• Anonym (Ts)

    Kött allergi

    Jag har under ett år haft hemska allergiska reaktioner med svåra magsmärtor och kliande utslag över hela kroppen. Har uteslutit det enda efter det andra för att försöka komma på vad jag inte tål längre, men en utredning hos en specialist gav svaret. Jag är allergisk mot alpha gal, ett protein som finns i kött, detta orsakades förmodligen av ett fästingbett förra sommaren.

    Detta känns fruktansvärt tungt, jag älskar kött, äter gärna god mat, men nu är det farväl till grillat och kebab, fina biffar och annat som gör livet glatt.

    Någon mer som råkat ut för detta? Hur kändes det för er?

  • Svar på tråden Kött allergi
  • Anonym (Allergiker)
    Aniiee skrev 2016-09-26 14:47:05 följande:

    Haha, jag och din son har precis motsatta inställlningar. Jag är allergisk mott ett antal livsmedel, och jag "chansar" trots att jag VET att det inte funkar och kommer få plocka fram hela artilleriet allergimedicin. Det är helt enkelt roligare att äta god mat och njuta av livet än att gå omkring och undvika allt och alla.

    Din son är MYCKET klokare än jag är.......


    Det är ju himla märkligt att du har den inställningen nu då du bara för någon månad sedan rådde mig att göra mig av med mina katter då jag blivit allergisk. Då babblade du minsann på om att jag skulle dö om jag behöll dem och hur dåligt jag skulle må. Och då har jag en mild allergi med lite hosta. Som sagt himla märkligt.
  • Anonym (Ts)
    Ulltand skrev 2016-09-26 12:59:02 följande:

    Har hört att man kan "öva upp" kroppen att acceptera de ämnen som den reagerar emot (hyposensibilisering). Kanske något att fråga doktorn om?


    Jag vet inte om det fungerar i detta fall. En del blir bättre efter några år och en del blir sämre.
  • Anonym (Allergiker)

    Vad äter du om du inte blir mätt på vegetarisk mat? Vegetarisk mat måste man äta mer av, rent volym mässigt och det tar ett tag att vänja sig. Om det är svårt i början så satsa på Hälsans köks grejer, det är helfabrikat och inte världens nyttigaste men en helt okej början. Då du känner dig mer varm i kläderna kan du äta mer linser och bönor.

    Jag tycker också du ska be din läkare om att få träffa en dietist, så du får fler tips och råd.

  • Aniiee
    Anonym (Allergiker) skrev 2016-09-26 20:40:05 följande:
    Det är ju himla märkligt att du har den inställningen nu då du bara för någon månad sedan rådde mig att göra mig av med mina katter då jag blivit allergisk. Då babblade du minsann på om att jag skulle dö om jag behöll dem och hur dåligt jag skulle må. Och då har jag en mild allergi med lite hosta. Som sagt himla märkligt.
    Du, jag älskar att bergsklättra på fri hand också, men avråder andra från att göra det för att det är farligt. Vad jag ger ANDRA för råd handlar om hur jag vill att ANDRA ska må. Jag vill att DU ska må bra och inte bli sjukare av din smygande allergi. Hur JAG mår och gör får JAG stå för själv. Och hur DU mår och gör får DU stå för själv. Jag kan ge råd till andra oberoende hur jag själv skulle göra,
    We are the music makers, and we are the dreamers of dreams.
  • Anonym (Ts)
    Anonym (Allergiker) skrev 2016-09-26 20:43:50 följande:

    Vad äter du om du inte blir mätt på vegetarisk mat? Vegetarisk mat måste man äta mer av, rent volym mässigt och det tar ett tag att vänja sig. Om det är svårt i början så satsa på Hälsans köks grejer, det är helfabrikat och inte världens nyttigaste men en helt okej början. Då du känner dig mer varm i kläderna kan du äta mer linser och bönor.

    Jag tycker också du ska be din läkare om att få träffa en dietist, så du får fler tips och råd.


    Bönor får jag lätt ont i magen av. Jag har aldrig mått så bra som när jag gick över till en mer GI inspirerad mat. Vikten har rasat och och jag är mycket piggare och har bättre kondition. Magen har funkat perfekt ända tills detta hände. Nu känns det som om allt är förstört.
  • Ulltand

    Helt klart jobbigt.

    Köttbullar kan man göra på kycklingfärs som blir mycket bra.

    Testat sotare?  Hårt stek strömming, knaprigt och ganska köttlikt

    Panerad flundra med aromsmör och klyftpotatis.

  • cosinus

    Tonfisk (inte sen mosade i burk) ska ju vara lite köttigare än många andra fiskar. Kanske också kan vara något att variera med.

