Vi har en liten son och bor i västra delen av Sverige. Vi har nu fått erbjudande om förskoleplats och är lite undrande kring hur vi ska ta det. Ska man vara glad för att man fått erbjudande om förskoleplats överhuvudtaget? Eller är det okej att vara lätt bitter och sur för att man fått erbjudande om en plats på andra sidan om kommunen/stan? Hur gör ni som får förskoleplats som inte ens ligger i närheten av där ni bor eller jobbar?

    Vi flyttar snart till en annan kommun, en annan tätort. Vi ställde sonen i kö till förskola i den nya kommunen. Även där är det samma sak. Vi får erbjudande om förskoleplats lååångt från det område där vi ska bo. Vi kommer att bo i den norra delen av kommunen,men det finns bara plats i den södra delen. Det finns 8 förskolor som ligger närmare oss än den där de kan tänka sig att placera vår son vid, i augusti. Då fick vi erbjudande om tre förskolor och alla tre ligger långt ifrån oss, den längst bort är 13 hållplatser med buss + gångavstånd ca 1 km från hemmet! Jag har ingen bil och kommer att jobba i en angränsande stad med svårigheter att kontrollera min arbetstid.

    Jag hade aldrig trott att det var så dåligt ställt!

    ..och så börjar jag förstås undra: vem är det som får förskoleplats där de bor?

    Och hur bemöter vi personalen vid det stället där vi fått plats och "tvingas vara". Egentligen vill vi ju inte ha vår son där utan kommer att vilja flytta honom så snart som möjligt. "Eh sorry, egentligen vill vi inte komma hit, men...". Blir ju mot min vilja otacksam och ointresserad av att etablera en varaktig relation med de som jobbar där.

    Hur göra?

  • Svar på tråden Förskola - vem får plats?
  • Tow2Mater
    Anonym (...) skrev 2015-05-26 21:35:18 följande:



    Syskon har inte alltid förtur..
    Så då ska foräldrar klara av att skjuta sina barn till olika fsk i kanske två eller tre olika ändor av stan...? ännu värre ju.
  • Anonym (...)
    Tow2Mater skrev 2015-05-27 00:42:55 följande:
    Så då ska foräldrar klara av att skjuta sina barn till olika fsk i kanske två eller tre olika ändor av stan...? ännu värre ju.



    Så kan det bli i vissa städer ja.
  • Anonym (Undrande)
    Anonym (...) skrev 2015-05-27 06:02:44 följande:

    Så kan det bli i vissa städer ja.


    Hur får vanligt folk det att gå ihop? Jag förstår inte hur vi ska få det att funka med sonen på andra sidan kommunen..och det är ju bara ETT barn!

    Jag har legat sömnlös inatt och jag är jättebesviken. Det här med att lämna "önskemål" om plats känns som ett skämt. Vadå besöka förskolor, utvärdera dem och bry sig om förskolans värderingar och se hur pedagogerna arbetar och få bästa omsorg för min son? Får du en plats tillräckligt långt bort finns inget utrymme för någon bedömning eller några önskemål. Du tvingas ju ta det som är geografiskt närmast i brist på annat.

    "Erbjuden" plats? Nej, tilldelad, uppenbarligen. Usch vad jag är besviken.
  • violis

    " tyvärr" för er del så gäller platsgarantin " bara" en plats inom kommunen så man kan få erbjudande om en plats i andra änden av kommunen om man har riktig otur.

    Jag förstår att det känns frustrerande och jobbigt

    Nu försöker de flesta placerare att placera barnen inom det skolområde ( åtminstone hos oss tillhör förskolorna olika skolområden) som föräldrarna önskat även om de kanske inte kan få plats på just den förskolan de önskat.

    Det ÄR jobbigt att ta sig " över halva sta'n" för att hämta o lämna framför allt om man inte har bil,men samtidigt tänk hur det skulle vara om alla skulle vara garanterad plats där de önskade....... Hur skulle man lösa det? En förskola har X antal rum på x kvadratmeter och en gård avpassad för X antal barn ( ja när man bygger en ny fsk räknar man på m2 / barn)

    Ska då alla kunna få plats direkt där man vill så skulle det innebära att man måste på vissa fsk " klämma in" extra barn i grupperna för att alla ska få plats och på andra fsk skulle det finnas lika många tomma platser.

