• Anonym (Dåliga tänder)

    Ung med dåliga tänder.

    Är det vanligt att ha dåliga tänder när man är 29 1/2 år gammal?

    För mig började det under 2016 med att jag gnisslade/pressade tänder nattetid. Tänkte inte så mycket på det då eller ens märkte det knappt. Mitt tandkött börjde även på hösten samma år att så smått att dra sig tillbaks/minska i storlek samt blev tunnare. Problemen eskalerade under 2017 och jag började själv att lägga märke till dem under början/mitten av detta år.

    Tandläkare sa ingenting och jag nämnde till en början ingenting om gnisslandet/pressandet. Ang. att tandköttet minskade i storlek förklarade tandläkaren att de berodde på för hård borstteknik. Jag bytte till en mjukare borste på min eltandborste. Gnisslandet/pressandet nattetid ökade under detta år (2017) och mina tänder började att slitas/nötas ner.

    I nov 2017 pratade jag tillslut med tandläkaren om detta och en bettskena tillverkades som jag har använt sedan dess jag fick den i dec 2017.

    Tandköttet har fortsatt hela tiden att minska i omfång/storlek/tjocklek ända fram till dags datum. Dock verkar det gå i perioder. Alltså att det oftast minskar bara pyttelitte för varje vecka men sen kan det komma en period på 1-2 veckor där det minskar ganska mycket.

    Under 2018 har även mina tänder blivit gulbruna i färgen samt typ halva tänderna har även blivit gråa/genomskinliga typ. Även utseendet på tänderna har förändrats, alltså att det har nött ner.

    Vissa av mina tänder saknar ganska mycket tandkött. Det är värst på nedre framtänderna. Där har mest skada skett.

    Tandläkaren påstår att tandköttet inte har minskat och att mina tänder ser bra ut. Det jag tror hon menar är att det inte finns några sjukdomar, bakterier, blöder inte osv.

    Men även en blind kan ju se att mina tänder/tandkött har skador. Jag har till och med bildbevis. Massor med foton på mina tänder, tandkött och min har jag tagit sedan slutet av 2016. Där syns förändringarna. Kanske bör jag visa detta för min tandläkare.

    Jag har alltid borstat mina tänder två ggr per dag förutom kanske nån enstaka gång typ att man inte orkar (typ 1-3 gånger på tre månader). Nån gång per år kan det även hända att man har 3-4 dagar i rad där jag bara orkar borsta 1 gång/dag.

    Men på det stora hela är det borstning två ggr/dag som gäller.

    Kör även med tandtråd ganska ofta, dock inte dagligen.

    Senare 1 1/2-2 åren har jag kört med Sensodyne den sorten som ska stärka emaljen.

    Ibland kör jag även Florskölj som jag får på recept av tandläkaren.

    Jag har aldrig haft hål i mina tänder om man inte räknar med det hål som uppstod pga. miss från tandläkaren.

    En av mina tänder växte snett och min tandläkare tyckte att den skulle opereras bort. Specialisten jag blev inbokad hos ville ej ta bort den. Det slutade med att den blev kvar fem år till och både den sneda tanden samt en tand bredvid fick hål. Den sneda tanden opererades bort och den andra lagades. Annars aldrig hål.

    Visdomständerna är alla borta eller möjligtvis kan en vara kvar är osäker.

    Ett litet mycket litet överbett finns också samt att tänderna växer lite lite snett. Detta ansåg min tandläkare som jag hade under barndomen/tonåren inte behövde åtgärdas eller bäras tandställning för vilket jag inte hade någon åsikt om då med ångrade när jag sedan blev äldre.

    Jag har hela livet gått till Folktandvården och har haft flera olika tandläkare/hygienister osv. Tror jag banne mig ska byta till en privat mottagning då Folktanvården suger så dåliga som dem är.

    Jag varken röker, snusar, dricker läsk eller alkohol, äter bakverk, godis eller andra sötsaker. Jag har inte heller några kända sjukdommar och har aldrig hagtft det heller. Dock tränar jag mycket och äter ganska ofta för att kunna bygga muskler.

    Detta är inte kul och känns mycket deprimerande när man vet att det inte kommer kunna bli bättre. Tänderna kan ju aldrig återfå sitt ursprungliga utseende och ett förlorat tandkött växer inte tillbaka. Dock kan man ju skaffa konstgjorda tänder och transplantera tandkött.