  • Anonym (Allergiker)
    Aniiee skrev 2016-09-26 20:51:09 följande:

    Du, jag älskar att bergsklättra på fri hand också, men avråder andra från att göra det för att det är farligt. Vad jag ger ANDRA för råd handlar om hur jag vill att ANDRA ska må. Jag vill att DU ska må bra och inte bli sjukare av din smygande allergi. Hur JAG mår och gör får JAG stå för själv. Och hur DU mår och gör får DU stå för själv. Jag kan ge råd till andra oberoende hur jag själv skulle göra,


    Nu handlade inte ens min tråd om jag skulle behålla katterna eller inte, du bara gick in som en ångvält och var otrevlig. Men nu har du som sagt ändrat inställning totalt, det är lite märkligt.
  • Anonym (Hill)
    Anonym (Ts) skrev 2016-09-26 17:27:58 följande:
    Har bara tappat lusten att äta. Jag kan uppskatta vegetariskt ibland, men man blir ju inte lika mätt på det.
    Aniiee skrev 2016-09-26 15:42:35 följande:

    Jag kan inte heller chansa med en del saker, men gör det ändå. Min epipen är min bästis. Ja, jag är korkad.

    Varför åt du ingen lunch? Fanns det ingen fisk eller kyckling till hands? Eller en sallad?


    Varför åt du ingen lunch? Fanns det ingen fisk eller kyckling till hands? Eller en sallad?[/quote]

    Har bara tappat lusten att äta. Jag kan uppskatta vegetariskt ibland, men man blir ju inte lika mätt på det.
    Angående baljväxter och att få ont i magen så är det för det första så att magen brukar vänja sig, så var inte rädd för att smyga ner baljväxter i maten i små steg, och öka långsamt mängden. En del baljväxter är dessutom lättare för magen att hantera än andra, och det kan vara en god idé att börja med dessa. Kikärtor, linser, black-eyed peas och mungbönor ska vara lättare att smälta än andra. Det finns också några saker man kan göra när man tillagar baljväxterna som gör dem lättare att smälta: Köp dem torra och blötlägg i ett antal timmar (över natten, t.ex.) innan du kokar dem, och koka dem tillsammans med en liten bit kombu (en torkad algsort). Det sistnämnda påverkar inte smaken, men hjälper till att bryta ner det ämnet i bönorna som gör dem svåra för en del magar att klara av. 

    Absolut kan man bli lika mätt på vegetariskt som på kött! Men man får inte fastna så mycket vid grönsakerna. Jag har träffat många köttätare vars syn på vegetarisk kost är ganska ensidig, och de verkar tro att vegetarianer framförallt äter sallader av olika slag. Jag är gift med en två meter lång karl som jobbar som betongare och tränar varje dag på fritiden. Han är med andra ord väldigt fysiskt aktiv och var en sådan som krävde kött till varje måltid tills för ett år sedan då han bestämde sig för att bli vegetarian. Jag har frågat och han har inte upplevt att han skulle vara mer hungrig alls sedan övergången. 

    Du som ändå kan äta kalkon och annat kan ju göra det, menar inte att propagera för att du ska gå över till vegetarisk kost helt och hållet, men det kan ju vara ett bra komplement att lära sig laga god, vegetarisk mat. Då har du fler rätter att välja mellan, menar jag. Bara för att nämna några rätter vi har ätit i min familj de senaste dagarna, som inspiration: Linsbolognese (lagar det väldigt ofta, brukar använda bruna eller svarta linser men röda går också bra) med pasta gjord på röda linser. Indisk curry på mungbönor och spenat. Chili med röda linser, black eyed peas och kidneybönor, med spiraliserad zucchini. Färdigköpt schnitzel med kantarellsås, ugnrostade rotsaker och surkål. 

    Lycka till!
  • Anonym (.)

    Jag är vegan och blev det av etiska skäl. Saknade smaken och konsistensen av kött i några år, sedan gick det över. Idag är det lättare än någonsin att ersätta köttet. Har du kollat i affärernas vegetariska diskar (både kyl- och frys)? Det finns olika sorters tofu, korvar, pålägg, fileer, biffar, bullar, strimlor, färs (t.o.m. vegetariska varianter på kebab och pulled pork) etc som man kan byta ut köttet med. Man måste inte äta bönor oavbrutet, men om du syftar på gaser (när du skriver "problem med magen") så kan det vara värt att veta att forskning har visat att det är en övergående fas om man börjar äta baljväxter mer regelbundet. 

Svar på tråden Kött allergi