Inlägg från: effellant |Visa alla inlägg
  • effellant

    Visar filmen andeprat eller cold reading?

    Filmen är ju ett alldeles utmärkt exempel på vad man kan göra med cold reading. Jag ser ingen anledning att blanda in andar där!

  • effellant

    Johan:
    Naturligtvis har jag läst alla inlägg. Jag baserar däremot min ståndpunkt att vad vi ser sannolikt är cold reading på vad jag ser i filmen. Om du vill att jag ska framlägga argument så kommer de här.

    ?Andens? roll i kommunikationen är ganska marginell, men den information som påstås komma från anden kan uppdelas i två kategorier.

    1. Det som mediet ser:
    -Anden ser ut att vara medelålders man, inte äldre än i 60-årsåldern och har mörka ögon.

    2. Det som anden säger/gör:
    -Anden visar mediet nummer 12.
    -Anden orsakar mediet smärta i bröstet.
    -Anden påstår sig ha dött vid en speciell tid på året.
    -Anden orsakar mediet smärta i tänderna.

    Bara det faktum att mediet ser nummer 12, påstår sig höra någon som säger sig ha dött vid en speciell tid på året och har smärta i bröst och tänder leder inte till slutsatsen att andar existerar, eller mer specifikt att hon har kontakt med en just då.

    Resten av samtalet pågår mellan sittern och mediet och jag ser heller inget i detta som leder till att vi behöver involvera andar i en modell som beskriver samtalets gång. Eftersom existensen av andar är ett kontroversiellt fenomen, för vilket inga hållbara bevis har presenterats bör vi först se om vi kan hitta en förklaring inom en allmänt accepterad modell av verkligheten.

    En troligare förklaring än kontakt med andevärlden är att mediet vill att sittern ska tro att en ande har kontaktats och leder därför fram samtalet steg för steg med hjälp av luddiga uttalanden och låter sittern ge sin tolkning på dem varpå hon stoppar in den tolkningen i en andebild. Detta är en variant av vad som brukar kallas ?cold reading?. Detta kan även ske omedvetet.

  • effellant

    Johan
    Det är ju så att livet inte är rättvist. Jag förespråkar ju den tråkiga linjen att inget utöver det vanliga sker i filmen och säger därmed egentligen inget som behöver bevisas.

    Det är den som påstår att något utöver det vanliga faktiskt försiggår som måste bevisa det. Jag har visat att det inte finns någon anledning att tro att mediet har kontakt med någon ande utan att vi bevittnar ett samtal som kan beskrivas genom cold reading modellen. Det räcker för min tes att ingen ande behöver vara inblandad i samtalet.

    Det finns naturligtvis inget som hindrar dig eller någon annan från att ändå tro att det finns en ande någonstans i bakgrunden, men det finns ingenting i den här filmen som tyder på det och den har därför inget bevisvärde för andars existens.

Svar på tråden Visar filmen andeprat eller cold reading?