• R Mutt

    Nu ställer jag till rabalder...

    Snacka om att sakna historisk överblick...vadå "gått för långt" liksom?

    När jag o syrran var små på 70/80 talet hade de flesta småbarn ganska neutrala kläder till vardags. På foton från dagis har både flickor och pojkar pop-randiga långkalsonger eller "kalasbyxor" (tjocka strumpbyxor som noppade lite), manchesterhängslebyxor med dragkedja fram och divertse t-shirts till det.

    Jämfört med när vi var små är dagens barnkläder MYCKET mer könsuppdelade. Så åt vilket håll är det det "gått" åt egentligen???

  • R Mutt

    Och ska man ha ännu vidare historisk överblick: har du TS reflekterat över att det en gång i tiden suttit morsor och klagat på PRECIS samma sätt över att flickor började bära byxor? Hur känns det att jämföra sig med dem? Känns det bra?

  • R Mutt

    "hur många av era sambos, män, pojkvänner skulle tycka de va OK att gå runt i kjol på jobbet? Bara en fråga.. "

    Hur många av våra mormorsmödrar skulle ha tyckt det var OK att gå runt i byxor på jobbet?

  • R Mutt

    ceciliaa

    Du undviker konsekvent att svara på mina frågor, är det för att de kräver för mycket självreflektion eller?

    HAR du TS reflekterat över att det en gång i tiden suttit morsor och klagat på PRECIS samma sätt över att flickor började bära byxor? Hur känns det att jämföra sig med dem? Känns det bra?

    De första unga tjejjer som vågade sig ut på restaurang i byxor blev utskrattade AV SÅDANA SOM DIG. Känns det bra?

    Jag antar att din dotter aldrig bär byxor? Alltså låter du henne dra nytta av en utveckling som du själv vill motverka?

  • R Mutt

    TS: Jag tittade in i ditt galleri nu och såg flera bilder på din flicka i byxor. Varför tillåter du det?

  • R Mutt

    xax: men utvecklingen kommer nog inte att ske genom att vi vuxna ändrar våra klädvanor. De flesta nymodigheter har etablerats genom att ungdomar vågar prova nytt. De täner gränserna genom extrema klädstilar och det utökar hela tiden det "normala" eller "normativa" modet litrgrann.

  • R Mutt

    Givetvis är det pga att det inte är "allmänt vedertaget" här och nu, som vi upplever att det ser konstigt ut med män som bär klänning. Alla här är väl åtminstone tillräckligt upplysta för att fata att det handlar om vana och kultur.

    Men diskussionen handlar ju om huruvida vi vill låsa gränserna för vad som är "allmänt vedertaget" eller om vi vill se en fortsatt utveckling av normen.

    Att låta våra barn överskrida gränserna för vad normen tillåter är en del i utvecklingen av det allmänt vedetagna.

    Jag accepterar att man är för en utveckling av svensk klädkod.

    Jag accepterar att man är emot en utveckling av svensk klädkod.

    Det jag INTE accepterar är att man är för en utveckling av klädkoden i de delar som handlar om att kvinnor ska få klä sig mer som män, men EMOT utveckling av klädkoden i de delar som handlar om att män ska få klä sig mer som kvinnor.

    Man kan inte tycka att det är en bra sak att kvinnor får bära byxor, och en dålig sak att pojkar vill få samma rätt att bära kjol. Då har man glömt bort att tänka efter.

Svar på tråden Nu ställer jag till rabalder...