• Johan

    Visar filmen andeprat eller cold reading?

    Iris Hall är en av de bästa medium som finns i Sverige och har utbildat många många duktiga medium. Jag skulle jättegärna höra exakt vad i filmen som anses som cold reading.

    Sen är jag tämligen övertygad om att seansen är något nedklippt och de går på för snabbt fram till de känsligare och mer tv-mässiga bitarna i seansen. Så där snabbt går man inte fram vid en kontakt (oftast), utan man får mer bevis och mer ledtrådar till vem det kan vara innan man går in på budskap och sådant.


    en hemsida för oss: mediala.se
  • Johan

    SkåneP:
    Det är klart du uppfattar det som cold reading. Som ni skeptiker sagt tidigare så är "troende" mycket lättlurade för cold readers eftersom de förväntar sig att det är på riktigt. På samma sätt ser ju ni cold readers när det egentligen är väldigt duktiga medium. Tro inte för ett ögonblick att ni kan se bortom ER tro och vara objektiva.

    Och att medium oftast nämner vanliga problem som hjärta och lungor är väll inte så jäkla konstigt!? Det ÄR ju vanligast och alltså nämns det oftast och det var ju rätt. Skulle hon sagt att han dog av inflamation i stortån bara för att det är ovanligt men fel? Och så jäkla vanligt är det väl inte med tand-problem? Jag har inte haft problem med tänderna på 10 år (ta i trä), och av alla jag umgås med minns jag EN som berättat att han haft problem med tänderna. Någonsin. Har ni problem med tänderna hela tiden tycker jag ni ska börja borsta tänderna bättre.

    Vad gäller åldern så ser hon inte en siffra med åldern framför sig, hon tolkar på utseende eller känsla hur gamal mannen är. Om en man är 90 år, ser ung ut och är frisk i kroppen, så hade hon kanske gissat på 60, för att han inte känner sig äldre i kroppen. Eller tvärt om. När hon får bekräftat att mannen inte var så gammal så förstod hon bara vad det var hon såg/kände. Hur många av er hade alla rätt på systembolagets gissa-ålder-kampanj när den kördes? Och där var det helt klara bilder, inte sudda förnimmelser från andar.

    Sen att det det var en födelse den 12:e: Hon fick siffran 12 av anden och frågade vad det var, sen bekräftade väl anden att det var födelsen han menade när sittern berättade det.

    Det är så jag ser det, sen måste jag säga att det ÄR lite mycket info från sittern, de seanser jag är på så förklarar inte sittern så mycket, det har kanske utvecklats lite sen filmen spelades in (känns som om det var ett tag sedan). Utveckla gärna era tankar också, det är alltid intressant att höra och få veta vad jag ska tänka på när jag eventuellt kör seanser i framtiden


    Mediala.se - en hemsida för oss mediala.se
  • Johan

    SkåneP:
    Nä. Att du uppfattar det som cold reading beror på att SÅÅÅ gärna VILL att det ska vara det. Att det skulle vara på riktigt finns ju liksom inte med i din världsbild.

    Du kommenterade inte något om det där med tänderna, och min kommentar om åldern flamsade du bara bort. Vill du diskutera det eller ska vi bara kasta paj? Pajkastning är jag som sagt inte intresserad av, men fortsätt kasta du så står jag här och tar emot.

    Va kul det var att ha ett exempel att diskutera runt, hoppas det inte flamsas bort utan att vi kan få fart på en riktigt bra dikussion. Eftersom det inte finns med i er skeptikers världsbild att det skulle vara på riktigt så förstår jag att ni tolkar det som cold reading. Vad jag är intresserad av är att förstå hur ni tänker och vad det är ni tolkar som cold reading. Och jag hade hoppats på att ni var nyfikna på hur jag ser det som vet att det är på riktigt. Men ni verkar ju bara vara ute efter att kasta paj och ignorerar de delar ni inte kan förklara, så jag vet inte om det är någon idé att fortsätta diskussionen?


    Mediala.se - en hemsida för oss mediala.se
  • Johan

    SkåneP:


    Mmm, jo. Det är ju väldigt underligt att medium som pratar med de som gått vidare oftast nämner problem som är vanliga och att andar oftast gått över i de mest vanliga sjukdomarna och åkommorna*. Man tycker ju att de kanske borde vara lite speciella. Men tyvärr, de som går till seanser, både avlidna och levande är som vilka andra människor som helst, och har samma sorts problem med hälsan som alla andra (andarna slipper ju de problemen nu iof).