    Någon som har varit med om samma och/eller har slitna tänder/tandkött fast det inte är fyllda 30 ens?

  • Svar på tråden Ung med dåliga tänder.
  • Tow2Mater

    Låter ju lite tidigt, men det kan vara ärftigt. Skölj med en bakteriedödande munskölj, inte bara flourskölj.

  • Anonym (A)

    Min gamla kollega, hennes tandkött kröp ner så tandhlsarna syntes men det berodde på att hon smååt hela tiden. Alltid en choklad i fickan, typ.

    Har för mig att det hon åt berodde på någon vitaminbrist.

  • Tow2Mater

    Hur ofta går du till tandläkare/hygenist för rengöring? Du borde gå var tredje månad med dessa problem.

  • Anonym (Dåliga tänder)
    Tow2Mater skrev 2018-09-19 23:40:46 följande:

    Hur ofta går du till tandläkare/hygenist för rengöring? Du borde gå var tredje månad med dessa problem.


    Har inte riktig koll på hur ofta jag går dit. Men kanske 2-3 ggr/år. Om mitt tandkött fortsätter att försvinna/minka i denna hastighet de närmaste åren så är det ju helt borta nere vid framtänderna och knappt något kvar i övriga munnen.

    Tandläkarna verkar vara helt oförmögna att göra något åt detta eller ens ta problemet på allvar. De säger bara att det är normalt att tändernas utseende förändras med ålder. Ja det kan jag hålla med om. Men det bör ju inte gå såhär fort. Hade jag varit 50 år hade jag tyckt det var mera normalt att mina tänder/tandkött hade haft detta utseende även fast jag inte hade gillat det/varit helt tillfreds med det då heller.
  • Anonym (Dåliga tänder)

    Så på två år har mina tänder/mitt tandkött alltså raserats helt. Känns så himla deprimerande.

    Nog för att jag aldrig har gillat mina tänders utseende och har alltid sedan typ 13-14 års ålder skämts över dem, fast nu skulle jag vara glad om det gick att få tillbaka det utseendet mina tänder hade när jag var typ 25. Trots att jag då inte gillade hur de såg ut så är det i alla fall bättre än idag.

    Men tyvärr går det inte att på ett enkelt sätt få tillbaka tändernas utseende. Jag får väl vänta på att forskningen ska komma på ett sätt att odla eller få kroppen att bilda nya tänder och tandkött vartefter de slits ut. Kanske är ett genombrott nära, hoppas hoppas. Fast sen tar det ju tid innan gemene man kan få tillgång till den behandlingen till en rimlig kostnad. Så kanske lagom till min 50- eller 60-årsdag.

    Förresten så fick min farmor rycka ut sina tänder i 40-års åldern. Sen körde hon med löständer fram till metoden med att skriva fast konstgjorda tänder i munnen kom i slutet av 1980-talet. Tror hon skruvade fast dem omkring 1994 när hon var ung. 64. Idag är hon 88 1/2 och har kvar dessa. Dock kostade det massor vill jag minnas att jag har fått berättat för mig.

    Min mammas tänder är också rätt så dåliga. Fast det har skett efter 45 års ålder typ. Före det hade hon aldrig hål eller någonting. Hon är idag 64 år.

    Min pappa har inte besökt tandläkaren sedan slutet av 1980- eller början av 1990-talet. Hans tänder är lite gula och han har en lagning som har lossnat och som han inte bryr sig i att boka tid för att åtgärda. Han är 63 år idag.

  • Tow2Mater
    Anonym (Dåliga tänder) skrev 2018-09-20 00:30:19 följande:

     Jag får väl vänta på att forskningen ska komma på ett sätt att odla eller få kroppen att bilda nya tänder och tandkött vartefter de slits ut. Kanske är ett genombrott nära, hoppas hoppas. Fast sen tar det ju tid innan gemene man kan få tillgång till den behandlingen till en rimlig kostnad. Så kanske lagom till min 50- eller 60-årsdag.


    Ja det finns redan, men som du säger drojer det innan det blir tillgängligt for allmänheten. Med stamceller har de uppfunnit metoden redan, att få tandkottet att växa ut.
  • Anonym (Dåliga tänder)

    Ingen mer som är ung och har samma problem som mig?

Svar på tråden Ung med dåliga tänder.