    Skulle någon hör vilja ha sin lilla 1- åring i en barngrupp med + 20 barn oavsett ? Tror inte det,grupperna är redan idag alldeles för stora

    Kommunerna försöker planera fsk byggen utefter en prognos på hur många barn det " ska" födas i ett område ,det är en prognos = det stämmer inte alltid

    Alternativet är att klämma in baracker ,metallbaracker med en ljudnivå som inte är rolig att vistas i även om man gör vad man kan med textiler o ljuddämpandeelement ..... ( tror också det är få kommun invånare som vill betala den skattehöjning det skulle innebära om kommunerna skulle ha halvtomma fsk avd överallt för att alltid kunna garantera plats där föräldrarna önskar)

    Så tyvärr försök göra det bästa av den hör tiden och jag lovar förskolan har FULL förståelse för att ni önskar överflyttning så fort som möjligt

    Jag har under mina år som fskl skolat in många barn som redan från inskolningsdagen stått på " överflyttning" ,vi förstår och gör vårt bästa för att den tid barnet går hos oss ska vara så bra som möjligt för barnet

  • Anonym (Undrande)

    Så hur ska vi göra? Besviket tacka ja till en plats som vi inte vill ha och sikta på att komma därifrån så snart som möjligt? Känns inte bra någonstans. Hur bygger man en konstruktiv relation till förskolan och de som jobbar där under sådana lägen?

    Vi har väl pratat några varv, min man och jag. Eftersom distansen blir lite längre får vi kanske köpa in en elcykel och jag får åka omväg till och från jobbet. Så visst finns det lösningar.

  • Anonym (Undrande)

    violis: Tack för svar. Självklart förstår jag att man inte kan knö in barn i stora grupper, men det finns 8 (!) förskolor som ligger närmare. Hur illa har kommunen i så fall planerat? Känns plötsligt inte roligt att flytta dit. Tänk om vi hade vetat detta innan vi köpte huset..

  • Vinterankan

    Det är rätt vanligt att det blir så. På "vår" förskola är det ca 2 års kötid för att komma in så alla nyinflyttade och småbarn utan syskon får börja på en annan förskola först.

    Vi hade en mil till första förskolan och omöjligt att ta sig dit via buss så vi köpte helt enkelt en till bil. Ni har inte funderat på det? Eller att du tar bilen om det är du som lämnar? När vi inte hade två bilar (om den ena var trasig eller något) så var det den som lämnade på förskolan som fick ha bilen oavsett vilket krångel det orsakade den andra då vi prioriterade att barnen skulle slippa krångla.

  • Anonym (Undrande)

    Tack, då får vi förbereda oss på att köa och att det kanske får vara så ett tag. Någon gång borde det väl bli plats på en lokal förskola.

    Tyvärr är det inte läge att köpa en bil till i nuläget. Det blir ganska mycket merkostnader (bl a parkeringsplats i stan där jag jobbar). Vi får väl kika på elcykel och att åka omvägar kommunalt till och från jobbet.

  • Anonym (Evie)

    Jag förstår din situation till viss del, det är samma i vår kommun. Du är garanterad plats men det kan som sagt bli vart som helst i princip inom kommungränsen där vissa förskolor såklart har ett hårdare tryck och är mer populära än andra.
    Men 1km, menar du att det är bussresa OCH 1km hemifrån er till förskolan.
    I så fall kan jag inte förstå problemet för 1km är inte särskilt långt.
    Nu hade vi ett privat alternativ vi ville till så vi har helt frivilligt ca 4km till förskolan, men även om vi hade valt den närmaste så är det ca 1,5km dit.
    Cyklar man så går det i ett nafs.

    Angående att knyta kontakter så håller jag helt med ovanstående om att personalen på förskolan inte har med placeringarna att göra utan förväntas uppträda professionellt emot alla föräldrar och barn. Då är det minsta man kan förvänta sig detsamma även av föräldrarna, oavsett hur lång er vistelsetid på förskolan kommer att bli.

  • Anonym (Undrande)

    Evie, tack för svar. Jag skrev 13 hållplatser med buss + 1 km gångväg till den förskola som ligger längst bort. Inte nog med lång bussresa utan det är gångväg på det. Jag tycker att 13 busshållplatser är långt, håller du inte med? Vi kanske har olika perspektiv på saken beroende på var man bor i Sverige. Vi har inte bosatt oss på landet.

    Den närmaste förskola där det finns plats är knappt på cykelavstånd. Det är därför vi resonerar att vi kanske får köpa elcykel.

    Ja, jag är besviken för att vi tvingas tacka ja till en plats som vi inte vill ha.

  • Anonym (Dåligt)

    När vår stora var liten hade vi samma dilemma. Vi bodde i en kommun som var ganska stor och "delad" av vatten vilket gjorde att man var tvungen att först åka buss in till stan och sedan byta buss för att åka utåt igen på andra sidan vattnet. Med bil blev resan något kortare men inte mycket. Resan från vårt hem till förskolan vi fått plats på tog drygt en timme. Från förskolan var det sedan bara att vända och åka in till stan igen för att sedan åka till jobbet vilket tog 1 timme och 30 minuter därifrån. Och så samma resa på vägen hem igen.