    Då kan vi vara överens om att det är svårt att gissa ålder, "middle of his life" tolkar jag som runt 45-50, även om det är OMÖJLIGT för något att gå bort "in the middle of his life"    Och det hade väl varit bättre om hon omdefinierade åldern i en siffra, men jag vet inte om termen är vanligare förekommande och bättre definierad i England.


    Sen är ju tyvärr inslaget förkort för att göra en helhetsbedömning, jag får intrycket av att det är klippt, vad tror du?

    * Ironi


    Mediala.se - en hemsida för oss mediala.se
  • Johan

    Raketnos:
    Du får jättegärna svara du också
    Tandborstning grejen var ett skämt, ursäkta om jag glömde den glada gubben
    Hur som helst är det bara en person i min umgängeskrets som klagat på tandproblem, men man kanske inte pratar högt om det? Sen bör det ju vara ett problem som hon haft den besökaren gick över till andra sidan kan man tro, eftersom sittern får bevis att anden varit med henne efter att han gick bort.

    Vad gäller lung/hjärtproblem så är det ju inte alltid man som medium får sjukdomen textad för sig (även om det också händer). Man brukar oftast känna problemen på sig själv, hon hade kanske kunnat precisera var i bröstet det var och sådant, men exakta sjukdomar är svårt.

    Men som sagt det går lite för snabbt fram för att jag inte ska tro att det är klippt, så det är kanske inget bra exepel ändå.


    Mediala.se - en hemsida för oss mediala.se
  • Johan

    Vet inte vad jag ska svara på hur en seans brukar gå till, ska jag beskriva en seans? Oftast brukar man få en massa information först och sen får man bekräfta om man känner igen någon som stämmer in på beskrivningen.

    När man får kontakt som medium, eller rättare sagt, de gånger jag gjort det, så fungerar det som så att jag får egentligen bilder eller tankar genom intuitionen. Det känns som gamla bleka minnen. Om du t.ex. tänker på den första bilen som din familj hade och som du kommer ihåg, ungefär sådana bilder får jag upp i skallen, och då kan det vara svårt att se exakt hur fälgarna såg ut. Jag får också upp känslor, man kan känna sig lång eller kort, om man har problem med halsen, tänderna ;) eller benen. Man kan få en inlevelse om hur personen gick över, en gång var det en man som skjutit sig som tog kontakt med mig, och då gjorde det plötsligt väldigt ont i ena sidan av huvudet och smärtan gick snabbt från den sidan till den andra. Man kan också känna lukter ibland. Var det någon som uppskattade förklaringen och förstår något mer nu?


    Mediala.se - en hemsida för oss mediala.se
  • Johan

    Effellant:
    Har du läst övriga inlägg innan du skrev? Eller lägger du bara in din röst och ignorerar vad alla andra tycker och tror?

    Och Cold Reading ligger efter med en röst igen, men jag skulle nog inte ta det för facit


    Mediala.se - en hemsida för oss mediala.se
  • Johan

    Effellant:
    Du är min nya favorit skeptiker. Mycket välskrivet och kanon formulerat, tackar jättemycket för utlägget. Jag kan bara hoppas att du har fel, men på samma sätt som du inte har några bevis för att det är så som du tolkar filmen, har jag inga bevis för motsatsen och jag har inget att invända mot dina intryck. Men jag beklagar att vi inte har ett bättre (ur min synvinkel) filmsnutt att diskutera.

    Charlotta:
    Frågan var hurvida DU tror att Iris använder Cold Reading eller inte. Och baserat på ditt utlägg så förstår jag att du inte tror att hon gör det, alltså svarade du "rätt" på frågan. Frågan var nämligen inte "ser du något som pekar på cold reading i filmen".


    Mediala.se - en hemsida för oss mediala.se
  • Johan

    Jag måste tyvärr erkänna att det du skriver är sant, men jag vet ju vem Iris är och vad hon kan göra så jag "vet" ju att det är något utöver det vanliga vi ser
    Men jag har full förståelse för att det inte är bevis för andars existens och övertygar nog ingen skeptiker.


    Mediala.se - en hemsida för oss mediala.se
Svar på tråden Visar filmen andeprat eller cold reading?