• Fastidious

    Nu ställer jag till rabalder...

    Ts: Det är inte bara det att det är könsuppdelat i affärerna. Ett av problemen är också att tjejkläder görs tightare för att visa kroppen mer och killkläderna görs så att de blir bekväma?! Du tycker inte att det har betydelse för hur vi ser på killar och tjejer?? Och hur de växer upp och ser på sig själva?

  • Fastidious

    Problemet sitter djupare än vad ni verkar tro. I och med att vi redan i ung ålder rotar föreställningar om vad som ÄR pojkigt och flickigt så kommer sneda föreställningar och ojämlikhet också att bli rotat i samhället i framtiden. Ni tänker allt för kort.

  • Fastidious

    Ts: Men det var bla det som stod i artikeln om jag inte minns helt fel.

    Har du läst hela artikeln? Det handlar inte om att likställa alla till ett kön utan om att inte skilja så FB mycket som man gör nu när det gäller design och färger.

  • Fastidious

    Leeloo: Ingenting. Skillnaderna kommer sen i puberteten.(mer muskler på killar etc) Fram till 10-12 år så är de så gott som lika.

    Det är vi som präntar in skillnaderna i dem och därigenom också cementerar felaktiga uppfattningar om kön och genus.

  • Fastidious

    TS:"En flicka med traktortröja???? Nej inte i detta hus."

    Tänk om det till din förfäran visar sig att hon älskar traktorer då? Ska du då begränsa henne på det sättet?

    Fattar du inte att ditt synsätt kommer att begränsa henne senare i livet också.. vid val av man, jobb etc etc. ??

    Tycker det känns skrämmande att folk fortfarande 2007 inte förstår konsekvenserna av sitt handlande...

  • Fastidious

    Alla föräldrar verkar tro att de medvetet påverkar sina barn så bra genom bra uppfostran mm.. men det är den undermedvetna påverkan som märks mest sen när de växt upp. Som kvinna har man mycket stort inflytande på pojkar och pappan och stort inflytande på flickor.. Det är INTE föräldern av samma kön som har det största inflytandet som många tror.

    Barn lär sig identitet och vem de är genom skillnad. DÄRFÖR är skillnad på pojk och flickkläder också så förkastligt. För att det inte bara lär dem för stunden utan för resten av livet!!

    Mitt kommande barn om det blir en dotter, kommer inte att vara enbart en prinsessa som ska sitta och vänta på att bli räddad av en prins.. Hon ska få lära sig precis som jag att om man vill så kan man göra det själv oavsett om man är tjej eller inte!!

  • Fastidious

    Mums: jag tänkte precis börja skriva och berätta om den där studien och arbetet på förskolan i Gävle.. men såg att du hade en länk till en artikel om den i din pres.. Det var härlig läsning när det kom ut i lärartidningen. Små små saker kan förändra så mycket.. bara det att när barnens saker hade gått sönder så var det inte självklart att säga: Ta hem den till pappa så lagar han den säkert.. Utan de bytte ut det till mamma. För mamma kan också.

    Häromdan var jag och min bästa vän och hämtade hennes barn på förskolan. När vi skulle hämta den yngsta sonen på 2 år så var han inne i ett annat rum, bakom en glasdörr.. Han höll för fullt på att prova ett par röda pumps! Min kompis sa lite på skämt INNAN vi hade öppnat dörren.. "jaha, nu blir det en fjolla alltså..."
    När vi öppnade dörren och han såg oss sa vi: MEN vilka fiiina skor du har!!

    Lite OT men himla kul när det hände!

    Hennes pojkar är himla "killiga", men gillar ändå att sitta och göra armband etc..och ville de testa nagelllack och ha glittriga fiiiina (som de uttryckte det)tröjor så fick de ha det. No problem.

  • Fastidious

    Den här tråden har fått mig att förstå vilken okunskap det finns om hur allt hänger samman i vårt samhälle...

  • Fastidious

    När jag var liten fick jag ärva mina bröders kläder ganska så länge..(och det var inte för att det inte fanns pengar..)
    Jag hade inga tjejlångkalsonger utan de var med gylf de jag hade. Det komiska i allt det här var väl egentligen att min mamma hade längtat oerhört efter att få en flicka och ändå överdrev hon inte detta faktum och klädde mig i klänning varje dag.. (det är ju så opraktiskt när man vill härja och leka) Jag ville vara och se ut som mina bröder och det fick jag.

    Jag borde ju ha varit helt off idag och varit mobbad hela livet, men så blev inte fallet.

    Att säga att det är skillnad för en tjej att ha killkläder gentemot en kille att ha tjejkläder, är att nedvärdera det kvinnliga könet till nåt sämre. Det ÄR INTE SÄMRE.

  • Fastidious

    Varför "anses" det sämre då? Därför att vi skapar ett samhälle som resonerar så! Uppfattningar och värderingar poppar inte bara upp från ingenstans..

    VI skapar dessa. VI underhåller dessa.

Svar på tråden Nu ställer jag till rabalder...