    Det slutade med att vi först struntade i förskola och sedan flyttade.

  • Anonym (Evie)

    Ok då förstår jag. 13 busshållplatser plus promenad är rätt långt. Särskilt också om det inte är enligt ens normala färdväg till arbetet, då kanske det hade varit mer ok.

    Du får nog tacka ja till platsen och göra det bästa av situationen helt enkelt. Om alternativet är att tacka nej och inte ha någon plats.

  • Anonym (Undrande)

    Känner mig fortsatt förtvivlad. Hur fasen ställer man sig till pedagogik, storlek på barngrupper osv. när man knappt får något val? Det är ju "ta vad du får" så långt det (knappt) går ihop praktiskt.

    Jag hade nog väntat mig att det skulle vara förväntansfullt, spännande och roligt med förskola och att lära känna personalen, komma in i rutinerna och följa barnets utveckling tillsammans med pedagogerna. Nu känner jag bara en sorg och besvikelse. Missnöje. Frustration. Nej, inga positiva känslor, inte just nu. Det är väl klart att personalen kommer att se det om jag fortsätter att ha sådana känslor. Det går ju inte att uppbringa någon slags "we're so happy to be here" när man uppenbarligen inte känner så. Jag kan liksom inte fejka sånt.

    Är det bara jag som känner såhär eller är alla andra modiga och duktiga i att hantera läget, trots att man är besviken och innerst inne ganska missnöjd?

    Hoppas fortfarande på svar på frågan: vem är det som får plats? Alla de som redan köat ett tag med förskoleplats någon annanstans? Är det syskon? Någon som har särskilda skäl?

  • MissMf
    Anonym (Undrande) skrev 2015-05-27 14:37:09 följande:

    Känner mig fortsatt förtvivlad. Hur fasen ställer man sig till pedagogik, storlek på barngrupper osv. när man knappt får något val? Det är ju "ta vad du får" så långt det (knappt) går ihop praktiskt.

    Jag hade nog väntat mig att det skulle vara förväntansfullt, spännande och roligt med förskola och att lära känna personalen, komma in i rutinerna och följa barnets utveckling tillsammans med pedagogerna. Nu känner jag bara en sorg och besvikelse. Missnöje. Frustration. Nej, inga positiva känslor, inte just nu. Det är väl klart att personalen kommer att se det om jag fortsätter att ha sådana känslor. Det går ju inte att uppbringa någon slags "we're so happy to be here" när man uppenbarligen inte känner så. Jag kan liksom inte fejka sånt.

    Är det bara jag som känner såhär eller är alla andra modiga och duktiga i att hantera läget, trots att man är besviken och innerst inne ganska missnöjd?

    Hoppas fortfarande på svar på frågan: vem är det som får plats? Alla de som redan köat ett tag med förskoleplats någon annanstans? Är det syskon? Någon som har särskilda skäl?


    Vi sökte 3 förskolor varav en privat. Fick en fjärde som ligger åt fel håll. Vi kommer oxå byta så fort tillfälle ges men väntar nog på plats på den privata.
  • Anonym (13)

    Alltså man kan inte säga att 13 hållplatser är långt. Tex där jag bor så motsvarar 13 hållplatser ca 4-5 km. Plus 1 km är alltså 5-6 km. Det är cykelavstånd!

    Så man kan ju liksom kanske kolla upp om dessa 13 hållplatser verkligen är så långt som man tror det är?!

    När jag och min dåvarande sambo flyttade till andra sidan stan så gick vår dotter kvar på förskolan där vi först bodde. Vilket innebar att vi fick cykla/gå med henne dit var dag. Fanns då inget alternativ och även om lokaltrafiken hade funkat då så hade det tagit längre tid än att ta cykeln.

  • Duckan

    Fördel med att bo i Stockholms city, det är gott om fsk runt knuten. Nackdel, du får sällan plats på de som klassas som riktigt bra.
    På dotterns avdelning var det många som tackade ja för att köa vidare till sina förstahandsval och bytte således sen när de fick plats.

  • Anonym (me)

    13 hållplatser hos mig är nog 6 mil och säkert två städer bort. Hade ett sånt dilemma förut när jag flyttade och jag valde också att vara hemma några extra månader innan jag fick närmare. 1 km ganska lagom promenad till dagis och då kanske man får med sig vänner från dagis till skolan sen...

Svar på tråden Förskola - vem får plats?